Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 09:18

Η Αρχαία Μεσσήνη για δεύτερη έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Αρχαία Μεσσήνη για δεύτερη έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εξετάζεται η δυνατότητα να αποτελέσει η Αρχαία Μεσσήνη την δεύτερη έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δήλωσε ο συμπατριώτης μας πρόεδρος της ΕΛΣ Σάκης Θεοδωρόπουλος, σε συνέντευξη χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Μεσσήνης σχετικά με τη συναυλία που θα δοθεί σήμερα Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, από τη Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Danuvia Symphonic Winds (DSW), το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης.

Οπως επισήμανε ο Σ. Θεοδωρόπουλος, η πατρότητα της πιο πάνω πρότασης ανήκει στον αρχαιολόγο καθηγητή Πέτρο Θέμελη - ο οποίος ήταν παρών επίσης στη χθεσινή συνέντευξη, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την προοπτική που δίνεται ώστε τα μνημεία της Αρχαίας Μεσσήνης “να στεγάζουν σήμερα σύγχρονες μουσικές δημιουργίες, δρώμενα και έργα τέχνης υψηλής αισθητικής, αναλαμβάνοντας σημαντικό παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο”.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Αναφορικά με την αποψινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Πνευστών Danuvia Symphonic Winds (DSW), του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και μελών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, τόσο ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης όσο και η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου σημείωσαν ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, οι εκδηλώσεις του οποίου αποτελούν πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Γνωστοποίησαν δε ότι τη συναυλία αναμένεται να παρακολουθήσει και η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα Αντρέα Ικιτς-Μπεμ.

Επιπλέον τόνισαν ότι η είσοδος στη συναυλία θα είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για μετάβαση από τη Μεσσήνη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης στις 7.30 το απόγευμα.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΣ Σάκης Θεοδωρόπουλος επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την Αυστριακή Πρεσβεία και την δυνατότητα που δίνεται για επιπλέον προβολή και ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, μέσα από πολιτιστικές συνεργασίες - αφ’ ενός με την αποψινή συναυλία και αφ’ ετέρου με την έκθεση σύγχρονης τέχνης “Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα” σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, στο πλαίσιο της οποίας γλυπτά των δύο πιο πάνω δημιουργών θα φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο από τις 14 Ιουλίου. Κάλεσε δε τον Δήμο Μεσσήνης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι επιτυχημένες τόσο η αποψινή, όσο και η επόμενη πολιτιστική πρωτοβουλία.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης τόνισε ότι “το άνοιγμα των μνημείων στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο αρχαίων και σύγχρονων έργων τέχνης, είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στη χώρα μας. Η Αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται. Συγκροτείται σταδιακά από τα διάσπαρτα μέλη της και ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν, η οποία προοιωνίζεται αιώνια”, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

 

“ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ”

Η αποψινή συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική στιγμή, τόσο για την ίδια, όσο και για τους νεαρούς εκτελεστές της αυστριακής συμφωνικής ορχήστρας, σημείωσε στη συνέχεια η ελληνικής καταγωγής Αριάδνη Μπαζίλι, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Klosterneuburg - ενός από τα 5 παραδουνάβια μουσικά σχολεία, μαθητές των οποίων συγκροτούν την εν λόγω ορχήστρα.

“Σε έναν χώρο με χιλιάδες χρόνια ιστορία, θα αποδοθούν σύγχρονα μουσικά έργα από νέους ανθρώπους” τόνισε - εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, ο οποίος συνέθεσε τρία τραγούδια ειδικά για την αποψινή συναυλία και τα προσέφερε στην ορχήστρα.

Ο Στ. Γυφτάκης από την πλευρά του δήλωσε ευτυχισμένος για τη συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στην αποψινή συναυλία, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που τον χαρακτήρισε “πλούτο για όλη την Ελλάδα”, εξαίροντας το έργο που επί χρόνια επιτελεί σε αυτόν ο αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης και ευχαριστώντας, τόσο την Αριάδνη Μπαζίλι όσο και τον διευθυντή της ορχήστρας Αντρέα Σιμπένι, για αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας. Κάλεσε τέλος τα μέλη και τους εκτελεστές όλων των φιλαρμονικών του νομού να είναι παρόντα απόψε στην Αρχαία Μεσσήνη.

 

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Συγκίνηση εξέφρασε, μιλώντας στη συνέχεια, ο Αντρέας Σιμπένι, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Πνευστών Danuvia Symphonic Winds (DSW), για τη δυνατότητα να διευθύνει στην Ελλάδα και σε έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της μια ορχήστρα νέων ανθρώπων, οι οποίοι πλέον συνειδητοποιούν ότι μέσα από τη σύνθεση του αρχαίου με το σύγχρονο και των ενηλίκων με τους νέους μπορεί να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον, για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Σημαντική εμπειρία χαρακτήρισε την αποψινή συναυλία ο μουσικός διευθυντής της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης Γιώργος Μουνδρουλέας, τονίζοντας ότι μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από τέτοιες συνεργασίες.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Σταμάτης Φριτζήλας, προϊστάμενος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τόνισε τη συμβολή των υπαλλήλων της Εφορείας και του φυλακτικού προσωπικού προκειμένου να γίνεται δυνατή η υλοποίηση τόσο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.