Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 08:11

Ολοκληρώνεται το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», το οποίο διοργανώνει το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Η τελετή έναρξης έγινε την Πέμπτη στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνοντας μουσική εκδήλωση με το σύνολο παλαιάς μουσικής EXSILENTIO και τίτλο «Στις Αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής».

Την εναρκτήρια εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Ευγενία Καρέλια, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών Eλένη Τσαλδάρη. Κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, καλωσορίζοντας στην πόλη μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων απ’ όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η επίτιμη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Βίκυ Καρέλια, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης κ.ά.

Οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα την Παρασκευή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ήταν χωρισμένες σε τρεις συνεδρίες και τρεις θεματικές ενότητες (Α’ Συνεδρία: Πολιτισμικές και ιδεολογικές συνιστώσες της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας: Από το Βυζάντιο έως την Επανάσταση, Β’ Συνεδρία: Το νέο ελληνικό κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας του έθνους, Γ’ Συνεδρία - Ζητήματα νεοελληνικής ταυτότητας στον 20ο αι.), ξεχωρίζοντας η ομιλία του τ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Επίτ. Καθ. της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Προκόπη Παυλόπουλου, με θέμα «Ελληνικό έθνος και ελληνική γλώσσα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σήμερα Σάββατο στις 9 π.μ.  θα πραγματοποιηθεί η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων στο “Horizon Blu”, προεδρεύουσας της Ελένης Τσαλδάρη, Προέδρου του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και παράλληλες δράσεις του Συνεδρίου έως τις 2 μ.μ., όπως παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήμες του ελληνισμού: Ενδύματα και Διηγήματα» από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στην αίθουσα BLACKBOX (STUDIO) του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και εργαστήρι σχεδιασμού λαογραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αίθουσα τέχνης Α49, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.

 Στις 8 μ.μ. θα γίνει η τελετή λήξης του Συνεδρίου, κατά την οποία θα βραβευθεί ο δάσκαλος χορού του Λ.Ε.Κ. Τάσος Μίχος. Το Συνέδριο θα κλείσει στις 9 μ.μ. με την επετειακή παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως», αφιερωμένη στην καταστροφή της Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ. καθώς και πλήθος εκλεκτών συντελεστών.

Παίζει η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγουδούν η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Βαγγέλης Δημούδης. Τιμητική συμμετοχή: Haig Yazdjian. Κείμενα- αφήγηση: Φεβρωνία Ρεβίνθη, Θοδωρής Κοντάρας. Αύριο Κυριακή από τις 9 π.μ. οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδρομές και να ξεναγηθούν στην Καρδαμύλη ή στην Πύλο, τη Γιάλοβα και τη Μεθώνη.

Εναλλακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την αρχαία Μεσσήνη και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τον Δ/ντή του Προγράμματος ανασκαφής και αναστήλωσης, Καθ. Πέτρο Θέμελη.