Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 08:08

Αρχαία Μεσσήνη: Συνέργειες πρότεινε ο Θέμελης για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Αρχαία Μεσσήνη: Συνέργειες πρότεινε ο Θέμελης για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (βίντεο)

 

“Να απλωθεί σε όλον το νομό με ξεναγήσεις σε μνημεία, να δημιουργηθούν συνέργειες του Δήμου Μεσσήνης με άλλους φορείς”.

Αυτό είναι το όραμα που εξέφρασε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης για το μέλλον του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης, η φετινή 8η διοργάνωση του οποίου αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 18 Απριλίου, με τη συμμετοχή συνολικά 13 νεανικών θεατρικών ομάδων, οι δύο από τις οποίες προέρχονται από το εξωτερικό, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η παρότρυνση του Π. Θέμελη έγινε χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που δόθηκε για την έναρξη του δεκαήμερου φεστιβάλ, η οποία είναι προγραμματισμένη σήμερα στις 9.30 το πρωί στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σε περίπτωση βροχής θα γίνει στον χώρο του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την τελετή έναρξης από τον σύλλογο χορού “Η χαρά του παιδιού” θα ακολουθήσει η παράσταση της τραγωδίας “Ιππόλυτος” του Ευριπίδη από την ισπανική θεατρική ομάδα “La Nave Argo”, του Κολεγίου Ιησουιτών του Αλικάντε (Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante).

“ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”

Για “γιορτή πολιτισμού” είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, που ευχαρίστησε τον αρχαιολόγο καθηγητή και διευθυντή ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη “για όλα όσα έχει προσφέρει στον Δήμο Μεσσήνης και στην περιοχή γενικότερα”.

Οπως τόνισε από την πλευρά του ο Π. Θέμελης, στη συνέχεια, το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί επί της ουσίας θεσμό, καθώς “μετρά” φέτος 8 χρόνια, απόδειξη ότι έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις. Ιδιαίτερα στάθηκε ο καθηγητής στη συμμετοχή φέτος -για πρώτη φορά- και θεατρικής ομάδας από πανεπιστημιακή σχολή, ενώ συνεχάρη τον Δήμο Μεσσήνης “που έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση”. Επιπλέον, ο Π. Θέμελης επισήμανε τις παράλληλες δράσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο των παραστάσεων, καλώντας να υπάρξουν ακόμα περισσότερες τόσο στην πόλη της Μεσσήνης, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία: “Πρέπει αυτή η διοργάνωση ν’ απλωθεί σε όλον τον νομό, να περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε μνημεία. Γι’ αυτό απαιτούνται συνέργειες του Δήμου Μεσσήνης και με άλλους φορείς, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Επιμελητήριο, ώστε η περίοδος του φεστιβάλ να προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο”.

Μιλώντας στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζήλας χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή στο φεστιβάλ νεανικών θεατρικών ομάδων από σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, παρατηρώντας ότι η διοργάνωση έχει γίνει γνωστή σε όλη τη χώρα και το ενδιαφέρον για αυτήν αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Ως “παγκόσμιο σημείο πολιτισμού” χαρακτήρισε, στη συνέχεια, την Αρχαία Μεσσήνη η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ωριμάσει οι συνθήκες και έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία από τον Δήμο Μεσσήνης και τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, προκειμένου το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης να θεσμοθετηθεί και διά νόμου -“είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο φιλόλογος του ΓΕΛ Μεσσήνης Νίκος Φουσιάνης τόνισε ότι στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις εστιασμένες σε δύο άξονες όπως είπε, αφ’ ενός στη γνωριμία και την προβολή του χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και αφ’ ετέρου στον παιδαγωγικό χαρακτήρα με έμφαση στην κλασική παιδεία.

Τέλος, η ηθοποιός Ολγα Αλεξανδροπούλου, μέλος της επιτροπής επιλογής των παραστάσεων που υποβλήθηκαν, σημείωσε ότι υπήρξαν περί τις 50 αιτήσεις συμμετοχής στο φετινό φεστιβάλ, επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα να φροντίσουν να έχουν τη γνώση για τον τρόπο που διδάσκεται η αρχαία τραγωδία ή κωμωδία στους μαθητές, “πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα κείμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα”.

