Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 07:53

“Θεατρική Διαδρομή”: Η Μακρόνησος επίκεντρο της παράστασης «Στο Σύρμα»

“Θεατρική Διαδρομή”: Η Μακρόνησος επίκεντρο της παράστασης «Στο Σύρμα»

 

Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή στις 9 μ.μ. η νέα παραγωγή της «Θεατρικής Διαδρομής» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά με τίτλο «Στο Σύρμα», στο οποίο συμμετέχουν 40 ερασιτέχνες ηθοποιοί και έχει να κάνει με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με επίκεντρο την Μακρόνησο, που από άλλους χαρακτηρίστηκε ως «Νέος Παρθενώνας» και από άλλους το ελληνικό «Νταχάου».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η πρόεδρος της «Θεατρικής Διαδρομής» Μαρία Τούμπουρου στάθηκε στο γεγονός πως σε αυτή την παράσταση θα συναντηθούν τρεις γενιές. Τα ιδρυτικά μέλη της Θ.Δ., τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά και η νέα “φουρνιά” που μπήκε στην “οικογένεια” της φέτος. “Οι ηθοποιοί έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους πέντε μήνες τώρα που κάνουμε τις πρόβες και θα την δώσουν φυσικά και στις παραστάσεις. Η παραγωγή αυτή θα συζητηθεί για πολλούς λόγους και θεωρούμε πως θα μείνει και στη ψυχή και στο μυαλό όσων τη δουν” ανέφερε. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Χαλκιάς τόνισε πως του δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτή την παραγωγή να μιλήσει ο ίδιος αλλά και όλοι οι συντελεστές για την αθέατη ιστορία της Μακρονήσου που τόσο επίμονα προσπαθεί να κρύψει το καπιταλιστικό διεθνές καθεστώς. “Το έργο του Αντώνη Κατσά ήρθε να ταράξει τον σκηνικό εφησυχασμό μας. Προσωπικά αν έδινα ένα υπότιτλο στο “Σύρμα” θα ήταν “Στο Σύρμα ή ο χορός της ουτοπίας”. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και για μένα αλλά και για τη «Θεατρική Διαδρομή». Η άποψη που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε στη σκηνική μας προσπάθεια έχει μια Μπρεχτική δομή, μια επική αφηγηματική φόρμα ώστε να διηγηθούμε μια σπαρακτική ιστορία που είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Οι συντελεστές έχουμε βάλει ένα στοίχημα που είναι δύσκολο αλλά είμαι σίγουρος πως θα το κερδίσουμε” σημείωσε ο κ.  Χαλκιάς. Ο επίτιμος πρόεδρος της «Θεατρικής Διαδρομής» Αντώνης Κατσάς επισήμανε πως το έργο που παρέδωσε στον Κώστα Χαλκιά δεν θα είναι απλά μια αξιοπρεπής  παράσταση, αλλά μια δουλειά που θα μείνει στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού για πολλά χρόνια και θα συζητηθεί από πολλές πλευρές. “Το έργο είναι μια συλλογική δουλειά καθώς η συγγραφή του ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια των προβών, μέσα από παρεμβάσεις του σκηνοθέτη αλλά και των ηθοποιών. Μπορεί το θέμα να είναι αιχμηρό και φορτισμένο συναισθηματικά, όμως στο τέλος επειδή έχει χαρακτηριστικά αρχαίας τραγωδίας έρχεται και η κάθαρση. Για μένα είναι μια παράσταση “ύμνος” στις αξίες και στα ιδανικά αλλά και στον άνθρωπο και στη ζωή” υπογράμμισε.

 

ΔΩΡΕΑΝ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

“Υπάρχουν στιγμές ανάτασης και λύτρωσης που στο τέλος καταλαγιάζουν την ψυχή του ανθρώπου μέσα από μια απέραντη γλυκύτητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι. Με αφορμή το γεγονός έτσι πως μας παραχωρήθηκε το Πνευματικό κέντρο δωρεάν για την εν λόγω παράσταση αποφασίσαμε να ανταποδώσουμε τα χρήματα που θα προκύψουν, προσφέροντας τη δυνατότητα στις 3, 4 και 5 Μαρτίου να υπάρχει ελεύθερη είσοδος για τους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για τους φοιτητές. Στα παιδιά του Δημοτικού δεν θα συνιστούσαμε να δουν τις παραστάσεις, καθώς στο έργο θα ακουστεί φρασιολογία της Μακρονήσου” είπε σχετικά με την καταλληλότητα ο κ. Κατσάς προσθέτοντας πως τελικά η παραγωγή δεν θα έχει τη μουσική του Μιχάλη Τούμπουρου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Για τους ρόλους τους αλλά και για το έργο μίλησαν στο τέλος οι ηθοποιοί Ανδρέας Μανέτας και Γιάννης Μιχαλόπουλος. Η παράσταση θα ανεβαίνει έως τις 15 Μαρτίου στις 9 μ.μ. εκτός από τις Δευτέρες. Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 10 ευρώ, ενώ όσοι παρακολούθησαν την παραγωγή “Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα” και έχουν κρατήσει το σχετικό απόκομμα θα πληρώσουν στην τωρινή παράσταση 5 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στα τηλέφωνα (27210 87902 ή 6945984608).

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς, Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς, Κοστούμια: Αραπάκη Τζένη – Κώστας Χαλκιάς, Φωτισμοί: Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια, Φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης, Βίντεο: Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος

Ηχος: Γιάννης Γιάνναρος, Φωτιστής– Ηλεκρολόγος: Γιώργος Λαππέας, Νίκος Κολόζης – Γιάννης Κυριακόπουλος – Άκης Κουρμπέτης. Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Αποστόλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καϊκης, Αγγελική Κανδυλιώτη, Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, Ηλίας Καραμπάτσος, Χρήστος Καράμπελας, Χρυσάνθη Καούνη,  Βασιλική Κελεπούρη, Παναγιώτης Κληρόποιυλος, Νίκος Κολόζης, Γιάννης Κυριακόπουλος, Γιώργος Λυκούσης, Ανδρέας Μανέτας, Μάριος Μέτσιος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Χρυσοβαλάντης Μουλάς, Ευτυχία Μουτεβελή, Ματίνα Νιάρχου, Παναγιώτης Νταής, Ζιζέλ Παπά, Γιώργος Παναγόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος, Χριστιάνα Ρούπα, Παναγιώτης Σταθέας, Σοφία Σταθούρου, Παναγιώτης Σιάχος, Κωνσταντίνος Σιψάς, Αργύρης Σμυρνής, Μαρία Σωφρονά, Βίλμα Ταγαρούλια, Μαρία Τούμπουρου, Γιώργος Τσόπελας, Βάσω Φιλιππίδου, Γιάννης Φωτεινόπουλος,  Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Καράμπελας, Παναγιώτης Γιάνναρος.