Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 16:00

“Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους”: Μύθοι και ιστορίες για το αρχέτυπο της άγριας γυναίκας

Γράφτηκε από την
“Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους”: Μύθοι και ιστορίες για το αρχέτυπο της άγριας γυναίκας

Από τις Εκδόσεις “Κέλευθος”.

 Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, ως storyteller, «φύλακας παλιών ιστοριών», ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών να ανασύρει την “Αγρια γυναίκα”, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους.

Πρόκειται για ένα γυναικείο ψυχογράφημα, ένα βιβλίο γιατρικό για τη γυναίκα κάθε εποχής.

Το βιβλίο παρέμεινε 145 εβδομάδες στον κατάλογο ευπώλητων της New Work Times, έχει εκδοθεί σε 38 γλώσσες και έχει πωληθεί σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές (γενν. 1945), Αμερικανίδα ποιήτρια, storyteller, ψυχαναλύτρια ειδικευμένη στη μετατραυματική θεραπεία και ακτιβίστρια στο πλευρό «όσων δεν έχουν φωνή», είναι Λατίνα Μεστίθο. Μεγάλωσε στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Η.Π.Α., ανάμεσα σε οικογένειες Ούγγρων και Σουαβών μεταναστών, που δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, αλλά διατηρούσαν πλούσια προφορική παράδοση και είχαν τη σοφία που δίνει η φύση. Κληροδότησαν στην Εστές την προφορική παράδοση των μύθων, των ιστοριών και των αρχαίων θεραπευτικών τρόπων.

Η Εστές χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο έκφρασης και θεραπείας. Συνεργάζεται ως επισκέπτρια καθηγήτρια με πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά έχει εργαστεί και σε τόπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου κ.ά. Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία, καθώς υποστηρίζει ενεργά δράσεις που αφορούν την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την προστασία της ψυχικής υγείας, του περιβάλλοντος, των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων κ.λπ. Εχει γράψει πολλά βιβλία και έχει δώσει παραστάσεις με αφηγηματικά θεραπευτικά δρώμενα.

 


NEWSLETTER