Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 07:58

Μεσσηνιακές παρουσίες στον 1ο Μαραθώνιο Βαλκανικής Ποίησης

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακές παρουσίες στον 1ο Μαραθώνιο Βαλκανικής Ποίησης

Τον 1ο Μαραθώνιο Βαλκανικής Ποίησης διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό “Balkan Culture” www.cultureofbalkans.com στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση και προβολή του Βαλκανικού Πολιτισμού.

Η εκδήλωση θα είναι εξ αποστάσεως και θα γίνει στις 31 Μαρτίου, Τετάρτη στις 7 μ.μ. μέσω Facebook και YouTube.

Καταξιωμένοι, 17 ποιητές από 12 χώρες (και αρκετοί από τη Μεσσηνία), θα διαβάσουν οι ίδιοι από το πρωτότυπο τα ποιήματά τους (με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά) και θα διαμορφώσουν μία δημιουργική ένωση συναισθημάτων - αμφισβήτησης - αγωνίας - ελπίδας.    

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι ποιητές: Adriana Pavel – Ρουμανία, Altay Öktem – Τουρκία, Aleksandar Miladinović – Σερβία, Antej Jelenic – Κροατία, Ελένη Κοφτερού  – Ελλάδα (Καλαμάτα), Ηλίας Φραγκάκης   – Ελλάδα, Emilio Paz – Περού, Fahredin Shehu – Κόσοβο, Φωτεινή Βασιλοπούλου -  Ελλάδα (Καλαμάτα), Ina Ivanova – Βουλγαρία, Jovana Marojevic – Μαυροβούνιο, Κώστας Γουλιάμος  – Ελλάδα (Μεσσήνιος στην καταγωγή), Maklena Nika – Αλβανία, Νικόλαος Βλαχάκης  – Ελλάδα, Θεόδωρος Σταυριανόπουλος  – Ελλάδα (Καλαμάτα), Sabahudin Hadžialić  Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Vladimir Martinovski – Βόρεια Μακεδονία.

Ο 1ος Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της ποίησης, αλλά και στην αλληλεπίδραση και γνωριμία των λαών των Βαλκανίων.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θέλοντας να αναδείξει το ρόλο του Ρήγα Βελεστινλή και την επιρροή του στους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος.     

Συνδιοργανωτές του 1ου Μαραθώνιου Βαλκανικής Ποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας.     


NEWSLETTER