Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 10:48

Πειραματική Σκηνή: Τον Οκτώβριο το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Πειραματική Σκηνή: Τον Οκτώβριο το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

 

To 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας θα διοργανώσει από τις 16 έως και τις 24 Οκτωβρίου η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και την οικονομική χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη “Φάρις” και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Θα διεξαχθεί σε 2 θεατρικές αίθουσες, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου και σε ανοιχτούς χώρους της πόλης με δωρεάν παραστάσεις και δρώμενα και μια μεγάλη μουσική παρέλαση. Θα συμμετάσχουν 17 σημαντικοί θίασοι κουκλοπαικτών απ΄όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Χιλή).

Στο πρόγραμμα όλων των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 30 παραστάσεις κουκλοθέατρου και 6 σεμινάρια-εργαστήρια σε ενήλικες και παιδιά. Το Φεστιβάλ θα γίνει με χορηγό το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και την στήριξη της Πρεσβείας Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας του Ισραήλ. Οι παραστάσεις τα πρωινά των καθημερινών θα δοθούν σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για όλα τα ειδικά σχολεία η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Τα απογεύματα θα δοθούν παραστάσεις στο κοινό, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και σε ενήλικες. Το περιεχόμενο των παραστάσεων εστιάζει στην ποιότητα, την αισθητική, το καλλιτεχνικό επίπεδο και την παιδαγωγική προσφορά. Τα εργαστήρια που θα γίνουν δίνουν εξειδικευμένη επιμόρφωση σε επιστημονικά πλαίσια για ενήλικες που θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγική τέχνη του Κουκλοθέατρου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΙΑΣΟΙ

-“Ανταμαπανταχού”, Θέατρο μαριονέττας (Ελλάδα), Έργο: «Κουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα».

-“Οι δύτες”, χάρτινο θέατρο + Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, (Ελλάδα), Έργο: «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του».

- “Ανεμοδούρα” θέατρο κούκλας και σκιών + “Μανιβέλα” κουκλοθέατρο, (Ελλάδα), Έργο: «Circulus».

-Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα “Ταραξάκο”, από 3 ομάδες: “Ανεμοδούρα” + “Μανιβέλα” + Μαρμίτα. (Ελλάδα), Έργο: « Η τελευταία στάση».

-Thomas Herfort Marionettes (Γερμανία), Έργο: «Kibukis Dreamland».

-“Redicolo”, θέατρο γιγαντόκουκλας, (Ελλάδα), Έργο: «Ο μικρός πρίγκιπας».

- Maayan Iungman, θέατρο από χαρτί (Ισραήλ, Γαλλία), Έργο: «ΝΙΥΑR».

-Katamaya Puppet n theater, (Ελλάδα), Έργο: «Πεταλούδα» (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 20΄, ηλικίες: 3+.

-Θέατρο ΣΚΑΛΑ, θέατρο ηθοποιού και κούκλας, (Ελλάδα), Έργο: «Το παλιό σπίτι του Χ. Κ. Άντερσεν» (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 60΄, ηλικίες: 5+.

- David Zuazola and Unia Teatr Niemozliwy (Ισπανία, Χιλή), Έργο: «Robot», (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 60΄, ηλικίες: 14+.

- Κοκου-Μουκλό + Τσικιμπόμ (Ελλάδα, τοπική ομάδα), Έργο: «Το τραγούδι του πειρατή και της γοργόνας», (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 50΄, ηλικίες: 3+, εργαστήριο για παιδιά:«Εργαστήριο χειροποίητων κρουστών».

-Κουκλοπαρέα Πειραματικής Σκηνής, (Ελλάδα, τοπική ομάδα), Έργο: « Ο κούκος αηδόνι» (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 40΄, ηλικίες: 4+, 1.εργαστήριο για μεγάλους: «Εργαστήριο χειροποίητων κρουστών», (διάρκεια 6 ώρες). 2.εργαστήριο για παιδιά: « εργαστήριο μικρής μαρότας» (διάρκεια 3 ώρες). 3.εργαστήρι για μεγάλους: «πάνινης κούκλας» (διάρκεια 9 ώρες).

-Θίασος Σκιών Κων/νου Δημητρακόπουλου, (Ελλάδα, τοπική ομάδα). 1ο Έργο: « Ο μπαρμπα- Γιώργος Δήμαρχος», (δύο παραστάσεις), διάρκεια: 50΄, ηλικίες: 4+, εργαστήριο για παιδιά: « Εργαστήριο σχεδιασμού και εμψύχωσης φιγούρας καραγκιόζη», (διάρκεια 3 ώρες).

-Νικολέτα Βασιλοπούλου, κουκλοθέατρο, Έργο: «Ο Φασουλής».