Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 09:29

Λογοτεχνική βραδιά για τον Ομηρο Πέλλα

Γράφτηκε από τον
Λογοτεχνική βραδιά για τον Ομηρο Πέλλα

Με αφιέρωμα στον πεζογράφο και δοκιμιογράφο Ομηρο Πέλλα ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από την Κυπαρισσία ο κύκλος των εκδηλώσεων για τους Τριφύλιους λογοτέχνες, που διοργανώνει ο Δήμος Τριφυλίας μαζί με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. 

Ο Ομηρος Πέλλας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου), γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Πρόδρομος του τέως Δήμου Αυλώνος και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά του νομού Πέλλας. Το χαρακτηριστικότερο έργο του είναι το «Stalag VI C», βασισμένο στο ημερολόγιο που είχε κατορθώσει να κρατήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ήταν όμηρος κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εγραψε επίσης διηγήματα, ομιλίες, καθώς και μελέτες για θέματα αγωγής των παιδιών. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ζωγραφική και τη γλυπτική. Πέθανε νέος στα τέλη του 1962.

Καλωσορίζοντας το κοινό η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία του δήμου και στο πρόγραμμα τον εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας σημείωσε: 

«Επαναλαμβάνουμε και φέτος τις εκδηλώσεις πνευματικού χαρακτήρα που ξεκινήσαμε την περασμένη χρονιά. Είχαμε πει ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τους λογοτέχνες της πατρίδας μας που δημιουργούν την κουλτούρα την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα στον συμπατριώτη μας -έστω και αν μεγαλούργησε εκτός Μεσσηνιακού χώρου- Ομηρο Πέλλα. Ισως να μην είναι ευρύτερα γνωστός στις νέες γενιές. Είναι όμως μια φωτεινή προσωπικότητα όχι μόνο στο λογοτεχνικό χώρο, τον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά κυριότατα στον πατριωτικό χώρο. Η σημερινή εκδήλωση είναι και γέφυρα στο χθες ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να επικοινωνήσουν με το έργο και την δράση του Ομηρου Πέλλα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση η οικονομική που επικρατεί στον τόπο δεν μπορεί να αποτελέσει φραγμό στα ζητήματα του πολιτισμού και της τέχνης».

Για τη ζωή και το έργο του Ομηρου Πέλλα μίλησε ο Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος), αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, ο οποίος τόνισε: 

«Ο Ομηρος Πέλλας ήταν ένα πολύ σημαντικός πεζογράφος και δοκιμιογράφος, ο οποίος δεν είναι ευρύτερα γνωστός, έχει γράψει όμως ένα πολύ σημαντικό έργο το "Stalag VI C", το οποίο είναι τα απομνημονεύματά του, ένα μυθιστόρημα στρατιωτικής λογοτεχνίας, γράφει για τις εμπειρίες του στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Το βιβλίο αυτό έχει συναντήσει θετική αποδοχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν γραφτεί πολλές μελέτες για το έργο αυτό και προσπαθούμε μέσα από αυτή την εκδήλωση να δώσουμε μια ευρύτερη προβολή και στη Μεσσηνία για το έργο του Ομηρου Πέλλα».

Επίσης ο Σωτήρης Γυφτάκης, συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μίλησε στο θέμα «Ομηρος Πέλλας: ένας σημαντικός Τριφύλιος δημιουργός. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του». Αφού εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κυπαρισσία, στην πόλη όπου τέλειωσε το γυμνάσιο και γαλουχήθηκε, τόνισε: 

«Τον Ομηρο Πέλλα τον γνώρισα από τα βιβλία του και από την πολυτάραχη ζωή του. Δυστυχώς έφυγε στα 42 του χρόνια, σε αυτά όμως κατάφερε να φτιάξει τόσα πράγματα όσο κανείς μας δεν έχει πράξει. Οχι μόνο σαν δάσκαλος αλλά σαν Ελληνας πατριώτης, γιατί όταν τελείωσε την Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη κάθισε και διορίστηκε δάσκαλος σε ένα χωριό της Εδεσσας και εκεί από τα 19 του χρόνια έδειξε την ψυχή του. Εριξε την ψυχή του μέσα για να σώσει τα ελληνάκια από την προπαγάνδα των Σλαβομακεδόνων εκείνης της εποχής. Στην συνέχεια ήρθε ο πόλεμος και οι Γερμανοί τον συνέλαβαν και κατέληξε στα μπουντρούμια τα χιτλερικά των ναζί στο Νταχάου. Εκεί υπέφερε, γύρισε ωστόσο ακμαίος και δυνατός στην Ελλάδα και συνέχισε το έργο του αρκετά χρόνια. Προσφέροντας όχι μόνο σαν δάσκαλος αλλά γενικότερα, ως θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος, γλύπτης, λογοτέχνης. Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα και δεν μπορεί να περιγράψει κανείς με δύο λόγια όλο αυτό το μεγαλείο που λέγεται Ομηρος Πέλλας».

Τέλος, το θέμα «Η άλλη ομηρία, μια συν-ομιλία. Τα διηγήματα του Ομηρου Πέλλα» ανέπτυξε Ηλίας Καφάογλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, τονίζοντας: 

«Είναι μια σημαντική εκδήλωση γιατί ο Ομηρος Πέλλας ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και γιατί με τα διηγήματά του, τον θεωρώ ένα θρασύ μοντερνιστή συγγραφέα. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Τριφυλίας είναι σημαντική γιατί είναι η μοναδική εκδήλωση που γίνεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα για τον Ομηρο Πέλλα και γιατί αναδεικνύει έναν τοπικό συγγραφέα που γεννήθηκε εδώ κοντά. Πρέπει να πούμε ότι το έργο του μένει να μελετηθεί. Επίσης για το "Stalag", όλα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί ίσα με πολλά άλλα της στρατοπεδικής λογοτεχνίας, σε μια εποχή που τα αιτήματα αλληλεγγύης και λογοτεχνίας αναδεικνύονται όλο και σημαντικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Προτείνω λοιπόν να οργανωθεί του χρόνου ένα συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για το "Stalag". Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την τοπική κοινωνία, είναι σημαντικό για την ελληνική λογοτεχνία».

Να σημειώσουμε ότι ανάγνωση διηγήματος και αποσπασμάτων από το «Stalag VI C» έκανε η εκπαιδευτικός Καλομοίρα Εστιανίδου που είχε και την επιμέλεια-παρουσίαση εικόνων από τη ζωή και το έργο του Ομηρου Πέλλα.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με αφιερώματα, στον Δημοσθένη Ζαδέ την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία, στον Τίτο Αινεία το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στα Φιλιατρά και στον Θέμη Τριφύλιο την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στους Γαργαλιάνους.


NEWSLETTER