Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 08:32

Αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Κυπαρισσία

 

Στην Κυπαρισσία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το 3ο Αντάμωμα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στο ξενοδοχείο «Apollo Resort Art».

Το αντάμωμα συνδυάστηκε με την παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου «1821-2021, Πρόδρομοι και πρωταγωνιστές του Εικοσιένα στην Τριφυλία», έκδοση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Λούτος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος και ο γενικός γραμματέας της Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει από το λογοτέχνη και εκδότη του περιοδικού «Νουμάς» Γιάννη Νικολακόπουλο, ωστόσο δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και έτσι την παρουσίασή του διάβασε η Φώφη Στυλιανού αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όλες οι σελίδες του βιβλίου συνιστούν ανάθημα οφειλομένου χρέους και σέμνωμα μνήμης και τιμής στους προδρόμους και πρωταγωνιστές του ένδοξου ’21, της Τριφυλίας που θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Ο συγγράφων την ιστορία της εαυτού πατρίδος ιερό εκπληροί προς αυτή καθήκον. Με ιστορική εμβρίθεια ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις μορφές των Τριφυλίων μαρτύρων της ελευθερίας που η αχλή της λήθης απειλεί να τις ξεθωριάσει και αποξεχάσει. Η πολύμοχθη εργασία του συγγραφέα με τη δραματική περιπέτεια των αγωνιστών του ’21 και τη γλαφυρή και συναρπαστική αφήγησή του, με τον θαυμαστό δείκτη της υψηλής πνευματικής του εμβέλειας αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό πόνημα - καρπό βεβαιωμένης γνώσης με σημαντική αξία, ανεκτίμητη και θετική προσφορά στη νεότερη ιστορία του έθνους μας. Για όλους μας η ιστορία έχει πρόσωπο. Στο βάθος η ιστορία είναι ο ιστορημένος λαός. Γι’ αυτό διαβάζουμε ιστορία, για να γυρίσουμε στον εαυτό μας αλλά και για να δούμε καθαρά μέσα από τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας, την εθνική μας ταυτότητα, την αρετή και τα ιδανικά της φυλής μας.

Αυτή είναι η πεμπτουσία του ιστορικού έργου του Στάθη Παρασκευόπουλου και για τούτο είναι εθνικός συγγραφέας, διδαχός του ελληνικού ιδεώδους και εκφραστής της εθνικής συνείδησης».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, στάθηκε στους ηρωικούς Ντρέδες αλλά και σε όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες της πατρίδας μας. Υπογράμμισε δε με έντονο προβληματισμό και παράπονο πως πέρασε το 2021 χωρίς ούτε μία εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η οποία  έχει πολλούς ήρωες αγωνιστές, όπως ο Γρηγοριάδης και ο Νικόλαος Πονηρόπουλος. Είπε επίσης ότι η πλατεία της Κυπαρισσίας είναι η μόνη στην Ελλάδα που δεν έχει μια προτομή ενός ήρωα, ζητώντας αυτό να γίνει πράξη. Επισήμανε πως φέτος είναι 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ προέτρεψε τη δημοτική αρχή να τιμήσει έναν από τους δύο μεγάλους έλκοντες την καταγωγή τους από την Κυπαρισσία, το μεγάλο ιστορικό Δημήτρη Φωτιάδη και τον ιδαλγό της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, τον Φώτη Κόντογλου.

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης και Χάιδω Παναγιωτοπούλου, καθώς και πλήθος πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER