Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 08:34

Πρεμιέρα του Φεστιβάλ απόψε στο νεότευκτο Μέγαρο Χορού

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα του Φεστιβάλ απόψε στο νεότευκτο Μέγαρο Χορού

 

Μεγάλη αναμένεται να είναι η επιτυχία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αφού τα περισσότερα από τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν από την 1η - 2η μέρα της προπώλησης. Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα με την παράσταση "Drumming" της Anne Teresa de Keersmaeker που θα δοθεί στις 10 το βράδυ στο Μέγαρο Χορού στην κεντρική αίθουσα. Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο για την τέχνη του χορού, που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τα εγκαίνια της νέας αίθουσας.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε την καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου, τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Μέγαρο Χορού. Ακόμη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη για την πρώτη μέρα λειτουργίας του μεγάρου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιώργο Κουρουπό και την Εθνική Τράπεζα που εκπόνησε τη μελέτη. Ο κ. Νίκας πρόσθεσε πως ο ΕΟΤ ξεκινά τη δημιουργία σποτ για την Καλαμάτα, με γνώμονα τα 19 χρόνια του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια η κ. Μαραγκοπούλου υπογράμμισε πως μπορεί να είναι λιγότερες οι μέρες του φεστιβάλ πλέον, όμως δεν έχει γίνει καμία έκπτωση στην ποιότητα. "Το φεστιβάλ και φέτος παρουσιάζει το σήμερα και την πρωτοπορία του χορού. Η τέχνη δε δίνει σαφείς λύσεις, αλλά προβληματίζει και δείχνει το μέγεθος των ζητημάτων που μας απασχολούν, στη διεθνή κοινότητα. Από το πρόγραμμά του δε λείπει και η Ελληική δημιουργία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έδωσε το έργο του "Μέσα" αφιλοκερδώς. Σημαντικές είναι όχι μόνο οι κεντρικές εκδηλώσεις, αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες. Τα εισιτήρια έχουν σε κάποιες παραστάσεις εξαντληθεί, όμως οι ενδιαφερόμενοι, να ρωτούν μέχρι τελευταία στιγμή, γιατί υπάρχουν ακυρώσεις. Στο Μέγαρο Χορού δεν μπορούν να βγουν θέσεις για τα σκαλιά, "σκαλάκια" θα δοθούν όμως τελευταία στιγμή στις παραστάσεις του Κάστρου" είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ξεκίνησαν χθες και σε αυτά μετέχουν 60 νέοι από όλη την Ελλάδα.

 

Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η αναβίωση του Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ με νέους χορευτές της ομάδας Rosas, δίνει την ευκαιρία στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να ξεκινήσει με μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ.

Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας, το 1988, συνεπήρε το κοινό με την ελευθερία της κίνησης και τη μεταδοτική χαρά που πηγάζει από τον ίδιο το χορό. Αγόρια και κορίτσια, με καθημερινά ρούχα, «πετούν» πάνω στο πορτοκαλί δάπεδο, γίνονται σμήνη, χορεύουν ξέφρενα, με κινήσεις που μοιάζουν απλές, έως ότου κατασιγάσει η ένταση, και ο χορός μετατραπεί σ’ ένα χαρούμενο τρέξιμο απ’ όλη την ομάδα. 
Η Βελγίδα Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ είναι πλέον γνωστή στο Ελληνικό κοινό ως μια από τους χορογράφους που σφράγισαν το πέρασμα από τη δεύτερη στην τρίτη χιλιετία. Στο Drumming η ιδιαίτερη γραφή της, γεμάτη μουσικότητα, με λεπτεπίλεπτη προσέγγιση του ρυθμού και μια αντίληψη για τη χορογραφική φράση που θυμίζει φούγκα, συναντά το ομώνυμο έργο του μινιμαλιστή συνθέτη Στηβ Ράιχ, γραμμένο για κρουστά και φωνές που μιμούνται τα κρουστά, για να γεννηθεί ένα χορογραφικό έργο μοναδικό στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker. Χορεύουν: Bostjan Antoncic, Marta Coronado, Tale Dolven, Carlos Garbin, Fumiyo Ikeda, Valentina Nelissen, Elizaveta Penkova, Igor Shyshko, Marco Torrice, Jakub Truszkowski, Samantha van Wissen, Sue-Yeon Youn. Μουσική: Steve Reich, Drumming. Σκηνικό και Φωτισμοί: Jan Versweyveld. Βοηθός σκηνικού και φωτισμών: Geert Peymen. Κοστούμια: Dries Van Noten. Βοηθός κοστουμιών: Anne-Catherine Kunz, Aouatif Boulaich. Βοηθός χορογράφου στην αναβίωση: Roberto Oliván de la Iglesia. Διεύθυνση προβών: Muriel Hérault. Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Anne Van Aerschot. Τεχνικός συντονισμός: Joris Erven. Τεχνικοί: Wannes De Rydt, Βert Veris. Γκαρνταρόμπα: Emma Zune. Παραγωγή (1998) Rosas, De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), La Bâtie-Festival de Genève (Γενεύη). Συμπαραγωγή (2012) De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

- "Drumming" Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 10 το βράδυ στο Μέγαρο στην κεντρική αίθουσα.

- "Still/life" Qudus Onikeku Παρασκευή και Σάββατο 19 και 20 Ιουλίου

στις 8 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

- "Exposition universelle" L’A/ Rachid Ouramdane. Με την υποστήριξη του Institut Français Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου στις 10 και στις 8 μ.μ. αντίστοιχα, στο στούντιο του Μεγάρου.

- "What the body does not remember" Ultima Vez/ Wim Vandekeybus Κυριακή 21 Ιουλίου στις 10 στο Κάστρο.

- "Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν" Fabian Barba Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

- "Mothers" ΖΗΤΑ/ Ιρις Καραγιάν Τρίτη 23 Ιουλίου στις 10 στο στούντιο του Μεγάρου.

- "Μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ" Αγγελική Στελλάτου Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

- "Pausing" Cie Projet 11/Γιάννης Μανταφούνης και May Zahry Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 10 στο στούντιο του Μεγάρου.

- "Μέσα" εγκατάσταση βίντεο Δημήτρης Παπαϊωάννου Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 10 στο Κάστρο.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Τρίτη 23 Ιουλίου διάλεξη του Fabian Barba με θέμα την παράσταση

"Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν". Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

- Τρίτη 23 Ιουλίου "Jinx 103" από τους József Trefeli και Gábor Varga. Με την υποστήριξη της Pro Helvetia στις 8.30 το βράδυ και την Πέμπτη την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία.

- Τετάρτη 24 Ιουλίου "Το απομεσήμερο ενός Φαύνου, 100+1 χρόνια μετά" Γιάννης Νικολαΐδης την Τετάρτη στις 9.30 στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου.

- Πέμπτη 25 Ιουλίου παράσταση ερευνητικού εργαστηρίου "playforKalamataDanceFestival" στις 7.30 το απόγευμα, ο χώρος θα ανακοινωθεί.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

17 – 25 Ιουλίου σεμινάριο σύγχρονου χορού "Οταν η παράσταση κυλάει" με τον Jorge Crecis.

20 – 25 Ιουλίου ερευνητικό εργαστήρι χορού "playforKALAMATADANCEFESTIVAL"

με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου.

 

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννα Αποστόλου: 6972-558593, mail@kalamatadancefestival.gr

Για περισσότερες πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 27210 83086, 90886, Φαξ 27210 26966, mail@kalamatadancefestival.gr, www.kalamatadancefestival.gr.

 

 

Γ.Σαρ.  


NEWSLETTER