Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 21:03

Ο Καλαματιανός Παναγιώτης Κουλουράς στις “Ορνιθες” του Αριστοφάνη

Γράφτηκε από την
Ο Καλαματιανός Παναγιώτης Κουλουράς στις “Ορνιθες” του Αριστοφάνη

Στην επιτυχημένη παιδική παράσταση “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, έλαβε μέρος αυτό το καλοκαίρι ο εικαστικός από την Καλαμάτα Παναγιώτης Κουλουράς, “υπογράφοντας” τα σκηνικά της “Νεφελοκοκκυγίας”.

Οπως δήλωσε στην “Ε” ο ίδιος ο καλλιτέχνης, για τη συνεργασία αυτή: “Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2019, ο Δημήτρης Αδάμης με ρώτησε αν μπορώ να σχεδιάσω τα σκηνικά για την νέα του παράσταση. Αυτό που υπήρχε στην σκέψη μας ήταν η κυρίαρχη παρουσία του δέντρου γύρω από το οποίο θα διαδραματιζόταν η παράσταση. Μετά από περίπου ενάμιση μήνα είχα έτοιμη μια μακέτα, που πραγματικά πολύ ευχαριστήθηκα την κατασκευή της. Πρότεινα ένα δέντρο παιχνίδι, με χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα, και άξονες προς κάθε κατεύθυνση. Το δέντρο αντιπροσωπεύει την δομή της νέας πόλης της κοινωνίας των πουλιών. Εμπεριέχει τα χρώματα του κάθε είδους, αλλά και τους διαφορετικούς άξονες που μπορούν οι πολίτες να ακολουθούν δίχως να χάνει (η πόλη), την εσωτερική της δομή”.

Το έργο ανέβηκε τη Δευτέρα στο Κάστρο Καλαμάτας από τις «Μαγικές σβούρες» και τη «Marossoulis Productions».

Η παράσταση του Δημήτρη Αδάμη, πιστή στο ραντεβού της με τα παιδιά, κάθε χρόνο στα ανοιχτά θέατρα, στις πόλεις και στα νησιά σε όλη την Ελλάδα, με τόλμη και κέφι ταξιδεύει και φέτος, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Με το πιο επίκαιρο έργο, με ένα από τα πιο παλιά, πρώτα – πρώτα ονειρικά παραμύθια που φτιάχτηκαν στην ιστορία του ανθρώπου, τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, οι ηθοποιοί μιλούν για την επείγουσα πια ανάγκη του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, για έναν αντίστροφο δρόμο από την οικολογική καταστροφή. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης μαζί με 7 σπουδαίους καλλιτέχνες επί σκηνής φτιάχνουν για τα παιδιά μια παράσταση – ταξίδι. Ενα ταξίδι στην ουτοπία του καθενός, στην κρυφή ελευθερία, εκεί που το άγγιγμα και η αγκαλιά φτιάχνουν κόσμους, μέσα από την πιο σπαρταριστή κωμωδία τού σπουδαιότερου κωμικού σε ολόκληρη την ιστορία του θεάτρου.

Οι συντελεστές αναλυτικά είναι οι: διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης, απόδοση στα νέα Ελληνικά: Δόμνα Ζαφειροπούλου, σκηνικό: Παναγιώτης Κουλουράς, κοστούμια: Μαγικές Σβούρες, κίνηση: Φωτεινή Σταματελοπούλου, ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, διδασκαλία τραγουδιών: Ιωάννα Εμμανουήλ, μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης, ειδικές κατασκευές: Ιφιγένεια Κωφού, βοηθός σκηνοθέτη: Τόνια Πουρκού. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Ντέπυ Μοράρη, Τάσος Ράπτης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα και ο Βασίλης Γισδάκης.

 


NEWSLETTER