Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 08:29

Ανοιχτή όλο το καλοκαίρι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Μια γεμάτη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Κάθε μέρα 25-30 βιβλία από τα συνολικά 350 νέα αποκτήματα της βιβλιοθήκης μπαίνουν στις προθήκες και στα ράφια της.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη εξάλλου δεν θα κλείσει καθόλου ούτε και φέτος το καλοκαίρι, παρά μόνο ίσως μια ημέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο, όπως μας πληροφορεί η διευθύντριά της Νινέτα Σωτηράκη. "Ολο το υπόλοιπο διάστημα θα είμαστε ανοιχτά καθημερινά πρωί 8.30 με 2, η μόνη αλλαγή είναι ότι στις σχολικές διακοπές δεν έχουμε απογευματινό ωράριο", λέει.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Οσον αφορά τις νέες παραλαβές, στις δυνατότητες επιλογής που έχουν τα μέλη της Βιβλιοθήκης προστέθηκαν 350 νέα βιβλία τα οποία προέκυψαν από τις προτάσεις και τη ζήτηση των ίδιων των μελών της.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ειδικότερα, αυτή είναι η πρώτη φετινή παραγγελία βιβλίων - κάθε χρόνο γίνονται δύο με τρεις παραγγελίες, ανάλογα με τον προϋπολογισμό. Σε αυτή την πρώτη λοιπόν που παραλήφθηκε "ό,τι προτάσεις είχαμε από τα μέλη έγιναν αποδεκτές στο ακέραιο, αγοράστηκαν όλα τα βιβλία ανεξαρτήτως τιμής", αναφέρει η διευθύντρια. Επειτα, προσθέτει, οι παραγγελίες "είναι και από μια δική μας μελέτη των αναγνωστικών προτιμήσεων - ανάλογα με το τι κινείται περισσότερο, εκεί κινούμαστε και εμείς αγοραστικά για να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση". Επιπλέον, πριν από κάθε παραγγελία συμβουλεύονται και "λίστες με τα ευπώλητα από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία", ενώ δεν λείπουν και "κλασικές επιλογές που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη, ακόμα και αν δεν έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση".

Ετσι, "είχαμε πολλούς τίτλους Ιστορίας που αγοράστηκαν με την παραγγελία αυτή, όπως και επιστημονικά βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος (βιολογίας και μαθηματικών)", εξηγεί ως προς το περιεχόμενό τους. Και μπορεί να έδωσαν έμφαση στο επιστημονικό κομμάτι, αλλά "φυσικά, όπως πάντα, τη μερίδα του λέοντος την έχει η λογοτεχνία, ελληνική και μεταφρασμένη". 

 

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΜΙΚΣ

Μέσα από αυτή την παραγγελία υπήρξε και η δυνατότητα "να ενισχύσουμε και το καινούργιο τμήμα κόμικς που κινείται πολύ και από παιδιά και από ενήλικες, και είμαστε ήδη στη διαδικασία που ετοιμάζουμε τη δεύτερη παραγγελία, όσο η πρώτη καταλογογραφείται για να την δίνουμε στη διάθεση του κοινού", σημειώνει η κ. Σωτηράκη. Και προσθέτει πως καθημερινά "έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε 25 με 30 νέα βιβλία στα ράφια και στις προθήκες".

Ταυτόχρονα "ετοιμάζεται και η δεύτερη φετινή παραγγελία - οπότε είναι ευκαιρία να πούμε πως αν κάποιο μέλος έχει κάποιο βιβλίο το οποίο θέλει να αγοραστεί και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει σε μια βιβλιοθήκη ή θέλει να το προμηθευτεί και δεν έχει τη δυνατότητα, μπορεί να έρθει να μας το ζητήσει,  να το αγοράσουμε εμείς και να μείνει εδώ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη".

 

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Η ζήτηση το καλοκαίρι τριπλασιάζεται. Οπως αναφέρει η διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, "όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι σε διακοπές, και ειδικά σε σχολικές διακοπές, η δικιά μας η δουλειά είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως άλλωστε συμβαίνει Χριστούγεννα και Πάσχα". Αλλωστε, η βιβλιοθήκη αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.520 μέλη και τα περισσότερα από αυτά είναι ενεργά. "Ακόμα και αυτοί που παρουσιάζουν μικρή δραστηριότητα μέσα στη χρονιά, το καλοκαίρι είναι η εποχή που θα έρθουν να δανειστούν βιβλία", μας λέει η Νινέτα Σωτηράκη. "Εχουμε πολύ κόσμο που έχει θερινή κατοικία ή έχει οικογένεια στην Καλαμάτα και την επισκέπτεται το καλοκαίρι, οπότε θα περάσει και από τη βιβλιοθήκη να πάρει βιβλία ή να δει τι καινούργιο υπάρχει, να διαβάσει τις εφημερίδες και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει εδώ", αναφέρει συμπληρωματικά.

 

ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη άλλωστε "είναι ένας χώρος που προσφέρεται όχι μόνο για να έρθει κάποιος να δανειστεί ένα βιβλίο, αλλά και για να καθίσει εδώ, να διαβάσει εφημερίδες, να εργαστεί, να χρησιμοποιήσει και εξοπλισμό ο οποίος υπάρχει στη βιβλιοθήκη και ενδεχομένως να μην υπάρχει σε ένα σπίτι, όπως ένα σκάνερ", λέει εξηγώντας τις δυνατότητες. Επίσης, "υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης, ψηφιοποίησης, ή χρήση ebook reader, για κάποιον που αρέσκεται στο να διαβάζει ηλεκτρονικά".

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μέλος μπορεί εύκολα κάποιος να γίνει με την απλή επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και τη συμπλήρωση μιας αίτησης, χωρίς κανένα κόστος. "Ούτε η εγγραφή, ούτε ο δανεισμός έχει κάποιος κόστος, και την αίτηση μπορούν να την κατεβάσουν από το site μας στο Ιντερνετ vivlkkal.mes.sch.gr και να τη φέρουν συμπληρωμένη ή να έρθουν εδώ και να τους δώσουμε εμείς μία", διευκρινίζει.   

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ... ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ

Στην ερώτηση αν τα σέβονται τα βιβλία όσοι τα δανείζονται, κι αν τα γυρίζουν σε καλή κατάσταση, η Νινέτα Σωτηράκη απαντά: "Εχουμε μεγάλη κατανόηση στα παιδικά βιβλία, εκεί καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι... λίγο πιο δύσκολα, με τους ενήλικες είμαστε λίγο πιο αυστηροί". Εκεί όμως που η ίδια δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα είναι στους... ξεχασιάρηδες - και αυτό το διάστημα, μάλιστα, "είμαστε και σε μια διαδικασία απογραφής επειδή αλλάζουμε σύστημα βιβλιοθηκονομικής διαχείρισης οπότε κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια ανάκτησης βιβλίων, που έχουν δανειστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν τα έχουν επιστρέψει", εξηγεί. Και, όπως λέει, "έχουμε αρκετούς οι οποίοι είναι αμελείς, όμως είναι κρίμα γιατί για κάθε βιβλίο που καθυστερεί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος περιμένει και θα 'θελε να το διαβάσει".