Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 17:31

Επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου 

 

Πανέτοιμη δηλώνει η Πύλος για τον εορτασμό της φετινής 190ής επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου, κυρίαρχα γεγονότα στον οποίο θα είναι, η απονομή του χρυσού μεταλλίου του Δήμου Πύλου - Νέστορος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο μεθαύριο το μεσημέρι και η αναπαράσταση -για πρώτη φορά- της ιστορικής ναυμαχίας στον όρμο της Πύλου μεθαύριο στις 8 το βράδυ.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ενώ από σήμερα Τετάρτη, όπως ενημέρωσε την “Ε” ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Πύλου η φρεγάτα “Ναβαρίνο”, με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, καθώς και το ρωσικό αποβατικό “Αζόφ”. Παρόντες στις εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν δηλώσει ότι θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης οι βουλευτές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ενώ η παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη αναμενόταν να οριστικοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη.

Ας σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα παρίσταται και αντιπροσωπεία από τον ρωσικό δήμο του Αζόφ, με τον οποίο αδελφοποιήθηκε πρόσφατα ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Το αυριανό πρόγραμμα εκδηλώσεων προβλέπει ότι στις 11.30 το πρωί θα τιμηθούν στη Γιάλοβα οι νεκροί από τις θέρμες μεταξύ 1828 και 1832. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο επίτιμος υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Πελοπίδας Αγγελόπουλος. Στις 2 αύριο το μεσημέρι, οι σημαίες Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και αρχών του νομού, καθώς και στρατιωτικών αρχών.

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των πρεσβειών, ο Αρχηγός ΓΕΝ και αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στις 6.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας σύλλογοι της περιοχής θα χορέψουν  παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Ανήμερα της επετείου, μεθαύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, θα παραταχθούν στο προαύλιο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στρατιωτικά αγήματα, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, μαθητές και πολιτιστικοί σύλλογοι. Στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η άφιξη στην Πύλο του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος θα προστή στη δοξολογία, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπρόσωπο της Βουλής, πρεσβευτών Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, το δήμαρχο Μήλου και τον πρόεδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου, ο διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας Γιάννης Μπουγάς θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, και στις 11.15 το πρωί θα ξεκινήσει η παρέλαση.

Στις 12 το μεσημέρι, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος θα απονεμηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Χρυσό Μετάλλιο του δήμου, ενώ στη 1.30 το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 8 μεθαύριο το βράδυ, με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και καύση πυροτεχνημάτων στο παλιό λιμάνι.