Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 17:57

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Χρ. Παπαχριστόπουλου

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Χρ. Παπαχριστόπουλου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Χρ. Παπαχριστόπουλου έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ευγνωμοσύνης για τον ευπατρίδη, ιστοριοδίφη και πνευματικό άνδρα των Φιλιατρών που ασχολήθηκε με την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του.

Οπως επισημάνθηκε κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πλατείας του Δημαρχείου, πρόκειται για έναν άνθρωπο πνευματικό και με πραγματική αγάπη για τον τόπο του, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιολογία.

Στην προσφώνησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου επαίνεσε το δήμαρχο για την πρωτοβουλία που πήρε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του Παν. Παπαχριστόπουλου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι για τη δημοτική αρχή τα θέματα παιδείας και πολιτισμού είναι σε προτεραιότητα. "Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια μεγάλη αξία που έβγαλε η πόλη των Φιλιατρών, τιμάμε τον άνθρωπο που αποτύπωσε την ιστορία των Φιλιατρών" τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Βάκω Αθανασοπούλου, ανιψιά του Παν. Παπαχριστόπουλου επισήμανε ότι ο Κώστας Σπανός είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία της προτομής και τον ευχαρίστησε. Μιλώντας για το θείο της τόνισε ότι γεννήθηκε το 1904 στα Φιλιατρά και τον κέρδισε το έργο του δασκάλου, ενώ υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις και ως λυκειάρχης. Από πολύ νέος καταπιάστηκε με πολλές δραστηριότητες στην πόλη του, ίδρυσε το Σώμα Προσκόπων, ξεκίνησε την οργάνωση της ποδοσφαιρικής ομάδας Aρης, συμμετείχε στον ορειβατικό σύλλογο. Επίσης ασχολήθηκε με την αρθρογραφία σε πολλές τοπικές εφημερίδες, με την συγγραφή, την ιστορία και την αρχαιολογία.

Στη συνέχεια ο γιος του Χρήστος Παπαχριστόπουλος έντονα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο να γίνει η προτομή καθώς και όσους παρευρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που ήταν καλυμμένη με τη σημαία του δήμου έγιναν από τον δήμαρχο και τον κ. Παπαθεοδοσίου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Τέλος αναφέρθηκε ότι σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν πολλοί Φιλιατρινοί ενισχύοντας οικονομικά το εγχείρημα.

Κ.Μπ.