Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 19:14

"Επιφανείς Αρχαίοι Ελληνες. Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος" στη Μεγαλόπολη

"Επιφανείς Αρχαίοι Ελληνες. Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος" στη Μεγαλόπολη

Το βιβλίο του Δημήτρη Ζ. Ανδριόπουλου "Επιφανείς Αρχαίοι Ελληνες. Κερκιδάς, Φιλοποίμην, Πολύβιος, Δίαιος" παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο στο κοινό της Μεγαλόπολης ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» (ΣΦΑΘΜ) και η εφημερίδα «Νέα της Μεγαλοπόλεως». Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Δελλής, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, Κυριάκος Κατσιμάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαντουβάλου, καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συγγραφέας Δημ. Ανδριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, εκδότης των «Ν.τ.Μ.» και πρόεδρος του ΣΦΑΘΜ Κώστας Φίλανδρος, ξεκίνησε την παρουσίαση με τα εξής λόγια: «Αλήθεια, πόσοι εξ ημών των Μεγαλοπολιτών γνωρίζουμε κάτι για τον Μεγαλοπολίτη ποιητή, φιλόσοφο, νομοθέτη, στρατηγό Κερκιδά;

Για τον στρατηγό Δίαιο, το κατά τον ποιητή Κώστα Καβάφη… “καύχημα του έθνους των Ελλήνων” του “μη φοβηθέντος… τους πανταχού νικήσαντας –Ρωμαίους”; Θέλω να πιστεύω ότι περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο για τον ιστορικό Πολύβιο όσο και για τον στρατηγό Φιλοποίμενα, τον “έσχατο των Ελλήνων”». Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου ΦΑΘΜ, τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα το Δ.Σ. και κυρίως για τον στόχο-όραμα, την ανασύσταση του «Φεστιβάλ Μεγαλοπόλεως», κάλεσε όλους να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να συνδράμουν στην υλοποίηση των σκοπών του. 

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή έκδοση και στην προσφορά του συγγραφέα Δημ. Ανδριόπουλου, ο οποίος δώρισε πάνω από 1.000 τόμους βιβλίων στη Βιβλιοθήκη Μεγαλόπολης. Επεσήμανε δε ότι δεν προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων τοπικής ιστορίας στα σχολεία, ένα ζήτημα που αναφέρει εδώ και χρόνια ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Κ. Φίλανδρος παρουσίασε συνοπτικά την πορεία του Δ. Ανδριόπουλου, ο οποίος κατάγεται από το Βουτσαρά Αρκαδίας, από το Ζαΐμη στο Γυμνάσιο Μεγαλόπολης ως μαθητής, ξανά στη Μεγαλόπολη ως εκπαιδευτικός (όπου ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό «Πορεία») στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο ΑΠΘ. Επίσης ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.» πρότεινε να δοθούν τα ονόματα του Κερκιδά και του Δίαιου σε δυο κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως έχει γίνει για τον Πολύβιο και τον Φιλοποίμενα.

Ο συγγραφέας Δ. Ζ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε από την πλευρά του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια επαρχιακή εφημερίδα, που «δε χαϊδεύει αυτιά». Τέλος, απηύθυνε έκκληση, να βοηθήσουν όλοι να γίνει κάτι με το Αρχαίο Θέατρο. Δεν είναι αποδεκτό, το «μέγιστον της αρχαιότητος» θέατρο (κατά τον Παυσανία) να είναι κλειστό και να μη λειτουργεί.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και Κ. Βλάσης, η πολιτευτής Εύη Τατούλη και ο καθηγητής Κλασικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου-Σκωτίας, Θεοδ. Σκαλτσάς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Σιδέρης. Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία Επιλογή (Μεγαλόπολη), Γνώση (Τρίπολη) και Παπαδήμα (Αθήνα).