Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 16:20

Εορτασμός για την επέτειο της Μάχης της Βέργας

Γράφτηκε από την

Η επέτειος της μάχης στη Βέργα Αλμυρού στις 22 Ιουνίου 1826, γιορτάζεται σήμερα και αύριο.

Στις 7 το απόγευμα, στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάτω Βέργα θα τελεστεί παράκληση - δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν οι άμαχοι το 1826, την ημέρα της μάχης στη θέση “Χάλπινο” στο Καλάθι.

Στις 7.30 θα ξεκινήσει η κάθοδος της εικόνας της Παναγίας της Ελπιδοφόρου από το παλιό καλντερίμι, συνοδεία των μελών του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και πιστών.

Στις 8.30 έχει προγραμματιστεί η άφιξη και η εναπόθεση της εικόνας στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Στις 9, στο πάρκο Αλμυρού, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις “Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι”, με καλωσόρισμα από μέλη του συλλόγου της Βέργας με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων.

Θα ακολουθήσουν καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του συλλόγου Χαράλαμπο Αφάλη και τον πρόεδρο της Βέργας Γιώργο Κουρεντζή, χαιρετισμοί επισήμων και απονομή τιμητικών επαίνων.

Στις 10 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί χορόδραμα “Η μάχη της Βέργας” με την επιμέλεια της Αλίσιας Δημόγιαννη, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Βέργας και το 4ο Δημοτικό Καλαμάτας, καθώς και παιδιά από τη δομή “Η Κιβωτός του Κόσμου” Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νικολάου Πράσινου και παραδοσιακούς χορούς από μέλη του συλλόγου, με την επιμέλεια του δασκάλου Δημητρίου Μαλτίδη.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου.

Θα ακολουθήσουν λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Ελπιδοφόρου έως τη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Μαριλένα Γυφτέα, πολιτική επιστήμονας - δημοσιογράφος.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με κατάθεση στεφανιών, απαγγελίες ποιημάτων από παιδιά του Παιδικού Σταθμού Βέργας και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.