Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 19:58

Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε με ξεχωριστή επιτυχία «Η Φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει»

Γράφτηκε από την

Με ξεχωριστή επιτυχία παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του δημοσιογράφου συγγραφέα Σέργιου Σοφικίτη, «Η Φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Πεζόδρομο Αντωνοπούλου με συνδιοργανωτές την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, το Βιβλιοπωλείο Book Mark- Λυκούργος Καρολεμέας, και τις εκδόσεις «24 γράμματα. Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και η Μαρίζα Νταϊφά αρχαιολόγος και κουκλοπαίκτρια της Πειραματικής Σκηνής. Η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη έκανε τη θεατρική αφήγηση ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένη παράσταση κουκλοθέατρου. Στο τέλος ο συγγραφέας Σέργιος Σοφικίτης ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο και τους συντελεστές της βραδιάς, που παρά τη ζέστη και την καλοκαιρινή ραστώνη γέμισε τον πεζόδρομο και αναφέρθηκε κυρίως στα ερεθίσματα που τον ενέπνευσαν να γράψει το έργο του.

Η Μαρίζα Νταϊφά αναφέρθηκε στην ιστορία του παραμυθιού λέγοντας ότι: «Στο βιβλίο περιγράφεται μια πρωτότυπη ιστορία που διηγείται με ευφάνταστο τρόπο την περιπέτεια μιας φάλαινας η οποία παρασύρεται από τις διαιτητικές οδηγίες του διάσημου διαιτολόγου Φον Ανορεξιάν, ανατρέποντας την ομορφιά της ζωής της. Στο παρελθόν καμία φουρτούνα δεν υπήρχε στη ζωή της Νίτσας, της φάλαινας με τη χρυσή καρδιά. Τραπεζώματα, ξέφρενα πάρτι, ταξίδια σε μακρινές θάλασσες, φίλοι αδελφικοί σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη των ωκεανών. Ώσπου μια διαφήμιση τάραξε την ησυχία της και την έκανε να ξεχάσει τη φύση της, ποιά πραγματικά είναι. Θα καταφέρει να βρει ξανά τον εαυτό της, να θυμηθεί πόσο όμορφο είναι να είσαι μια στρουμπουλή, γεμάτη αυτοπεποίθηση φαλαινίτσα; Ένα θαλασσινό παραμύθι για το πόσο δύσκολο, αναγκαίο, αλλά και μαγικό είναι το ταξίδι όλων μας προς την αυτογνωσία».

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος αναφέρθηκε στον συμβολισμό και τη σημειολογία του παραμυθιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Σέργιος Σοφικίτης καταθέτει ένα έργο από εκείνα, που οφείλουν εν πρώτοις, να διαβάσουν οι γονείς καθότι προσφέρει δυνατά μηνύματα ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού των παιδιών. Η συνείδηση διαμορφώνεται από την οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο και την κοινωνία γενικότερα ενώ το πρώτο στοιχείο μιας υγιούς προσωπικότητας, είναι η αγάπη του ανθρώπου προς τον εαυτό του. Η επιβεβλημένη μόδα και η προτροπή διαφόρων ειδικών για τέλειες αναλογίες και αρμονικούς σωματότυπους, δημιουργούν απλώς άγχος και έλλειμμα αυτοεκτίμησης. Ωραία η προσπάθεια για ομορφιά, αλλά όχι η απαξίωση της ύπαρξής μας. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι το καθοριστικό βήμα για την ισορροπία μας και αυτό το περνά μέσα από το εξαιρετικό βιβλίο του ο Σέργιος Σοφικίτης»

Εξαιρετική ήταν στην θεατρική αφήγηση η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη η οποία μετέφερε τα νοήματα του παραμυθιού στις καρδιές των μικρών και των μεγάλων που παρακολούθησαν την παρουσίαση, ενώ ο τρόπος που διάβασε ήταν σαν να παρακολουθούσαμε θεατρική παράσταση στον πεζόδρομο.

Όλοι αναφέρθηκαν στην σπουδαία εικονογράφηση της Τζένης Ντεκελέ η οποία προσέφερε την οπτική απεικόνιση των συναισθημάτων που δημιουργεί το κείμενο του Σέργιου Σοφικίτη, καθώς οι δύο τους δημιούργησαν ένα συμβολικό παραμύθι με ιδιαίτερες προεκτάσεις, όπως η ομορφιά της διαφορετικότητας και η δύναμη της προσωπικής ταυτότητας έξω από την αγεληδόν κατάσταση που τελματώνει τον άνθρωπο και του αφαιρεί την σκέψη.

Κι όπως αναφέρει και ο εκδοτικός οίκος 24 Γράμματα «Η Φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει» είναι ένα βιβλίο που συνομιλεί με σοβαρότητα και αλήθεια παροτρύνοντας τα παιδιά να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Ένα ταξίδι στο βυθό μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με την πένα του Σέργιου Σοφικίτη και τις πινελιές της Τζένης Ντεκελέ να χαράσσουν το μονοπάτι για την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση.