Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 07:56

Εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη σε Καλαμάτα και Στούπα

Εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη σε Καλαμάτα και Στούπα

 

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει - με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και μετά την ανακήρυξη του 2017 ως “έτους Νίκου Καζαντζάκη” -  η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δύο εκδηλώσεις και στη Μεσσηνία, στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Η πρώτη εκδήλωση θα φιλοξενηθεί το Σάββατο στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου  (Γ. Καρέλια – Ανατολική παραλία Καλαμάτας) και η δεύτερη την Κυριακή στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας με θέμα «Καζαντζάκης και Ζορμπάς». Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γεώργιος Στασινάκης πρεσβευτής Ελληνισμού.

Ο δρ. Ιωάννης Σόλαρης (διευθυντής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας) και η  Ιωάννα Σπηλιοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)  έχουν αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι. Οι δράσεις γίνονται σε συνδιοργάνωση με τους φορείς: Μητρόπολη Μεσσηνίας, Διεθνής Ενωση Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων.

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής: - Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας Σάββατο 5 μ.μ. εκδηλώσεις με τίτλο «Η “Κρητική ματιά”: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος»: 5.15 μ.μ.  Ιωάννα Σπηλιοπούλου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το πελοποννησιακό παλίμψηστο μέσα από το “Ταξιδεύοντας – Ο Μοριάς”». 5.40 μ.μ. Αθηνά Βουγιούκα δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ειδική μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη «Ο αφηγητής και ο Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”». 6 μ.μ. Μαρία Σταθέα υπ. δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «”Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”: Γιατί η Μάνη;». 6.20 Θανάσης Αγάθος επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Η παρουσία της Πελοποννήσου στο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη». 6.40 Αντωνία Παυλάκου γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων «Ζορμπάς και Καζαντζάκης: διονυσιακός αμοραλισμός και απολλώνιο φως». 7 μ.μ. Ιωάννης Σόλαρης δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Η επιρροή του καθημερινού βίου στη λογοτεχνία και η συμβολή της στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης μέσα από το μυθιστόρημα “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”». 7.20 μ.μ. ανάγνωση κειμένων και μουσική (με συμμετοχή των μαθητών του ΜΣΚ: Γεωργίου Αποστολόπουλου, Μελιάνας Μάκαρη, Νικολάου Σωτηρόπουλου και με συμμετοχή των αποφοίτων του ΜΣΚ: Μαρίας Αλεβίζου, Σταυρούλας Αλεβίζου σε φιλολογική και καλλιτεχνική επιμέλεια Τρισεύγενης Πουλοπούλου).

 

- Στη Στούπα (πολιτιστικό κέντρο) την Κυριακή στις 11 π.μ. αρχίζει το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Καζαντζάκης και Ζορμπάς»: 11.15 π.μ. Αθηνά Βουγιούκα δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ειδική μελετήτρια «Καζαντζάκης και Ζορμπάς: από τον Γιώργη στον Αλέξη Ζορμπά». 11.35 π.μ. Λένα Αγγελοπούλου ιστορικός Τέχνη, αρχαιολόγος, λαογράφος «Χώροι Βιομηχανικής Αρχαιολογίας και συλλογική μνήμη: Ο Καζαντζάκης, ο Ζορμπάς και το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς στη Μεσσηνιακή Μάνη (1916-1918)». 12 μ. προβολή του ντοκιμαντέρ “Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Μάνη” (κείμενα Γιάννη Αναπλιώτη). 12.30 μ. επίσκεψη του λιγνιτωρυχείου στην παρακείμενη Πραστοβά.