Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 18:33

"Θεατρική Διαδρομή": Πρεμιέρα απόψε για την παράσταση “Ψηλά απ’ τη Γέφυρα”

Γράφτηκε από τον

 

 

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις 9 μ.μ. το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» το οποίο θα ανεβάσει η "Θεατρική Διαδρομή", σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά.

Η παράσταση θα ανέβει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έως τις 19 Μαρτίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής Μαρία Τούμπουρου, τοποθετήθηκε αρχικά σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας πως αν δεν χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, η χώρα θα θρηνεί συνεχώς θύματα σε διάφορους τομείς, κάνοντας λόγο για “κροκοδείλια δάκρυα” αναφορικά με τις κυβερνητικές δηλώσεις.

Σχετικά με την παράσταση, η ίδια χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και διαχρονικό, όντας μια πραγματική ιστορία η οποία συνέβη στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ και την οποία διηγήθηκε ένας δικηγόρος στον Άρθουρ Μίλερ, κάνοντας το θεατρικό έργο. «Εκτός από τις ανθρώπινες σχέσεις με τα αυτοκαταστροφικά πάθη, σχολίασε το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που επικρατούσε στην Αμερική τη δεκαετία του ´50 όπου από μια διαλυμένη Ευρώπη έφευγαν άνθρωποι και πήγαιναν εκεί για να ζήσουν το μεγάλο όνειρο, κάτι που δεν συνέβη, βάζοντας σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό» σημείωσε.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς, αναφέρθηκε με τη σειρά του στα γεγονότα των Τεμπών, υποστηρίζοντας πως μετά τη σιωπή και τη συνειδητοποίηση η οργή πρέπει να πιάσει τόπο με συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, διαδικασίες και απόψεις. Για το έργο, γνωστοποίησε πως σκηνοθετεί για πρώτη φορά Άρθουρ Μίλερ, σημειώνοντας πως αυτό που καθόρισε την σκηνική του άποψη για την παράσταση είναι η δήλωση του συγγραφέα πως είναι το πιο κοντινό του έργο στο αρχαίο ελληνικό δράμα. «Σκοπός μας είναι να αφηγηθούμε μια ιστορία, σαν ένα συγκλονιστικό παραμύθι» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια σύγχρονη τραγωδία που η ζωή του κεντρικού ήρωα (Έντι Καρμπόνε) μοιάζει με έναν πρωταγωνιστή αρχαίου δράματος ή ακόμα και σεξπιρικού. Παράλληλα, στάθηκε στον εργαστηριακό χρόνο που του δίνει η Θ.Δ. ώστε να δουλέψει με τους ηθοποιούς, με αποτέλεσμα οι παραστάσεις της κάθε χρόνο να αφήνουν ένα αποτύπωμα.

Τέλος, ο ηθοποιός Χάρης Παναγιώτοπουλος είπε πως είναι η πρώτη του συμμετοχή με τη "Θεατρική Διαδρομή", σχολιάζοντας πως η παράσταση λειτουργεί σε δύο επίπεδα, καθώς απ΄ τη μια παρουσιάζονται το πάθος, τα ένστικτα και οι νόμοι του αίματος και απ’ την άλλη η πολιτική συνείδηση της Αμερικής την εποχή εκείνη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς, Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς, Φωτισμοί: Κώστας Χαλκιάς – Γιώργος Λαπέας, Κοστούμια: Όλγα Αλεξανδροπούλου, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια, soupervisor: Ηλίας Παρθένιος, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος, Φωτοτογραφίες – Βίντεο: Νικήτας Κώτσιαρης, Φωτιστής: Γιώργος Λαπέας, Ηχητικός: Γιάννης Γιάνναρος, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστόλης Ασημακόπουλος, Φροντιστήριο: Βίλμα Ταγαρούλια. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Έντυ: Στράτης Καϊκης, Μπέατρις: Αγγελική Κανδυλιώτη, Κάθρην: Γεωργία Λαμπροπούλου, Ροντόλφο: Χάρης Παναγιώτοπουλος, Μάρκο: Ιωάννης Κυριαζής, Αλφιέρι: Ηλίας Παρθένιος, Λούϊς: Μάριος Μέτσιος, Μάϊκλ: Παναγιώτης Καραμπέτσος, Τόνυ: Στάθης Μητσέας, Αστυνομικός Α΄: Σωτήρης Σπύρης, Αστυνομικός Β΄: Ευάγγελος Ζεμπίλας, Κύριος Λιπάρι: Γιώργος Παναγόπουλος, Κυρία Λιπάρι: Ζιζέλ Παππά, Μετανάστης Α΄: Παναγιώτης Σιάχος, Μετανάστης Β΄: Χριστιάνα Ρούπα, Γείτονες: Μαρία Τούμπουρου, Γείτονες: Βίλμα Ταγαρούλια. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στα τηλέφωνα 27210 87902 και 6945984608. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο, για συλλόγους).

Τ.Αν.