Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 18:09

Μια φωτογραφία της Καλαμάτας “γέννησε” το βιβλίο "Οι καρτ ποστάλ" της Βικτόριας Χίσλοπ (pics)

Μια φωτογραφία της Καλαμάτας “γέννησε” το βιβλίο "Οι καρτ ποστάλ" της Βικτόριας Χίσλοπ (pics)

 

Γεμάτη από … Ελλάδα και Καλαμάτα ήταν η εκδήλωση που έγινε προχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με καλεσμένη τη γνωστή συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ. Η ίδια βρέθηκε στην Καλαμάτα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου "Οι καρτ ποστάλ", καλεσμένη του "Βιβλιόπολις". Η υπεύθυνη των Εκδόσεων Διόπτρα, που τη συνόδεψε, ήταν η Καλλιόπη Χαραλαμπάκη, με καταγωγή από τη Νέα Κορώνη. 

Η Βικτόρια Χίσλοπ ξεκίνησε να αφηγείται το πώς άρχισε να γράφει αυτό το βιβλίο, η ιστορία του οποίου ξεκινά από την Καλαμάτα. Μάλιστα το εξώφυλλό του είναι μια φωτογραφία από ένα ηλιοβασίλεμα στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Επειδή έμοιαζε με καρτ ποστάλ, βγαλμένη από μια παλιότερη εποχή, έτσι ακριβώς της γεννήθηκε η ιδέα και για τον τίτλο και για το νέο βιβλίο. Μεγάλο κομμάτι του βιβλίου της βασίζεται στην Ελληνική φιλοξενία, για την οποία η κ. Χίσλοπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά. Χάρη στη φιλοξενία αυτή, ο ήρωας του βιβλίου θα αρχίσει να μαθαίνει και να ξετυλίγει ιστορίες ανθρώπων που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι. 

Η Βικτόρια Χίσλοπ εργάστηκε για αυτό το βιβλίο κάνοντας έρευνα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι ιδέες που είχε ήταν τόσο πολλές, που κάποιες φορές είπε πως έγραφε καθ΄οδόν, μέσα στο αυτοκίνητο. Πολύ σημαντικό κομμάτι και οι φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων της και οι οποίες συνοδεύουν το βιβλίο.

Οσον αφορά την Ελλάδα του σήμερα, η συγγραφέας σχολίασε πως βλέπει τους Ελληνες πραγματικά κουρασμένους. Από τους φόρους κυρίως, που καλούνται να πληρώνουν, από τον ΕΝΦΙΑ. Ομως προσέθεσε πως δεν έχουν χάσει την αισιοδοξία τους και πως η οικογένεια είναι αυτή που στηρίζει τον κάθε πολίτη που περνά δύσκολα. Οι μεγαλύτεροι βοηθούν τους νεότερους, όπως και το αντίστροφο. Η ελπίδα, είναι βασικό κομμάτι του βιβλίου της, αλλά και της φιλοσοφίας της. "Φαινομενικά κάποιες ιστορίες μοιάζουν να είναι το τέλος. Ομως είναι η αρχή. Δε μπορώ να ζήσω χωρίς αισιοδοξία, αυθορμητισμό. Γι' αυτό πολλοί λένε ότι μοιάζω περισσότερο με Ελληνίδα", εξήγησε. 

Σχετικά με την εικόνα που έχει η σύγχρονη Ελλάδα, η Βικτόρια Χίσλοπ είπε πως της κάνει πολύ άσχημη εντύπωση όταν σε μια πόλη υπάρχουν κτήρια που δε "σέβονται" την αρχιτεκτονική, που είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα. "Δε μπορώ να καταλάβω πώς στη χώρα που γέννησε την έννοια της ομορφιάς, οι άνθρωποι κάνουν τόσο ακραίες παρεμβάσεις στα κτήρια" τόνισε και αναφέρθηκε στα νεοκλασικά και τα παλιά αρχοντικά της Καλαμάτας, εκφράζοντας την ελπίδα να αντέξουν στο χρόνο και να αναπαλαιωθούν. Αλλο αγαπημένο της κομμάτι από την πόλη, είναι το Πάρκο Σιδηροδρόμων, το οποίο θεωρεί μοναδικό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε και πάλι ένα σίριαλ στην τηλεόραση με την υπογραφή της, αλλά είναι λίγο νωρίς ακόμα.

Με τη συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος της "Ε" Γιούλα Σαρδέλη. Στο τέλος της βραδιάς η κ. Χίσλοπ υπέγραψε βιβλία και έβγαλε φωτογραφίες με τους αναγνώστες της.