Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 10:19

Από το λίγο πριν στο μετά I Nικόλας Ανδρικόπουλος

Γράφτηκε από την

 

Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

 

Τι έγινε λίγο πριν ο ο κυνηγός πυροβολήσει τον λύκο για να σώσει το κορίτσι με τα κόκκινα ρούχα και τη γιαγιά της;

Και μετά;

Τελικά πυροβόλησε;

Αν όχι, πώς θα μπορούσαν  -ή ίσως θα 'πρεπε- να εξελιχθούν τα πράγματα στην ιστορία του -όπως νομίζουμε- γνωστού παραμυθιού;

Και μετά τι;

Απλά, δεν υπάρχει τίποτα κακό χωρίς να ξεπηδήσει μετά κάτι καλό.

‘Η όπως λέγανε παλιά οι σοφοί:

Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 

Ο βραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος μας προσκαλεί να αναδιαμορφώσουμε την πλοκή γνωστών παραμυθιών, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα.

Σε μια παραλλαγή της ιστορίας του κοριτσιού που φορούσε πάντα ρούχα κόκκινα, ο λύκος εξοντώνεται από τον κυνηγό. Αν όμως τα πράγματα είχαν κυλήσει διαφορετικά; Κι αν οι ήρωες είχαν αλλιώτικα κίνητρα; Πάντως, αυτό που εννοεί το γνωστό παραμύθι είναι να μη μιλάμε σε αγνώστους, όχι να σκοτώνουμε λύκους! Μήπως πρέπει επιτέλους ο κυνηγός να αλλάξει χόμπι;

Σήμερα το κορίτσι με την κατακόκκινη κάπα στεναχωριέται βλέποντας τον λύκο πεινασμένο. Πλέον δεν κυνηγάει. Ο,τι του προσφέρει το κορίτσι και η γιαγιά τσιμπολογάει. Γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν ως κακό. Λες και φταίει αυτός που η φύση του έδωσε ρόλο ισορροπιστή της… Και το νερό έγινε πικρό από την ανθρώπινη παρέμβαση. Κανείς πια δεν το πίνει, ο τόπος πλημμυρίζει, ζώα κι άνθρωποι εκτοπίζονται, ακόμα και ο Δράκος φεύγει για να ξεδιψάσει αλλού.

Και η μάγισσα Θεανώ τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά;

 

Για 4 ετών και άνω

 

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος προσκαλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν τα παραμύθια πίσω από τις λέξεις τους. Παράλληλα μας δείχνει κι έναν απολαυστικό τρόπο να παίξουμε με παλαιότερα όσο και σύγχρονα παραμύθια, αλλάζοντας την πλοκή ή ακόμα και τα διδάγματά τους. Αρκεί να πιάσουμε το νήμα κάθε ιστορίας από το λίγο πριν και, βέβαια, να σκαρφιστούμε κάτι διαφορετικό το οποίο ανεπάντεχα συνέβη στο μετά.