Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 08:28

Συγκίνηση στην απονομή του βραβείου «Αριστέα Μπουγάτσου»

«Αν τελειώσει εδώ το ταξίδι μου, και πάλι ευχαριστημένη θα 'μαι. Πορεύτηκα με τη δική μου πυξίδα, δίχως υποχωρήσεις και εκπτώσεις» ήταν τα λόγια της αείμνηστης δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου από τους Γαργαλιάνους.

Αυτές τις αξίες έχει στόχο να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά, στους αριστούχους του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων, το βραβείο αριστείας «Αριστέα Μπουγάτσου» που στη μνήμη της θέσπισαν οι φίλοι της και για 6η χρονιά απονεμήθηκε χθες Παρασκευή στη μαθήτρια Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου, που κατά την περσινή χρονιά συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φέτος μάλιστα έκλεισε ο κύκλος απονομής των βραβείων, και έτσι η όλη εκδήλωση είχε ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση για τους οικείους και τους φίλους της Αριστέας. Πάντως, όπως έχει φανεί όλα αυτά τα χρόνια, και οι μαθητές που παραλαμβάνουν το βραβείο το εκτιμούν ιδιαίτερα.

Η απονομή έγινε χθες στο ξεκίνημα της σχολικής γιορτής από τον διευθυντή του σχολείου Γιάννη Ρούσση και την αδερφή της Αριστέας, τη Γιάννα Μπουγάτσου, στην Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου. Το βραβείο αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ και τιμητικό δίπλωμα.

Μια σύντομη αλλά ουσιαστική αναφορά στην Αριστέα Μπουγάτσου έκανε η μαθήτρια Βασιλική Γαλάνη, πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ηταν γυναίκα με αρχές. Τίμησε την καταγωγή της. Γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους και φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο Γαργαλιάνων. Κράτησε την ψυχή της γεμάτη αλήθεια και καλοσύνη, και ταυτόχρονα έψαχνε την αλήθεια και το δίκιο. Ηταν αυστηρή με τον εαυτό της αλλά μέσα της έκρυβε όλη εκείνη την τρυφερότητα που την εμπόδιζε να γίνει ο ψυχρός εκτελεστής των υποθέσεων που έφερνε στο φως.

Η Αριστέα ήταν υπερασπιστής και όχι διώκτης, πάντα με απόλυτη αφοσίωση, έλεγε τα πάντα, αφιερώνοντας ώρες και ώρες ώσπου να αποδείξει τα ζητούμενα θέματα της, χωρίς προχειρότητες, ευκολίες. Δεν διαψεύστηκε ούτε μια φορά. Οι φίλοι της που την τιμούν για 6η φορά φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την αξία της».

Η βραβευμένη Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου σημείωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που πήρα αυτό το βραβείο και νιώθω υπόχρεη να τιμήσω τη μνήμη της Αριστέας Μπουγάτσου. Αποτελεί ένα πρότυπο για εμάς και μας έχει διδάξει να ακολουθούμε πάντα την αλήθεια».

Από την πλευρά της η αδερφή της Αριστέας, Γιάννα, επισήμανε: «Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε από τους φίλους της Αριστέας. Ολοκληρώνεται φέτος, είχε θεσπιστεί για 6 χρόνια. Μια γενιά του σχολείου έμαθε την Αριστέα, την έψαξε, τη βρήκε, και νομίζω αποτέλεσε ένα πρότυπο για τη δική τους συνέχεια στη ζωή».

Κ.Μπ.