Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 19:41

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Ζαχαριά

Γράφτηκε από την
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Ζαχαριά

Κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό το βιβλίο του καθηγητή του του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκου Ζαχαριά με τίτλο “Χρονολογώντας το παρελθόν - Εφαρμογές των τεχνικών φωταύγειας στον πολιτισμό και στο περιβάλλον” από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου: “Η χρονολόγηση των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος αποτελεί μια γοητευτική και τεχνολογικά σύγχρονη θεματική σε πολλά εργαστήρια διεθνώς. Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τεχνικής της φωταύγειας για τη χρονολόγηση εμβληματικών μνημείων, αρχαιολογικών αντικειμένων και έργων τέχνης της ανθρωπότητας, που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 100.000 χρόνων από σήμερα. Τα σχετικά εργαστήρια εμπίπτουν στη θεματική της Αρχαιομετρίας, η οποία, ερευνητικά, είναι εξαιρετικά δραστήρια όχι μόνο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Μέσω της φωταύγειας χρονολογούνται τα κεραμικά, τα κονιάματα και τα ιζήματα όλων των τύπων, παρέχοντας την απόλυτη ηλικία κατασκευής ή χρήσης τους. Παράλληλα η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στους ελέγχους αυθεντικότητας σε περιπτώσεις αμφισβητούμενης γνησιότητας ή σε μελέτες που απουσιάζουν τα τυπολογικά ή μορφολογικά χαρακτηριστικά. Στις άλλες εφαρμογές της συγκαταλέγονται οι μετρήσεις των δόσεων ραδιενέργειας από πυρηνικά ατυχήματα ή σε διαστημικές αποστολές. Στις προοπτικές της φωταύγειας, το βιβλίο αναφέρει την πρόβλεψη της εφαρμογής της σε κάθε περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό και μουσειολογικό πρόγραμμα στη νέα δεκαετία”. Οι κατηγορίες του βιβλίου είναι οι εξής:
Αρχαιομετρία, Φωταύγεια – Ιστορική αναδρομή, Απόλυτες χρονολογήσεις και Δοσιμετρία, Τεχνικές χρονολόγησης με θερμοφωταύγεια και οπτικά διεγερμένη φωταύγεια, Εφαρμογές στην αρχαιολογία, Εφαρμογές στο περιβάλλον. Ελεγχοι αυθεντικότητας στον πολιτισμό – Ειδικές εφαρμογές,
Είδη φωταύγειας και η κινητική της, Οργανολογίες φωταύγειας, Προοπτικές.


Ο Νίκος Ζαχαριάς σπούδασε χημικός μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” ως υπότροφός του (υπουργείο Ερευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας. Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον “Δημόκριτο” (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004 - 2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά. Από το 2009 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-, κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Εχει δημοσιεύσει πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.
Περισσότερα για το συγγραφέα υπάρχουν στο: http://www.laboratoryarchaeometry.gr/publications.html, email: zacharias@uop.gr.


NEWSLETTER