Παρασκευή, 24 Μαϊος 2013 17:46

Ξεκινά αύριο στην Καλαμάτα η 2η Ανθοκομική Εκθεση

Γράφτηκε από την

Ξεκινά αύριο Σάββατο η 2η Ανθοκομική Εκθεση Καλαμάτας, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων, με πρόγραμμα περισσότερο εμπλουτισμένο από πέρυσι.

 Για το θέμα μίλησε χθες στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είπε πως η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου.

"Είναι μια ευκαιρία για τους Καλαματιανούς να ψυχαγωγηθούν, να μάθουν, να θυμηθούν. Η ανθοκομία στην Καλαμάτα έχει μια μακρόχρονη ιστορία. Οι γεωπόνοι θα εξηγούν στον κόσμο, θα λύνουν απορίες, θα δίνουν συμβουλές, θα διδάξουν. Στην έκθεση θα μετέχουν 10 καταστήματα με φυτά, από όπου ο καθένας θα μπορεί να αγοράσει ό,τι θέλει για το σπίτι του. Φέτος ο δήμος ξεκίνησε και το πρόγραμμα "Μη βγάζετε κλαδιά στους δρόμους" όμως δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια"" δήλωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος είπε πως στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει και η τελετή απονομής των "Βραβείων Παναγιώτη Φωτέα" και των Υποτροφιών του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, στη μνήμη Π. Φωτέα. Ο ίδιος ευχαρίστησε το ΤΕΙ, τις διευθύνσεις του δήμου, τη Φάρις και όλους όσους συνετέλεσαν στη διεξαγωγή της Ανθοκομικής Εκθεσης. Κλείνοντας είπε πως στόχος είναι κάθε χρόνο να γίνονται τουλάχιστον 50 μεγάλες εκδηλώσεις, 1 για κάθε εβδομάδα, τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν και οι τουρίστες της Καλαμάτας.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη 9 - 1 το μεσημέρι και 5 - 11 το βράδυ.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος αντιδήμαρχος καθαριότητας συνέχισε λέγοντας πως η Ανθοκομική έκθεση θα έχει έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα και θα είναι μια γιορτή της άνοιξης. Είπε πως θα λάβουν μέρος πολλοί φορείς όπως είναι: το Ωδείο, η Φιλαρμονική,το ΤΕΙ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΕΙ, το Εικαστικό Εργαστήρι, το ΔΗΠΕΘΕΚ, οι Jazzsteps, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ΠΕΕΚΠΕ κ.α.

Τέλος, ο Γιάννης Λιοντήρης από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών πρόσθεσε πως στο χώρο της έκθεσης το ΤΕΙ θα έχει ετοιμάσει ένα μοντέλο υδροπονικής καλλιέργειας και ένα χώρο διαλέξεων. Οι ομιλίες θα είναι προσφέρουν στους επισκέπτες εκλαϊκευμένη την επιστημονική γνώση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φετινή αφίσα, που έχει ως θέμα της τον "Ελληνικό κήπο" και απεικονίζει μια αυλή με μοβ βουκαμβίλια.


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 25 Μαΐου 8.30 μ.μ. εγκαίνια από το Δήμαρχο Καλαμάτας, συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, έκθεση κεραμικών έργων με τίτλο «Ανθη κεραμικής 2» του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» στο Αναψυκτήριο.

Κυριακή στις 9 μ.μ. συναυλία με το παραδοσιακό τμήμα του Δημοτικού Ωδείου και τους Χορευτικούς Συλλόγους της πόλης στο πατινάζ.

Δευτέρα στις 8 μ.μ. εκδήλωση «Το θέατρο πάει σχολείο» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας στο πατινάζ.

Τρίτη 6 - 8 μ.μ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα άνθη του μύθου…» από  τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο Αναψυκτήριο.

Τετάρτη 8.30 μ.μ. ομιλία με θέμα «Τα αρωματικά φυτά της Μεσογείου στην κηποτεχνία» από τον Επαμεινώνδα Κάρτσωνα (καθηγητή Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας) στο Αναψυκτήριο.

9 μ.μ. συναυλία με τους «Ντούρου-Ντούρου» στο Πατινάζ.

Πέμπτη 9 μ.μ. παρουσίαση της περιβαλλοντικής δράσης «Σχολεία με κήπο» από την ΠΕΕΚΠΕ Μεσσηνίας στο Αναψυκτήριο.

Παρασκευή 9 μ.μ. παράσταση Καραγκιόζη από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στο Πατινάζ, 10 μ.μ. συναυλία Jazz Steps στο Αναψυκτήριο.

Σάββατο 10.30 -1.30 μ.μ. εργαστήρι ζωγραφικής, κατασκευών και δημιουργίας κεραμικών πλακιδίων «Καλημέρα λουλούδια» από το Εικαστικό Εργαστήρι στο Αναψυκτήριο, 7.30 μ.μ. Χελιδονίσματα από το τμήμα προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου στο Πατινάζ. Στις 8 μ.μ. απονομή βραβείου και υποτροφιών  «Παν. Φωτέα» στο Αναψυκτήριο.

Κυριακή 9 μ.μ. «Φοιτητική νότα» από μουσικά συγκροτήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας στο Πατινάζ.

Δράσεις στα βαγόνια

Αθλητικός Παράδεισος: έκθεση φωτογραφίας της παλιάς Καλαμάτας Δευτέρα - Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.

Κέντρο Νέων: ενημέρωση για εθελοντικά προγράμματα Τετάρτη στις 8 μ.μ., "Παιζόδρομος" για τα παιδιά Παρασκευή 6.30.

Kalamatafreespace: ενημέρωση, εργαστήρια, κομποστοποίηση, έκθεση Τετάρτη - Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.

Σπηλαιολογική Εταιρεία: κατάβαση από την πεζογέφυρα Παρασκευή 7 - 11 μ.μ.

Ευκλής: αγώνας μπάσκετ Τετάρτη απόγευμα.

Απόφοιτοι Μουσικού Σχολείου "Μαρία Κάλλας" μελοποιημένα παραμύθια Τετάρτη 10 π.μ. - 9 μ.μ. Απόσπασμα από τη "Φαλακρή τραγουδίστρια".

ΚΕΘΕΑ: ζωγραφική στο "Σκάκι" καθημερινά από τις 6 μ.μ., έκθεση φωτογραφίας με βιολογικές καλλιέργειες καθημερινά από τις 6 μ.μ., εργαστήρι παρασκευής σαπουνιού Τετάρτη και Σάββατο 7 μ.μ.

ΦΛΚ: έκθεση φωτογραφίας Σάββατο - Κυριακή 5 - 11 μ.μ.

Καθημερινά, από 27 έως 31 Μαΐου και από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι θα διοργανώνονται βιωματικά και εικαστικά Εργαστήρια, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από: τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών  Δήμου Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Αμαξοστασίου, την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Re: Think Project, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Μεσσηνίας.