Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 17:56

Το ντοκιμαντέρ του Μανουσάκη προβλήθηκε στην Καλαμάτα: “1821 - η φλόγα της Επανάστασης”

Γράφτηκε από την

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα η πρεμιέρα για τη Μεσσηνία του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “1821 - η φλόγα της Επανάστασης”, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η σκηνοθεσία ήταν του λάκωνα Μανούσου Μανουσάκη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας δήλωσε πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα και τόνισε πως λόγω της πανδημίας δεν έγιναν όλες οι δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, όπως είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Για αυτόν τον λόγο η Περιφέρεια προχώρησε σε εκδόσεις, στην παραγωγή φιλμ (“Φλόγα” και “Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας” της Κλεώνης Φλέσσα), καθώς και στην επισκευή όλων των μνημείων - ηρώων. Μία ακόμη ενέργεια ήταν η επωνυμία των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου "Μορέας" με ονόματα ηρώων και μορφών της Επανάστασης.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέβηκε στο βήμα για χαιρετισμό και υπογράμμισε πως η Επανάσταση “δεν ήταν ταξική, όπως κάποιοι τη χαρακτηρίζουν, ήταν από το λαό, για όλο το λαό και φυσικά δεν έλειψε η μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας, σε όλα τα επίπεδα”.

Ο κ. Νίκας ως αναμνηστικό της βραδιάς έδωσε ως δώρο στο σεβασμιότατο 6 ασημένιες συλλεκτικές σφραγίδες της Επανάστασης, τις οποίες φιλοτέχνησαν οι μαθητές της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας στη Στεμνίτσα και συμφώνησε πως χωρίς την Εκκλησία δεν θα είχαμε ως λαός ούτε γλώσσα, ούτε παιδεία Ελληνική. Αναμνηστικά δώρα έδωσε και στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και στο δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο (σφραγίδες και το Ευαγγέλιο του Αγώνα). Κλείνοντας εξήρε τη συμβολή των μανιατών στην Επανάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα “κόκκαλα των μανιατών είναι θαμμένα σε όλη την Πελοπόννησο”. Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε η Νέλλη Κουβελάκη.

Η ταινία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού χάρη στη γρήγορη ροή της και στην εξαιρετική αφήγηση της Τατιάνας Παπαμόσχου. Από τα δυνατά χαρτιά του φιλμ ήταν και η επιλογή των ηθοποιών τόσο για τους κεντρικούς όσο και για τους βοηθητικούς ρόλους, τα κοστούμια και οι τοποθεσίες που έγιναν τα γυρίσματα. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των “Ελληνομνημόνων” του Σπύρου Κατσίρα, γεγονός που εξήρε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης.

Γ.Σαρ.