Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 14:08

Το μουσείο χορεύει και Ρωμαίος και Ιουλιέτα από τη Νότια Αφρική 

Γράφτηκε από την
Το μουσείο χορεύει και Ρωμαίος και Ιουλιέτα από τη Νότια Αφρική 

Με χορευτική παράσταση για την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία των χτυπημένων από τη μοίρα εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας συνεχίζεται σήμερα στο Μέγαρο το Φετσιβάλ Χορού.

Το μεσημέρι θα έχουμε χορευτικό δρώμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στο Πνευματικό Κέντρο την παράταση “Meeting you”

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

- Σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα ξεκινά το “To Μουσείο χορεύει: ξενάγηση στο Μουσείο και παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν”. 

- Σήμερα Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο στις 8 μ.μ. ακολουθεί το έργο “Meeting you” των Helena Franzen – Ori Flomin, το οποίο θα ανέβει και αύριο Σάββατο στον ίδιο χώρο .

Χορογραφία, ερμηνεία Helena Franzén - Ori Flomin, μουσική Jukka Rintamäki, βίντεο και φωτογραφία Håkan Jelk, κοστούμια Agnieszka Dlugoszewska, διεύθυνση ομάδας για τη Helena Franzén: Lena Uhlander. Παραγγελία της ArtLab Gnesta και της Σουηδικής Σκηνής Τέχνης της Σαίρμλαντ (Scenkonst Sörmland).

Το έργο πραγματεύεται την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Τι είναι αυτό το είδος έλξης και πώς μας επηρεάζει; Πώς παραμένουμε φίλοι;

- Επόμενη παράσταση είναι το “Romeo & Juliet / Rebellion & Johanesburg” των Jessiica Nupen – Moving into dance mophatong απόψε Παρασκευή στις 10 μ.μ. στην κεντρική σκηνή στο Μέγαρο Χορού.

Σύλληψη, χορογραφία, σκηνοθεσία Jessica Nupen. Βοηθοί χορογράφοι Sunnyboy Motau - Oscar Buthelezi, μουσική Spoek Mathambo. Σκηνικά, κοστούμια Anmari Honiball, διεύθυνση φωτογραφίας Ed Blignaut, φωτισμοί Wilhelm Disbergen, ήχος, οπτικοακουστικά Willie Botha. Σύνθεση του μουσικού κομματιού «Ο χορός των ιπποτών» Felix Striegler. Διεύθυνση παραγωγής Fanny Roy. Δημόσιες σχέσεις, μάρκετινγκ: Meropa, Behind the Scenes, Ulrike Steffel. Φωτογραφία: Steve Thomas, Tanja Hall, Xavier Saer. Χορεύουν oι: Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Muzi Shili, Teboho Gilbert Letele, Thenjiwe Soxokoshe, Asanda Ruda, Eugene Mashiane, Thabang Mdlalose. 

Το έργο συνυφαίνει την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία των χτυπημένων από τη μοίρα εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Στη διάρκεια του έργου ανακαλύπτουμε ότι η χορογραφία φτιάχνεται από πολλές διαφορετικές σκηνές που χτίζουν ένα θέμα: νεαροί που ζουν σε μια χαοτική πατρίδα. Εδώ μπαίνει και το σαιξπηρικό δράμα: οι χορευτές παρουσιάζουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής νοτιοαφρικάνικης κοινωνίας, όπου ο άγριος θεραπευτής Σανγκομά αντικαθιστά τον όλο κατανόηση μοναχό και η ροζ μπογιά (που έριχναν οι κυβερνητικές δυνάμεις στους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ, στο Κέηπ Τάουν το 1989), το φονικό δηλητήριο (Francesca Matthys Φεβρουάριος 2016). 

 

Χορευτική παράσταση με κλαρίνο και γκάιντα

Μια αλλιώτικη πινελιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έδωσε προχτές το βράδυ η παράσταση “Απόγειος” της Πωλίνας Κρεμαστά και της Ομάδας “Creo”, που δόθηκε στο στούντιο του Μεγάρου. Η παράσταση είχε ζωντανή μουσική, από όργανα που ακούστηκαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, όπως κλαρίνο και γκάιντα. Οι δύο χορεύτριες, άλλοτε συγχρονισμένα άλλοτε σε δικό της χρόνο η καθεμία, έδωσαν στο κοινό ένα πολύ ζωντανό και αισιόδοξο αποτέλεσμα. Αναδόμησαν το σύγχρονο χορό, πατώντας πάνω σε βήματα της παράδοσης, με αναφορές σε χορικά, σε χορούς των αναμνήσεών μας. Αισθαντικό θέαμα, που σε συνδυασμό με την καταπληκτική μουσική, έδωσε την αίσθηση μυσταγωγίας, χορευτικής ή και θρησκευτικής. 

Μια παράσταση που είχε ένα δικό της, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είχε αισιοδοξία. Οι δύο χορεύτριες ερμήνευαν με χαμόγελο, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα για το χορό. Το παρελθόν στο σήμερα και όλο μαζί μια μέθεξη, υπό τους ζωηρούς ήχους του κρουστού. Πραγματική απογείωση, μέσα από την απλότητα.

 

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER