Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 18:21

Καλαμάτα: Ενημερωτική εκδήλωση για τη θεραπεία εγκεφαλικών

Καλαμάτα: Ενημερωτική εκδήλωση για τη θεραπεία εγκεφαλικών

 

Ενημερωτική εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα “Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει θεραπεία”, διοργανώνει η Ευρωκλινική υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 29 του μήνα, στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. και θα έχει τρίωρη διάρκεια.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και την εύκολη αναγνώρισή τους από τους μη έχοντες ιατρική εκπαίδευση, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για τη θεραπεία. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μία διαδραστική συζήτηση, ώστε να αναδειχθούν τα βασικότερα ζητήματα και να λυθούν τυχόν απορίες με απλό και κατανοητό τρόπο.

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην εσπερίδα είναι:

  • Προνοσοκομειακή διάγνωση εγκεφαλικού: Βάσω Ζησιμοπούλου, νευρολόγος στη Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών.
  • Θεραπεία του εγκεφαλικού - Θρομβόλυση: Χρήστος Μαγκλάρας, νευρολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
  • Θεραπεία του εγκεφαλικού - Θρομβεκτομή: Θεόδωρος Μπαζίνας, επεμβατικος ακτινολόγος στη Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών.
  • Αποκατάσταση στο εγκεφαλικό: Αλεξάνδρα Καραβασίλη, φυσίατρος.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ: ΜΙΑ “ΑΓΝΩΣΤΗ” ΠΑΘΗΣΗ

Το εγκεφαλικό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους 4 ανθρώπους θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί στις μέρες μας την πρώτη αιτία αναπηρίας στο δυτικό κόσμο. Δυστυχώς παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης, το εγκεφαλικό παραμένει ακόμη μία “άγνωστη” πάθηση στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει ότι είναι ένα νόσημα που αφορά όχι μόνο μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και νέους, δεν ξέρει να αναγνωρίσει τα συμπτώματα ούτε και τις απαραίτητες κινήσεις στις πρώτες ώρες εμφάνισης των συμπτωμάτων, οι οποίες είναι και οι βασικότερες για την έκβαση του περιστατικού.