Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 08:16

Μαραθώνιος ανάγνωσης Γαλλικής λογοτεχνίας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Μαραθώνιος ανάγνωσης Γαλλικής λογοτεχνίας στην Καλαμάτα

 

Ο πρώτος μαραθώνιος ανάγνωσης Γαλλικής λογοτεχνίας στην Καλαμάτα θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας.

Η εκδήλωση γίνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με σχολεία και κέντρα ξένων γλωσσών της Μεσσηνίας, ταυτόχρονα με άλλες 23 πόλεις της Ελλάδας.

Εκατόν σαράντα μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό, θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου «Exercices de Style» του Raymond Queneau.

Για το θέμα δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Βιβλιοθήκη και σε αυτήν παρόντες ήταν οι: Νινέτα Σωτηράκη προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Αριστείδης Μουτζούρης επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα, Συλβί Ντυφρέν καθηγήτρια Γαλλικής στην πρωτοβάθμια, Ευριδίκη Εξαρχάκου και Κάλλια Ταβουλάρη καθηγήτριες Γαλλικών - ιδιοκτήτριες φροντιστηρίων. 

Πίσω από τη διοργάνωση αυτή βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Μαραθωνίων Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Αυτή αποτελείται από ομάδα Ελλήνων και ατόμων που έχουν τη γαλλική γλώσσα ως μητρική, που αποφάσισαν να διοργανώσουν στις 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας, μαραθώνιους ανάγνωσης γαλλόφωνων συγγραφέων ανά την Ελλάδα. Αναλυτικά τη γιορτή της Καλαμάτας οργανώνουν οι: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Νινέτα Σωτηράκη), Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (Αθηνά Αμανατίδου), 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Ουρανία Σκλήκα), Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, Σχολείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, 1ο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας (Sylvie Dufrèsne), 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Μαρία – Ελένη Δημάκου), 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης (Ελισάβετ Σταθοπούλου), Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη», Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Saint-Exupéry” (Ευρυδίκη Εξαρχάκου), Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Ma cour de français” (Ειρήνη Κυριακού), Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ταγκαλάκης – Πιπεράκη (Βασιλική Κουρή). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Πρώτος αναγνώστης θα είναι ο κ. Μουτζούρης. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Αρης Κορομηλάς και το βίντεο προώθησης έφτιαξε ο Βασίλης Πουλόπουλος. 

Οπως ακούστηκε χθες στη συνέντευξη, στόχος είναι το επόμενο διάστημα η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει το δικό της αυτόνομο τμήμα ξενόγλωσσου βιβλίου (Αγγλικά, Ρωσικά και Γαλλικά). Η Μεσσηνία είναι μια από τις περιοχές της χώρας που η Γαλλοφωνία είναι σε υψηλά ποσοστά. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε αυτή την αυριανή γιορτή, συνεργάζεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης και ότι αποκαλύπτονται κλίσεις και ταλέντα των παιδιών, σε ένα περιβάλλον έξω από το σχολείο. Εδώ οι μαθητές δεν έχουν το άγχος της επιτυχίας, ή του βαθμού, παρά μόνο τη χαρά της συμμετοχής και της εξάσκησης. Είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος να βρεθούν για πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη. Οι μικρότεροι συμμετέχοντες είναι από τη Γ' δημοτικού. Ταυτόχρονα με την ανάγνωση στα Γαλλικά, θα γίνεται και ανάγνωση στα Ελληνικά σε ορισμένα αποσπάσματα, ενώ στο background θα προβάλλεται βίντεο για την προβολή του κειμένου.

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER