Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 08:48

9 μπουλούκια στον φετινό σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

Ολα είναι έτοιμα για το σαϊτοπόλεμο, το ελκυστικό έθιμο της Καλαμάτας που θα αναβιώσει και φέτος την Κυριακή του Πάσχα, στις 8 το βράδυ, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα.

Πρόκειται να μετάσχουν 9 μπουλούκια και συνολικά γύρω στα 120 άτομα, που θα ρίξουν 1.000 σαΐτες.

Την εκδήλωση θα καλύψει μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Θα συμμετάσχει, επίσης, ο Σύλλογος “Ελληνομνήμονες”, ενώ σε όσους παρευρεθούν, θα προσφερθούν κεράσματα.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, τονίστηκε ότι δεν θα μπει και δεν θα ρίξει ο οποιοσδήποτε, αλλά είναι καταγεγραμμένα τα μέλη των μπουλουκιών, ενώ δεν θα μετάσχουν μικρά παιδιά.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι οι σαϊτομάχοι προετοιμάζονται όλο το χρόνο για το λαοφιλές έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Ευχαρίστησε τους δεκάδες σαϊτομάχους που θα συμμετάσχουν και οι οποίοι συντηρούν αυτό το λαϊκό έθιμο, τηρώντας την παράδοση. Κάλεσε, δε, όλους τους Καλαματιανούς και τους χιλιάδες επισκέπτες που ήλθαν στην περιοχή μας να παρακολουθήσουν το σαϊτοπόλεμο.

Ο ταμίας του Συλλόγου Σαϊτολόγων Καλαμάτας Νίκος Χαντζής ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη συμπαράσταση και παρατήρησε πως οι σαϊτομάχοι που έχουν κώδικα τιμής, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το έθιμο. Διαβεβαίωσε ότι η σαΐτα -αντίθετα με το βαρελότο που είναι επικίνδυνο- βγάζει φωνές και το κοινό δεν κινδυνεύει, γιατί ο σαϊτολόγος την κρατάει στο χέρι του και δεν την πετάει. Επίσης, κάλεσε τους επώνυμους φορείς της πόλης να βοηθήσουν, “για να μην είναι ζητιάνος ο σύλλογος”.

Ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου Γιάννης Βαρελάς δήλωσε ότι “είμαστε πανέτοιμοι, ο κάθε καπετάνιος έχει βρει το χαρμάνι του” και κάλεσε τον κόσμο να παραστεί, “γιατί η παρουσία του θα μας ευχαριστήσει και θα μας ξεκουράσει”.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Σαμιώτης παρατήρησε ότι “είναι το έθιμο του τόπου μας”και σημείωσε: “Ασχολούμαι 60 χρόνια, από τον παππού μου και τον πατέρα μου και τώρα τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Να το διατηρήσουμε και να κάνουμε το καλύτερο για το έθιμο”.

Ο Νίκος Μπασακίδης, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου και αρμόδιος για το σαϊτοπόλεμο, επεσήμανε πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει το σαϊτοπόλεμο. Ζήτησε από τους πολίτες να μην σταθμεύσουν το βράδυ του Πάσχα στο βόρειο πάρκινγκ και στις παρακείμενες οδούς Νέδοντος και Αρτέμιδος, για την ευχερή πραγματοποίηση του εθίμου.

Τα μπουλούκια που θα μετάσχουν, με τη σειρά που θα ρίξουν, είναι:

1) Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές, με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο. 2) Κούγκι, με καπετάνιο το Χρήστο Σαμιώτη. 3) Επίλεκτοι, με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο. 4) Αγία Λαύρα, με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο. 5) Το μπουλούκι της Φυτειάς, με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου. 6) Νικηταράς, με καπετάνιο τον Δημήτρη Νίκα. 7) Παραδοσιακή Φυτειά, με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα. 8) Κρυφό Σχολειό, με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο. 9) Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη, με καπετάνιους τους Κώστα και Κώστα Σωτηράκο, θείο και ανιψιό.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=igC68Oewnpg}