Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 18:18

Η Μάνη στο νέο βιβλίο του John Hayes

Γράφτηκε από την
Η Μάνη στο νέο βιβλίο του John Hayes

 

Τη δική του ενδιαφέρουσα ματιά για τη χώρα μας παρουσιάζει ο Άγγλος συγγραφέας John Hayes με το νέο του βιβλίο με τίτλο “Greco files - A brit’s-eye view of Greece” (Ελληνικοί φάκελοι: Η ματιά ένος Βρετανού”, το οποίο περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία για τη Μάνη.

Το “Greco files” είναι εν μέρει απομνημονεύματα και εν μέρει σχολιασμός. Ανιχνεύει τις πραγματικές εμπειρίες ενός ζευγαριού συνταξιούχων Βρετανών καθηγητών, που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους σε ένα ελληνικό χωριό, όπως ξεδιπλώνεται ο 21ος αιώνας. Τοποθετημένο στο πλαίσιο της ελληνικής μυθολογίας, της ιστορίας και της γεωγραφίας και με φόντο τρέχοντα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, η υδροδότηση και η οικονομική κρίση, ο συγγραφέας χαράζει τις προκλήσεις, τα επιτεύγματα και τις απολαύσεις της δημιουργίας ενός νέου σπιτιού και τρόπου ζωής στη χερσόνησο της Μάνης, στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο John Hayes πέρασε την επαγγελματική του ζωή διδάσκοντας γεωγραφία στη βρετανική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φτάνοντας στο αξίωμα του αναπληρωτή διευθυντή στο Great Torrington School στο North Devon, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν λάβει πρόωρη συνταξιοδότηση το 1997. Από τότε, αυτός και η σύζυγός του ζουν ένα μέρος του χρόνου στην Ελλάδα, ανακαινίζοντας ένα παλιό πέτρινο σπίτι, μετατρέποντας έναν σκουπιδότοπο σε κήπο αναψυχής, μαθαίνοντας τη γλώσσα, λειτουργώντας μια μικρή επιχείρηση ελιάς και ελαιολάδου, αγκαλιάζοντας πολλές πτυχές της ελληνικής νεοελληνικής ζωής, και αφομοιώνοντας στοιχεία των ελληνικών παραδόσεων και του πολιτισμού. Για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα κάθε χρόνο, το βιβλίο προσφέρει μια ενημερωμένη εικόνα για τη χώρα της επιλογής τους και παρέχει μια εναλλακτική λύση που ανταμείβει την τυπική ανάγνωση στην παραλία. Για τους χιλιάδες πρώην κατοίκους της Β. Ευρώπης που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, παρέχει συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ανάγνωση για να κρίνουν τις δικές τους εμπειρίες. Για τους πολλούς Βορειοευρωπαίους που φιλοδοξούν να μετεγκατασταθούν σε ένα μέρος στον ήλιο όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ή να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, το έργο δίνει ενθάρρυνση και έμπνευση για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Το “Greco files” είναι αυτοέκδοση μέσω του “Matador” (tradeorders@troubador.co.uk). Το μέιλ του συγγραφέα είναι το: hayesjohn46@yahoo.com.


NEWSLETTER