Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 08:56

Καλαμάτα: Απονεμήθηκαν το βραβείο “Φωτέα” και οι υποτροφίες καπετάν Βασίλη (βίντεο)

Το βραβείο "Φωτέα" και οι υποτροφίες που είχε θεσπίσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, απονεμήθηκαν χθες βράδυ στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (Αριστομένους 28).

Το βραβείο "Φωτέα" απονεμήθηκε στην καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Τσιβάκου για το βιβλίο της «Ατομικισμός και φιλία - Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων».

ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ

Οι υπότροφοι αριστούχοι φοιτητές για το έτος 2017-2018, είναι οι εξής:

Ετος εισαγωγής 2017:
Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη.
Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου.

Ετος εισαγωγής 2016:
Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη.

Ετος εισαγωγής 2015:
Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου.
Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία.

Ετος εισαγωγής 2014:
Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου.

Ετος εισαγωγής 2013:
Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου.
Γκόγκα Θεοδώρα - Νικολέτα του Παναγιώτη.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

“Πέρασαν 20 χρόνια από την εκδημία του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας, που καθοδήγησε πολλούς από εμάς και στα αυτοδιοικητικά, αλλά και στα πνευματικά του βήματα” τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας πλέκοντας το εγκώμιο του Παναγιώτη Φωτέα και συνέχισε: “Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε μαζί του, πήραμε διάφορα αξιώματα, αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε τον άνθρωπο, που μας δίδαξε και μας καθοδήγησε και φυσικά δεν κατορθώσαμε να τον φθάσουμε.

Ακολούθως ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ως “τον άνθρωπο που άλλαξε την μοίρα μας και έβαλε την Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη”.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη αναφερόμενη τόσο στον Παναγιώτη Φωτέα, όσο και στον καπετάν Βασίλη σημείωσε ότι τους δύο αυτούς ανθρώπους τους μνημονεύουμε “όχι μόνο για το έργο που άφησαν την εποχή που έζησαν  αλλά γιατί άνοιξαν δρόμους και εξακολουθούν να εμπνέουν και να καθορίζουν το μέλλον της περιοχής”.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο γιος του αείμνηστου νομάρχη Μεσσηνίας, δικηγόρος, Σωτήρης Φωτέας λέγοντας μεταξύ άλλων: “20 χρόνια μετά η αγάπη με την οποία η Μεσσηνία περιβάλλει τη μνήμη του Παναγιωτη Φωτέα μας τιμά και μας συγκινεί”, ενώ αναφέρθηκε στην “διαπαραταξιακή και λαϊκή αποδοχή ιδιαίτερα σε μία εποχή έξαρσης κοινωνικών παθών και γενικότερης απαξίωσης των πολιτικών θεσμών”

Συνεχίζοντας τόνισε: “Αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος να αποτιμήσω την πολιτική παρακαταθήκη της συναίνεσης, αλλά νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη του μήνες φόρτισης που θα ακολουθήσουν για την πατρίδα μας”.

Τέλος η καθηγήτρια Ιωάννα Τσιβάκου, που έλαβε το βραβείο “Φωτέα” αναφέρθηκε στο βιβλίο της, που όπως είπε “αναφέρεται  κυρίως σε έρευνα σε νέους, κυρίως παιδιά αστικών οικογενειών, γιατί συνήθως από εκεί προέρχονται τα ηγετικά στελέχη της χώρας” υπογραμμίζοντας πως έτσι ήθελε να δει “πώς σκέφτεται η μελλοντική ηγεσία της χώρας”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της αυτονομίας, που κυριαρχεί στο βραβευόμενο έργο της.