Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 07:00

Αυτοσχέδια Σκηνή: Πρεμιέρα αύριο για το "Εντελώς αναξιοπρεπές"

Αυτοσχέδια Σκηνή: Πρεμιέρα αύριο για το "Εντελώς αναξιοπρεπές"



Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη "Εντελώς αναξιοπρεπές" παρουσιάζει από αύριο Τετάρτη η θεατρική ομάδα "Αυτοσχέδια σκηνή". Το έργο θα παίζεται στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής καθημερινά εκτός Δευτέρας - Τρίτης στις 9.15 το βράδυ.



Η ομάδα διοργανώνει παράλληλα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εντελώς αναξιοπρεπές» σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι και τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, καθώς και αφιέρωμα στον συγγραφέα. Η έκθεση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από αύριο έως τις 9 Μαρτίου. Το αφιέρωμα στον Βασίλη Κατσικονούρη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 9 Μαρτίου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.
Υπόθεση: Υστερα από ένα αεροπορικό δυστύχημα, οι ελάχιστοι επιζήσαντες - που πάσχουν από καθολική αμνησία - βρίσκονται σε μια ψυχιατρική κλινική όπου υποβάλλονται σε μια πρωτότυπη θεραπεία. Ο εμπνευστής της χρεώνει τον καθένα με ρόλους, που ταυτίζονται με την εικόνα και το χαρακτήρα που είχαν οι ήρωες στη ζωή τους πριν από το δυστύχημα, και στήνει θεατρικές παραστάσεις όπου αυτοί «υποδύονται», σύμφωνα με τη θεραπεία, τον ίδιο τους τον εαυτό. Η θεραπεία αυτή, ενώ φαίνεται να οδηγεί σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα, θα υπονομευθεί τελικά από την παρουσία μιας νεαρής δημοσιογράφου και από την αντίδραση ενός από τους ασθενείς, ο οποίος δεν έχει χάσει εντελώς τη μνήμη του. Οι ανατροπές στα δεδομένα θα είναι εντυπωσιακές.
Ο Βασίλης Κατσικονούρης ζει στην Αθήνα. Εχει γράψει τα θεατρικά έργα Το γάλα, Το μπουφάν της Χάρλεϋ, Οι αγνοούμενοι, Πήρε τη ζωή της στα χέρια της. Εχουν παιχτεί στην Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Δημήτρης Χορν, Θέατρο Στοά, Θέατρο Μεταξουργείο, Θέατρο Χυτήριο, Θέατρο Badminton, Ιδρυμα Κακογιάννης, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και αλλού) στην Κύπρο (Θ.Ο.Κ., Θέατρο Διόνυσος, Ανοιχτό Θέατρο), στο Βελιγράδι (Belgrade Drama Theatre), στη Βαρσοβία (Θέατρο Kamienica) και στη Γερμανία (Φεστιβάλ Βισμπάντεν).
Το 2011 το έργο του "Το γάλα" κυκλοφόρησε ως ταινία από την Odeon σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Σιούγα. Μετά από αυτά, είπε να γράψει κι ένα μυθιστόρημα. Την "Μπαμπούσκα".
Συντελεστές: σκηνοθεσία, οργάνωση παραγωγής Μαρία Σκαφιδά, βοηθός σκηνοθέτη Αρετή Κατσούλα, σκηνικά - κοστούμια Μαρία Σκαφιδά, μουσική επιμέλεια - φωτισμοί Μαρία Σκαφιδά, φωτογραφίες Σοφία Κωστέα, σκηνοθεσία βίντεο Αρετή Κατσούλα, graphic design dk design.
Διανομή: Δρ. Αρμονυ Θάνος Συρόπουλος, Σήικερ Γεωργία Αλιφέρη,
Βόιντ Σπύρος Μουστακαλής, Ζαγκά Olena Posdnyakova, Μάριος Χρήστος Βασιλόπουλος, Παρασκευάς Κώστας Στεργίου, Δεσποινίς Νατάσα Κατερίνα Βίγκου, Ο Ιεροκύρηκας Κώστας Στεργίου, Παπαδόπουλος Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Την θεατρική ομάδα "Αυτοσχέδια Σκηνή" ξεκίνησε η ηθοποιός-σκηνοθέτης Μαρία Σκαφιδά. Αφετηρία αποτέλεσε το μάθημα υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού που δίδαξε στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012. Το μάθημα, με βάση τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, βρήκε ένθερμους υποστηρικτές, νέους της πόλης, με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η πρώτη παράσταση της ομάδας, το θεατρικό έργο "Ξύπνα Βασίλη" του Δημήτρη Ψαθά, ανέβηκε στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με την στήριξη του Κέντρου Νέων Καλαμάτας. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, για τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά, την εμπνευσμένη υποκριτική των ηθοποιών και την σύγχρονη, μινιμαλιστική αισθητική, του όλου εγχειρήματος.