Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 01:18

Εκδήλωση για δωρεά αίματος, μυελού των οστών και ομφάλιου αίματος, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης

Γράφτηκε από την

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η προχθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σχετικά με τη δωρεά αίματος, μυελού των οστών και ομφάλιου αίματος. Οι ομιλίες των επιστημόνων ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την τριήμερη καμπάνια ενημέρωσης που έγινε στη Μεσσηνία. Στο τέλος της βραδιάς, αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που έδωσαν δείγματα αίματος, με σκοπό να ξεκινήσουν τη διαδικασία και να γίνουν δωρητές μυελού.

Η εκστρατεία ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, όπου στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί περίπτερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Την ίδια μέρα έγινε σχετική ομιλία στην Καρδαμύλη, ενώ την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία.

Ο αιματολόγος και υπεύθυνος της Μονάδας Πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος άνοιξε την εκδήλωση κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τις μεταγγίσεις και στη συνέχεια ευχαρίστησε τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας και τους Εθελοντές Σαμαρείτες για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Ιωάννης Σπυρόπουλος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τα στελέχη της ΕΑΕ που βρέθηκαν στη Μεσσηνία γι' αυτό τον ιερό σκοπό. "Η χώρα μας είναι ουραγός στα θέματα δωρεάς αίματος και μυελού των οστών. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Βλέπουμε πως υπάρχουν εταιρείες που πείθουν τους φτωχούς συμπολίτες μας να πουλήσουν τα όργανά τους. Τέτοιες καταστάσεις πρέπει να τις σταματήσουμε και αυτό θα γίνει μόνο μέσω ενημέρωσης και σχεδιασμού μιας σωστής στρατηγικής. Αυτό που έγινε τις 3 αυτές ημέρες στο νομό μας είναι πολύ σημαντικό" σχολίασε ο ίδιος.

Η Μ. Παγώνη αιματολόγος, επιμελήτρια Αιματολογικής - Λεμφωμάτων Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός" προλόγισε ένα σύντομο φιλμάκι το οποίο προβλήθηκε σε προτζέκτορα. "Η άγνοια είναι τροχοπέδη, γι΄αυτό και θέλουμε κοντά μας και νέους, συνειδητοποιημένους εθελοντές. Το φιλμάκι που θα δείτε,  δείχνει τους μύθους που επικρατούν σχετικά με τη δωρεά αίματος και μυελού των οστών και στη συνέχεια τους καταρρίπτει. Σε αυτό μετείχαν γνωστοί ηθοποιοί, αλλά και απλοί πολίτες - εθελοντές", τόνισε.

Μετά από την προβολή του βίντεο, στο οποίο μετείχε και ο Καλαματιανός ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς, ο οποίος ήταν παρών στο πάνελ, η αιματολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝΚ Μαρία Δαλέκου Τσολάκου έκανε μία πλήρη παρουσίαση σε ό,τι αφορά το αίμα, την ιστορία των μεταγγίσεων, τις λειτουργίες του, τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος μπορεί να χρειάζεται αίμα. "Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην εθελοντική αιμοδοσία, τη στιγμή που έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και ένα σημαντικό αριθμό πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Αναγκαζόμαστε και εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, γεγονός που είναι πρώτον οικονομικά ασύμφορο και δεύτερον... δε μας τιμά" σχολίασε. Συνέχισε μιλώντας για το ποιοι άνθρωποι χρειάζονται αίμα σε μόνιμη βάση, για τους τύπους των μεταμοσχεύσεων, τα χαρακτηριστικά το δότη.

Από τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες οι ενδιαφερόμενοι έμαθαν ακόμη πως η Ελλάδα έχει μόνο 25.000 δότες μυελού των οστών, τη στιγμή που η Κύπρος έχει 110.000! Σημαντικό είναι ακόμη το ότι οι ασθενείς που χρειάζονται μια τέτοια δωρεά, δεν βρίσκουν πάντα δότη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, γι΄αυτό και έχει δημιουργηθεί μια ευρεία "Διεθνής Τράπεζα" στην οποία υπάρχουν όλα τα δείγματα των δοτών, ανώνυμα, μόνο με τους κωδικούς τους. Πραγματικά συγκλονιστικό επίσης ήταν τι ότι παγκοσμίως, υπάρχει ένα ποσοστό 10% των δοτών μυελού, που λίγο πριν τη μεγάλη στιγμή της προσφοράς την οποία περιμένει ο ασθενής, αλλάζει και γνώμη και δεν προχωρά τελικά στη δωρεά. Οσο για την Ελλάδα; Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%...

Ο Στέλιος Γραφάκος αιματολόγος, διευθυντής της Μονάδας μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΓΝ Παίδων "Αγία Σοφία" αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και έδωσε στο κοινό πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το σημαντικό αυτό - και όχι γνωστό στο ευρύ κοινό - θέμα.

Η κ. Παγώνη προλόγισε κατόπιν ακόμη ένα βίντεο, στο οποίο μία κοπέλα μιλούσε για την συγκλονιστική εμπειρία της ζωής της. Η Νικολέτα έγινε η ίδια δωρήτρια μυελού, τη στιγμή όμως που για τον ασθενή σύζυγό της δεν βρέθηκε ποτέ συμβατός δότης...

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τον κόσμο που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλίες. Τη δική του εμπειρία και την αφορμή για την απόφασή του να γίνει δότης μυελού των οστών κατέθεσε και ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς. "Επισκεφθήκαμε με την αφορμή των εορτών πριν χρόνια ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν παιδιά με καρκίνο. Φεύγοντας, μου είχαν αποτυπωθεί δύο νούμερα στο μυαλό και δεν με άφηναν να ηρεμήσω. Το ένα ήταν ότι σε ένα ποσοστό 80% περίπου ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος και το δεύτερο ήταν ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να είναι συμβατός δότης για κάποιον άλλο, μέσα στους 15.000. Σκέφτηκα δηλαδή πως κάπου υπήρχαν άλλοι 14.999 εθελοντές και ίσως περίμεναν εμένα για να φτιάξουμε αυτή την ομάδα ώστε να βοηθηθεί ένας άνθρωπος σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου" είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας η βραδιά δόθηκε η υπόσχεση από τους γιατρούς της Καλαμάτας το καλοκαίρι να γίνει μια νέα σειρά εκδηλώσεων στη Μεσσηνία και μάλιστα να διοργανωθεί μια συμβολική ανάβαση στον Ταΰγετο! Αμέσως μετά, οι ενδιαφερόμενοι συμπλήρωσαν φόρμες με τα στοιχεία τους και έδωσαν δείγματα αίματος.

Η πρωτοβουλία "Πάρε μέρος στην αλυσίδα - γίνε και εσύ εθελοντής δότης" έγινε από την ΕΑΕ με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας.

 

Ρεπορτάζ

Γιούλα Σαρδέλη