Τέλος, η εκπρόσωπος του ισπανικού κολεγίου που ανοίγει σήμερα το πρόγραμμα του φεστιβάλ, δήλωσε συγκινημένη -τόσο η ίδια όσο και οι συνολικά 25 σπουδαστές της θεατρικής ομάδας- που συμμετέχει σε έναν τέτοιον θεσμό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στο φετινό 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, μετέχουν 13 θεατρικά σχήματα, τα δύο εκ των οποίων από το εξωτερικό -από τη Μεγάλη Βρετανία (Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης / Royal Academy of Dramatic Art / RADA) και την Ισπανία (La Nave Argo, Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante).

Από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες έντεκα συμμετοχές είναι: α) 8ο Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις Χαλανδρίου, β) Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κολέγιο Ψυχικού, γ) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Θεατρική Ομάδα “Το τρίτο κουδούνι”, δ) Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, ε) 7ο Γυμνάσιο και 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, στ) Γενικό Λύκειο Νάξου, ζ) 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, η) 18ο Γυμνάσιο Αθήνας, θ) Γενικό Λύκειο - Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου, ι) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Οι περισσότερες από τις παραστάσεις του δεκαήμερης διάρκειας φεστιβάλ θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, κάποιες άλλες θα φιλοξενηθούν στο Εκκλησιαστήριο, ενώ έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις και στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

- Τρίτη 9 Απριλίου: 9.30 π.μ. Τελετή έναρξης (Σύλλογος Χορού “Η χαρά του παιδιού”). 10 π.μ. Hipolito by Euripides / Ιππόλυτος του Ευριπίδη (“La Nave Argo”, Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante), Ισπανία (Αμφιθέατρο 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης)

- Τετάρτη 10 Απριλίου: 9.30 π.μ. The Bacchae by Euripides / Βάκχες του  Ευριπίδη (Royal Academy of Dramatic Art / RADΑ), Μεγάλη Βρετανία. 11 π.μ. Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (8ο Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις Χαλανδρίου) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης).

- Πέμπτη 11 Απριλίου: 9.30 π.μ. Νεφέλες του Αριστοφάνη (Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κολλέγιο Ψυχικού) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης). 9 μ.μ. The Bacchae by Euripides / Βάκχες του  Ευριπίδη (Royal Academy of Dramatic Art / RADA), Μεγάλη Βρετανία (αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης).

- Παρασκευή 12 Απριλίου: 9.30 π.μ. Αντιγόνη του Σοφοκλή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Θεατρική Ομάδα “Το τρίτο κουδούνι”) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης). 11 π.μ. Αντιγόνη του Σοφοκλή (Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”) (Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης).

- Δευτέρα 15 Απριλίου: 9.30 π.μ. Ειρήνη του Αριστοφάνη (7ο Γυμνάσιο και 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας). 11 π.μ. Ευμενίδες του Αισχύλου (Γενικό Λύκειο Νάξου) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης).

- Τρίτη 16 Απριλίου: 9.30 π.μ. Ευμενίδες του Αισχύλου (1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης). 11 π.μ. Ικέτιδες του Αισχύλου (18ο Γυμνάσιο Αθήνας).

- Τετάρτη 17 Απριλίου: 9.30 π.μ. Αντιγόνη του Σοφοκλή (Γενικό Λύκειο - Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης).

- Πέμπτη 18 Απριλίου: 9:30 π.μ. Μήδεια του Ευριπίδη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών). 11 π.μ. Τελετή λήξης, “Ειρήνη to be continued..” του Αριστοφάνη (Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Μαυροματαίων “Η Αρχαία Μεσσήνη”) (θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν: α) Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων (μέχρι 40 μαθητές, με διάρκεια περίπου 25 λεπτών) από τις 10 έως και τις 17 Απριλίου (10.30 με 11 π.μ.) στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. β) Αρχαιοελληνική πομπή (μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μέχρι 40 μαθητές και διάρκεια περίπου 25 λεπτών) από τις 10 έως και τις 17 Απριλίου (10.30 με 11 π.μ.) στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. γ) “Μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης” (έρευνα πεδίου, μέχρι 30 μαθητές και με διάρκεια περίπου 45 λεπτά) μόνο στις 11 και στις 17 Απριλίου, στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. δ) Δράση εκπαίδευσης και πολιτισμού για μαθητές/τριες με θέμα “Θεατρική μάσκα. Η κεραμική τέχνη στην υπηρεσία του αρχαίου δράματος” (μέχρι 40 μαθητές, διάρκεια δύο διδακτικές ώρες), από τις 9 έως και τις 18 Απριλίου, μεταξύ 11.30 π.μ. και 1 μ.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Καρτερόλι.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER