Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 11:26

Οι εκδηλώσεις για την 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

Οι εκδηλώσεις για την 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

 

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το τριήμερο από μεθαύριο Παρασκευή μέχρι και ανήμερα της επετείου την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, μεθαύριο Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί θα γίνουν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών από μαθητές και μαθήτριες, στο μνημείο της κεντρικής πλατείας καθώς και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Στις 12 μεθαύριο το μεσημέρι, εξ άλλου, θα γίνει κατάθεση στεφανιών από φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς, στις προτομές των της πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.

Την ερχόμενη Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου, στις 7 το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Καλαμάτας, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου θα περιέλθει τους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια. Μία ώρα αργότερα θα γίνει η έπαρση της σημαίας στον χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου κατά την οποία θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγημα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου.

Στις 10.15 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθως οι επίσημοι θα μεταβούν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου αφού ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Ηρώο και στη συνέχεια γίνει κατάθεση στεφανιών, θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν την παρέλαση που θα αρχίσει στις 11.15 το πρωί.

Στην παρέλαση -στην οδό Αριστομένους μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου- θα μετάσχουν, όπως ανακοινώθηκε, η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ο Χορευτικός Ομιλος “Λεύκιππος”, ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας “Αγία Τριάδα”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι της Παράδοσης”, το Τμήμα Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών “Νικόλαος Πολίτης” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας “Ο Ψηλορείτης”, το παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το Τμήμα Εθελοντριών Νοσηλευτικής Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τα Συστήματα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αντιπροσωπευτικά τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις εκδηλώσεις, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, συμμετέχουν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.