Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 18:34

Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις στο Δήμο Τριφυλίας

 

Συνεχίζονται στο Δήμο Τριφυλίας οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, από την Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 - 2021».

Έτσι αύριο Σάββατο στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι), την πρώτη κοινότητα των Δήμων Τριφυλίας και Οιχαλίας, που μοιράζονται διοικητικά τα θρυλικά Σουλιμοχώρια, σε συνεργασία και επιμέλεια της Επιτροπής «Ρίπεσι 1821 - 2021», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την Ελευθερία».

Ομιλητές: Άγγελος Συρίγος νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αθανάσιος Σταθόπουλος συγγραφέας, λαογράφος. Δώρα Σταθοπούλου γενική διευθύντρια υπουργείου Ανάπτυξης. Θεόδωρος Μαραγκός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, σκιτσογράφος.

Παρουσίαση βιβλίου: «Μπαλταίοι Κλεφταρχηγοί και Αγωνιστές: Η ιστορία μιας θρυλικής οικογένειας του Μοριά». Συντονισμός - παρουσίαση: Βίκυ Φλέσσα δημοσιογράφος, φιλόλογος.

Στον συγγραφέα, λαογράφο Αθανάσιο Σταθόπουλο θα αποδοθεί μετάλλιο για την πολυετή προσφορά και το ερευνητικό του έργο, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Γεώργιο Σταματόπουλο, γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μετάλλιο από τη μία πλευρά θα απεικονίζει την ορκωμοσία των Ντρέδων, ενώ η άλλη πλευρά θα είναι θεματικής επιλογής της κάθε κοινότητας των Σουλιμοχωρίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Επιτροπή «Ρίπεσι 1821 - 2021», εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Το ταξίδι του Συνταγματάρχη Maquart στην επαναστατημένη Ελλάδα - Πελοπόννησος 1828-1831» με την επιμέλεια και συνδιοργάνωση του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού. Το βιβλίο περιγράφει την Πελοπόννησο μέσα από τα μάτια του περιηγητή συνταγματάρχη του γαλλικού Στρατού την εποχή μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, που σήμανε και την αφετηρία για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Το βιβλίο περιέχει δύο πίνακες του συγγραφέα, που απεικονίζουν τα Φιλιατρά. Έχει μεταφραστεί από τον Γεώργιο Κόνδη κοινωνιολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος και θα το παρουσιάσει.

Την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Αυγούστου στο Πάρκο της Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά: «Το 1821 για παιδιά». Κάτω από τα πεύκα, στο όμορφο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, τα παιδιά θα περάσουν δύο δημιουργικά απογεύματα με κατασκευές, ζωγραφική και κολάζ από τις 6.30 έως τις 8.30 μ.μ. Οι δραστηριότητες φέτος είναι συνδεδεμένες με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Εκτός από τις εικαστικές δραστηριότητες, την πρώτη μέρα θα γίνει μια μικρή ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης, ενώ τη δεύτερη θα γίνει διήγηση παραμυθιού.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER