Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 15:48

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καλωσορίζει το φθινόπωρο με την γερμανική ορχήστρα "Voith" (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καλωσορίζει το φθινόπωρο με την γερμανική ορχήστρα "Voith" (βίντεο)

 

 

Το φθινόπωρο καλωσορίζει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με μια συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο στις 8.30 μ.μ.

Στη σκηνή θα ανέβει η Συμφωνική Ορχήστρα “Voith” από τη Γερμανία υπό τη διεύθυνση της Ελληνίδας μαέστρου Πάττυς Κοντογιάννη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το διάσημο και πολύ γοητευτικό 2ο κονσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ, με σολίστ τον σπουδαίο Ελληνα βιρτουόζο, Θοδωρή Τζοβανάκη στην πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα, το διάσημο κονσέρτο για φλάουτο του Μότσαρτ σε σολ μείζονα, με σολίστ την απόφοιτο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Λυδία Αιζενμπαχ, την Pavane του Φορέ και το Alleluia του Μότσαρτ με την συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού συνόλου "Μελίφωνο". Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ορχήστρα “Voith” ιδρύθηκε το 1948 από τον dr. Hanns Voith στην πόλη Heidenheim an der Brenz. Ξεκίνησε σαν ορχήστρα δωματίου, στην οποία έπαιζαν τα μέλη της οικογένειας του dr. Hanns Voith και αργότερα οι μαθητευόμενοι της ομώνυμης εταιρείας. Με την προσθήκη κάποιων πνευστών εξελίχθηκε σε συμφωνική και εδραιώθηκε στην πόλη του Heidenheim δίνοντας δυο συναυλίες το χρόνο με κλασικό και ρομαντικό κυρίως ρεπερτόριο. Αριθμεί περί τα 60 μέλη όλων των ηλικιών και επιπέδων. Εχει επισκεφθεί πολλές φορές το εξωτερικό και αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Ελλάδα. 

Το «Μελίφωνο» είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Αποτελείται από 22 χορωδούς και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. Φιλοξενείται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με το οποίο έχει μια γόνιμη συνεργασία συμμετέχοντας σε πολλές από τις εκδηλώσεις του. Εξαιρετική στιγμή συνεργασίας ήταν η συμμετοχή του «Μελίφωνου» στην παράσταση του μουσικού παραμυθιού «Πετρόσουπα» - ένα έργο για ορχήστρα, χορωδία, αφηγητή και χορευτές - σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και κείμενα Λίλλυς Τριαντάρη. Το έργο παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2014, καθώς και στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τον Ιούλιο του 2014. Τον Οκτώβριο του 2015 λαμβάνει μέρος στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Interkultur στην Καλαμάτα και έπειτα από συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος αποσπά 2ο βραβείο και ασημένιο μετάλλιο. Τη διδασκαλία, την εναρμόνιση και τη διεύθυνση του φωνητικού συνόλου έχει αναλάβει ο Ιβάν Μάτζαρης.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο παλιό Δημαρχείο η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους Καλαματιανούς, ώστε να απολαύσουν το ρεσιτάλ. Ο διευθυντής του ΔΩΚ Στάθης Γυφτάκης συνέχισε λέγοντας πως η χρονιά για το Ωδείο πήγε εξαιρετικά, αφού διοργανώθηκαν 99 βραδιές, συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια. Ο κ. Τζοβανάκης είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να παίζει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, μαζί με την 50 μελή ορχήστρα “Voith”. Το σχήμα έχει ξεκινήσει από πέρυσι μια μικρή τουρνέ στην Ευρώπη και έτσι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να ακούσει ένα από τα ωραιότερα κονσέρτα του Ραχμάνινοφ.

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER