Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 09:38

“ΑΝΩTERRA”: Πρωτότυπη παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη με τις Klaudia Delmer και Βασιλική Tσαγκάρη (βίντεο)

“ΑΝΩTERRA”: Πρωτότυπη παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη με τις Klaudia Delmer και Βασιλική Tσαγκάρη (βίντεο)

Μια ατμοσφαιρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο θα ανέβει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ο τίτλος της είναι “ΑΝΩTERRA” και σε αυτή το κοινό θα απολαύσει δύο ταλαντούχες καλλιτέχνιδες, τις Klaudia Delmer (τραγούδι) και Βασιλική Tσαγκάρη (χορός).

Πρόκειται για μία ιδιότυπη παράσταση-εμπειρία η οποία "γεννήθηκε" από τη συνεργασία των δύο γυναικών, εστιάζοντας στη συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τη γη. Τη γη που δεν φανερώνεται εδώ μόνο σαν αρχέτυπο της μητρότητας, της γέννησης, της ζωής αλλά και μέσα από μία σχεδόν ερωτική σχέση αμοιβαιότητας με τον άνθρωπο, σαν μια δύναμη που μας ωθεί προς τη δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης από τους διοργανωτές, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η “ΑΝΩTERRA” θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το μέρος που θα λάβει χώρα η παράσταση μέσα από μια άλλη οπτική.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, τονίζοντας πως όσοι βρεθούν στην Αρχαία Μεσσήνη θα απολαύσουν μια καταπληκτική παράσταση διανοητικής προσέγγισης, σε ένα χώρο που παράγει τον πολιτισμό σε εθνικό επίπεδο. Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, επισήμανε πως τέτοιου είδους παραστάσεις στηρίζονται και προωθούνται σταθερά αφού προσφέρουν στους θεατές μια βιωματική προσέγγιση και μια άλλη ανάγνωση του αρχαιολογικού χώρου.

Ο καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, έπλεξε το εγκώμιο της Klaudia Delmer, λέγοντας πως την εκτιμάει ως προσωπικότητα αλλά και ως καλλιτέχνη. Σημείωσε επίσης, πως η συμβολή των δύο γυναικών στο δρώμενο αυτό είναι σημαντική καθώς μέσα από αυτή θα δημιουργηθεί μια πρωτότυπη διαδραστική σχέση ανάμεσα σε εκείνες και το κοινό, ενώ για την Αρχαία Μεσσήνη είπε πως ο χώρος της έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια που επηρεάζει με θετικό τρόπο τους καλλιτέχνες, βγάζοντας τους τον καλύτερο τους εαυτό. Τέλος, η Klaudia Delmer ως εκπρόσωπος των πρωταγωνιστριών, καθώς η Βασιλική Tσαγκάρη δεν παρευρέθη στη συνέντευξη λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, αναφέρθηκε στα δύο σκέλη της “ΑΝΩTERRA”, μιας παράστασης που όπως δήλωσε θα συγκινήσει το κοινό. Η ίδια εκμυστηρεύτηκε πως έχει την δικιά της προσωπική ιστορία από την Αρχαία Μεσσήνη μιας και κάθε φορά που πήγαινε εκεί σιγοτραγουδούσε σε όλους τους χώρους, ενώ σε επίσκεψη της πέρυσι στην έκθεση «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα. Μια γλυπτική για τον δημόσιο χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη», μια γυναίκα όταν σταμάτησε να τραγουδάει η Klaudia την παρότρυνε να συνεχίσει. Έτσι, θεωρώντας το ως σημάδι πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το δρώμενο αυτό. "Το πρώτο μέρος της παράστασης είναι ένας παραστατικός περίπατος, μία περιδιάβαση στο χώρο με στάσεις, που θα είναι παράλληλα ένα πέρασμα μέσα από μία σπονδυλωτή σύνθεση από "σταθμούς με ερμηνείες". Τα παραστατικά αυτά αποσπάσματα είναι βασισμένα σε τραγούδια, ποιήματα, ιστορίες και ρυθμούς της περιοχής της Μεσογείου, που αναφέρονται στη γη και τη φύση" τόνισε η ερμηνεύτρια και συμπλήρωσε πως "στο δεύτερο μέρος το κοινό θα καταλήξει στο Εκκλησιαστήριο, όπου θα γίνει μια συναυλία με κλασικά στοιχεία".

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν τραγούδια που προέρχονται από πολλαπλές πηγές μουσικής έκφρασης, όπως της Πελοποννήσου, του Πόντου, της Κάτω Ιταλίας αλλά και της κλασικής των Handel και Mozart. Στην συναυλία θα λάβουν μέρος οι μουσικοί: Αντώνης Κουφουδάκης (κλασική κιθάρα), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Τάσος Πούλιος (κανονάκι). Στον παραστατικό περίπατο θα παίξει κρουστά ο Solis Barki. Η παράσταση γίνεται υπό την αιγίδα και χορηγία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με συνδιοργανωτή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο παραστατικός περίπατος ξεκινάει στις 7 μ.μ. και η συναυλία στις 8.30 μ.μ.

 

 -Klaudia Delmer

Η Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer μεγάλωσε στην Ισπανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην κλασική μουσική στο Mannes College of Music της Νέας Υόρκης μετακόμισε στην Ελλάδα. Μπήκε στην δισκογραφία με το πρώτο της solo album «Ainola». Υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνική διευθύντρια (2006-2013) του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος στο νησί της Ικαρίας. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στα πιο γνωστά θέατρα όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Σάνι, το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων και πολλά άλλα. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς όπως ο Μίμης Πλέσσας, που έγραψε πρωτότυπη μουσική για το δεύτερο σόλο άλμπουμ της «La Mar-Δρόμοι της θάλασσας“, ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας κ.α., καθώς και με τις ορχήστρες Εθνική Συμφωνική, της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κλπ. Παράλληλα συμμετείχε σε πολλά άλμπουμ παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τα τελευταία επτά χρόνια ζει με την οικογένειά της στην Μεσσηνία.

 -Βασιλική Tσαγκάρη Χρυσανθακοπούλου

Η Βασιλική Tσαγκάρη Χρυσανθακοπούλου σπούδασε παιδαγωγικά στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του πανεπιστημίου Αθηνών και χορό στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και διδάσκει χορό τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Από το 2004 παρουσιάζει δικές της δουλειές και συνεργάζεται με χορευτές, χορογράφους, μουσικούς και εικαστικούς, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε παραστάσεις και άλλα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο και στην Αγγλία. Έχει συνεργαστεί με τους: Αγγελική Παπαδάτου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Maja Gherig, Kaspar Koenig, Andi Zant, Δάφνη Στεφάνου, Frank Gratkowski, Cyrille Flament, Lily Kiara, Mιχάλη Σιγανίδη, Βιττόρια Κωτσάλου και Ευαγγελία Βασδάρη. ‘Εχει χορέψει με τις ομάδες αυτοσχεδιασμού Yellow House One στις Βρυξέλλες, Now is now collective και Ντέρτι Ντάνσυ στην Αθήνα. Από το 2007 ως το 2010 υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής oμάδας του Artspace Rondeel (ARM) στο Maastricht στην Ολλανδία, όπου ασχολήθηκε και με την καλλιτεχνική διοργάνωση και τη διοργάνωση και εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης στο Artspace Rondeel δημιούργησε και το χώρο παραστάσεων «at your own risk theatre». Aπό τον Απρίλιο του 2017 είναι πιστοποιημένη δασκάλα της τεχνικής Skinner Releasing (introductory). Η δουλειά της επικεντρώνεται στην ευαισθησία και την αισθαντικότητα στην κίνηση καθώς και την μεταμόρφωση στοιχείων της καθημερινότητας σε ζωντανή, κινούμενη ποίηση. Το βίωμα του σώματος που ενώ κινείται, αρθρώνεται, μοιράζεται, γίνεται δημόσια δήλωση.