Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 07:42

Ανοιχτός περίπατος με θέμα το βιβλίο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Πρόσκληση σε έναν ανοιχτό περίπατο με θέμα το βιβλίο απευθύνει σήμερα Σάββατο ο Πολιτιστικός Αντίλογος στην Καλαμάτα. Από τις 10 το πρωί θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή σε όλη την πόλη.

Οποιος θέλει, παίρνει από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι το χάρτη από το σημείο εκκίνησης (στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου)  και περιηγείται ελεύθερα με την παρέα του στα σημεία ενδιαφέροντος, με όποια σειρά επιθυμεί. Από το σημείο εκκίνησης παίρνει και το βραχιόλι που επιδεικνύει στα βιβλιοπωλεία για να αγοράσει βιβλία με έκπτωση.

Τα σημεία που αποτελούν στάση για τον περίπατο είναι τα εξής: Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Βιβλιοπωλείο “Ανάγνωση” (Αναγνωσταρά 30 και Πανταζοπουλου, έκπτωση 20%), “Αποψη” (Β. Γεωργίου 8, έκπτωση 25%), “Βιβλιόπολις” (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α, έκπτωση 25%), “Δημητριάδη” (Αριστοδήμου 89, έκπτωση 15%), “Κονταργύρη” (23ης Μαρτίου, έκπτωση 30%), “Λυμπερόπουλος” (Β. Ολγας 6, έκπτωση 20%), ”Μακρής” (Αριστομένους 6, έκπτωση 20%), “Παπαχρήστου” (23ης Μαρτίου, έκπτωση 20%), “Bookmark” (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12, έκπτωση 30%), Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας).

 

Επιπλέον, οι λάτρεις του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία ως τη Δευτέρα να γευτούν πιάτα και ποτά που έχουν "πρωταγωνιστήσει" σε γνωστά λογοτεχνικά έργα. Οι μπάρμεν της πόλης μεταμορφώνονται σε storytellers και δημιουργούν κοκτέιλ μέσα από τα βιβλία.

Τα στέκια είναι: “Baroque” (Αμφείας 34), “Bistroteca” (Πλ. Βασ. Γεωργίου), “Κύτταρο” (Αμφείας 12), “Luna Lounge” (Αριστομένους 23), “Ρlatea”(Πλ. Βασ. Γεωργίου), “Στο κύμα” (Ναυαρίνου 167), “Στου Κώστα” (θέση Μπουρνιάς όπισθέν ΒΙΟ.ΠΑ), “Yiamas  Gastro Bar” (Τέρμα Ναυαρίνου), “Ο θίασος” (Υπαπαντής 7), “Κάρδαμος” (Πλ. Σιδ. Σταθμού 21), “Βερσαλλίες” (Ευαγγελιστρίας 46), “Η Κρήνη” (Ευαγγελιστρίας 40), “Οινοπαντοπωλείον” (Υπαπαντής 32), “Πολίτης” (Λείκων 57), “Τα Ρολλά” (Σπάρτης 53).

Συμμετέχουν ακόμη τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με τους Μικρούς Λογοτέχνες και τις Ομάδες Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας.

 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Σάββατο, Βιβλιοπωλείο “Κονταργύρη” 10 π.μ. – 2 μ.μ. Το Βιβλιοπωλείο “Κονταργύρη” σας προσκαλεί στο ''Διάβασμα''. Οι βιβλιόφιλοι περιπατητές καλούνται να κάνουν μία στάση στον πρώτο όροφο για να κινηματογραφηθούν, διαβάζοντας αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία (πεζά, ποίηση, θέατρο κοκ), με σκοπό τη δημιουργία ενός μωσαϊκού αναγνωσμάτων.

Βιβλιοπωλείο “Μακρής”10.30 π.μ. – 2 μ.μ. “Γραφή και μελάνι”. Το βιβλίο δεν είναι μόνο ανάγνωση, αλλά και γραφή. Γι’ αυτό το λόγο, η εορταστική θεματική της φετινής χρονιάς θα είναι η γραφή: όργανα εκλεπτυσμένης γραφής μελάνια και πολλά πολλά αλλά είδη που πλαισιώνουν το βιβλίο.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη 10.30 π.μ. “Χάρτινοι ήρωες”: Πολλές παιδικές αναμνήσεις συνδέονται με τα κατορθώματα και τις περιπέτειες των ηρώων. Τα παιδιά σήμερα γοητεύονται από τους ίδιους ήρωες; Εχουν να μας παρουσιάσουν τα κατορθώματα νεότερων ηρώων; Πού ζουν αυτοί οι ήρωες; Πώς μοιάζουν; Είναι αγόρια ή κορίτσια; Εχουν αγαπημένες συνήθειες; Εχουν ήρωες που θαυμάζουν; Εχουν αγαπημένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν; Εχουν αγαπημένα ρούχα; παιχνίδια; Σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις για τον ήρωα που θα διαλέξουν, θα απαντήσουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
Τα παιδιά θα διαβάσουν την ιστορία που πρωταγωνιστεί ο ήρωας/ηρωίδα και θα καταγράψουν διάφορα στοιχεία γι’ αυτόν. Επιπλέον τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τον ήρωα σε μεγάλο μέγεθος και από την πίσω μεριά της φιγούρας θα γράψουν τα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα έχουν συγκεντρώσει. Κατόπιν, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αναρτήσει τους ήρωες των παιδιών στη σελίδα της στο FB και στο Instagram με hashtag #forEBErheroes. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος, είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής στο 2721096818 ή στο mail@vivlkkal.mes.sch.gr με: το ονοματεπώνυμο του παιδιού, την ηλικία του, το ονοματεπώνυμο του γονέα, ένα τηλέφωνο και ένα mail επικοινωνίας.

Βιβλιοπωλείο “Bookmark - Lykourgos” 11.30 π.μ. “Αμπα και Λήδα - δυο γάτες σε μια μαγική ιστορία”. Οι συγγραφείς της ομάδας "Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα" θα παρουσιάσουν το παραμύθι μέσω θεατρικής διάδρασης, θα συνομιλήσουν με τους γονείς και τα παιδιά για το έργο τους.

Βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” 12 μ. “Ζωντανεύουν τα παραμύθια;”. Αφηγούμαστε γνωστά παραμύθια, ζωντανεύουμε ήρωες που μας εντυπωσιάζουν, αφηγούμαστε ιστορίες, εξερευνούμε τους χώρους του βιβλιοπωλείου και παίζουμε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού με τίτλους, ήρωες και συγγραφείς παραμυθιών! Το μόνο που χρειαζόμαστε από μικρούς και μεγάλους είναι την καλή σας διάθεση κι ένα μαγικό "βραχιολάκι" που αρκεί να το φορέσεις, για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε ένα κόσμο παραμυθένιο.

• Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.