Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 11:07

“Το εμβόλιο που άλλαξε τον κόσμο” τον Μάιο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος 

Γράφτηκε από την

Κυκλοφορεί σύντομα το συγκλονιστικό ιστορικό της σημαντικότερης ίσως επιστημονικής ανακάλυψης των τελευταίων χρόνων, που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές μέσα στην πανδημία: ο αγώνας ενάντια στον χρόνο για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου mRNA από τους δρα Οζλέμ Τουρετζί και δρα Ουγούρ Σαχίν, τους ερευνητές που ίδρυσαν την “BioNTech”, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του ιού SARS-CoV-2.

Το βιβλίο “Το εμβόλιο που άλλαξε τον κόσμο – Η συγκλονιστική μάχη για να νικήσουμε την πανδημία” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο ερευνητών με τον δημοσιογράφο Τζο Μίλερ, ο οποίος παρακολουθούσε πολύ στενά και κατέγραφε τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους. Παρουσιάζει – με μεστή αφήγηση που κόβει την ανάσα – την εκπληκτική πορεία τους προς έναν τεράστιο επιστημονικό θρίαμβο και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του νέου θαύματος της επιστήμης που έδωσε ελπίδες για εμβόλια ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Καθιστώντας τον αναγνώστη κοινωνό της απίστευτης επιστημονικής προόδου που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ερευνητών, το βιβλίο αποκαλύπτει πώς οι δύο γιατροί μπόρεσαν να αναπτύξουν 20 υποψήφια εμβόλια μέσα σε λίγες εβδομάδες, να πείσουν τις μεγάλες φαρμακευτικές να υποστηρίξουν το φιλόδοξο σχέδιό τους, να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Τραμπ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαθέσουν περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε όλο τον κόσμο, σε χρόνο ρεκόρ.

Ο Ουγούρ Σαχίν γεννήθηκε μεν το 1965 στην Αλεξανδρέττα (Iskenderum) στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, αλλά σε ηλικία 4 ετών μετακόμισε με τη μητέρα του στην Κολωνία όπου εργαζόταν ο πατέρας του στη Ford. Στην παιδική του ηλικία τον ενδιέφερε το ποδόσφαιρο και τα δημοφιλή επιστημονικά βιβλία που δανειζόταν από τη βιβλιοθήκη της καθολικής εκκλησίας. Μετά το λύκειο σπούδασε ιατρική στην Κολωνία και έγραψε διατριβή με θέμα την ανοσοθεραπεία των όγκων. Η ογκολογία έγινε το κέντρο βάρος της έρευνάς του. Μετά από την υφηγεσία και σταθμούς σε διάφορα πανεπιστήμια ανακηρύχτηκε το 2006 καθηγητής πειραματικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Ηδη το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Ganymed Pharmaceutical που αναπτύσσει μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Το 2016 την πούλησε για τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ στην ιαπωνική Astella Pharma. Τα χρήματα επενδύθηκαν στην “BioNTech” που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2008 και που από τις αρχές του χρόνου έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κορωνοϊού. 

Ιθύνων νους αυτής της έρευνας είναι η Οζλέμ Τουρετσί, σύζυγος του Ουγούρ Σαχίν. Η γιατρός και επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1967 στο Λάστρουπ της Κάτω Σαξονίας και είναι κόρη ενός καθολικού στο θρήσκευμα τούρκου χειρούργου που μετανάστευσε από την Κωνσταντινούπολη στη Γερμανία. Η Τουρετσί είναι αναγνωρισμένη ερευνήτρια στον τομέα του καρκίνου, πρόεδρος ομάδας ερευνητών του γερμανικού υπουργείου Ερευνας και Παιδείας, πρόεδρος του διεθνώς σημαντικότερου συνδέσμου ανοσοθεραπείας του καρκίνου CIMIT και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Το 2001 γνωρίζει τον άνδρα της και ένα χρόνο αργότερα παντρεύονται. Φημολογείται ότι το πρωί της ημέρας του γάμου τους, πριν πάνε στο δημαρχείο, εργαζόταν στο εργαστήριο και ότι μετά το τέλος της τελετής επέστρεψαν ξανά εκεί. Ο κόπος αυτής της εργασιομανίας δεν πήγε χαμένος. Η αξία της “BionTech” αγγίζει σήμερα τα 25 δις ευρώ. Το 18% των μετοχών της εταιρείας έχει το ανδρόγυνο Σαχίν/ Τουρετσί.