Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 16:24

“Σημείο καμπής” από τον Μάλκολμ Γκλάντγουελ

Γράφτηκε από την

Από τις Εκδόσεις “Κλειδάριθμος”.

Στο πρώτο και επιδραστικότερο βιβλίο του, ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ μελετά το φαινόμενο του σημείου καμπής, το οποίο έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το “Σημείο καμπής” είναι η μαγική στιγμή που μια ιδέα, μια τάση ή μια κοινωνική συμπεριφορά περνά ένα κατώφλι, αλλάζει κατεύθυνση και εξαπλώνεται όπως μια πυρκαγιά. Με τον ίδιο τρόπο που ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει έναν ιό που θα λάβει διαστάσεις πανδημίας, έτσι και μια μικρή αλλά στοχευμένη ώθηση μπορεί να δημιουργήσει μια νέα τάση μόδας, να κάνει ένα προϊόν δημοφιλές ή να μεταβάλει κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η εγκληματικότητα. Το σημείο καμπής παρατηρείται στη διάδοση ιδεών, εμπορικών προϊόντων, κοινωνικών φαινομένων, τηλεοπτικών σειρών, πολιτικών κινημάτων – ακόμα και ασθενειών.
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που γράφτηκε το 2000, όταν ο Gladwell αποφάσισε να πάρει τη φράση “Tipping point” που χρησιμοποιούνταν ως τότε για να περιγράψει επιδημιολογικά φαινόμενα, και να τη χρησιμοποιήσει για την περιγραφή κοινωνικών φαινομένων. Εκτοτε αποτελεί ένα επιδραστικότατο best seller και long seller και παράλληλα ένα ορόσημο για την κατηγορία βιβλίων εκλαϊκευμένης κοινωνιολογίας (pop sociology), στο οποίο ανατρέχουν και αναφέρονται διαχρονικά συγγραφείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βιβλίο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ σπούδασε ιστορία στο Κολέγιο Τρίνιτι του Πανεπιστημίου του Τορόντο με. Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων, που έχουν βρεθεί όλα τους στις λίστες best seller των “New York Times”. Είναι ο οικοδεσπότης του podcast “Revisionist history” και διατηρεί μόνιμη στήλη στο περιοδικό “The New Yorker”. Εχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα «100 επιδραστικότερα άτομα» από το περιοδικό “Time” και ένας από τους «κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές» από το περιοδικό “Foreign Policy”. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Washington Post”, όπου κάλυπτε επιχειρηματικά και επιστημονικά θέματα και, στη συνέχεια, ως συντάκτης της εφημερίδας στα γραφεία της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.