Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 08:11

Μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας εγκαινιάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα

 

“Μαρία Κάλλας - Η έκθεση”: Μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 του μήνα στην καρδιά της πόλης της Καλαμάτας, στις 8.30 μ.μ., στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (αίθουσα “Αγγελική Κουτσομητοπούλου”), στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, με μια άρτια οργανωμένη και δουλεμένη στη λεπτομέρεια δράση, τιμά τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Στα εγκαίνια τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο πιανίστας Ρόμπερτ Σάδερλαντ, προσωπικός φίλος και συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας, που στα 94 του χρόνια θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα από τη Σκωτία για την έκθεση -η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου, γενέθλια ημέρα της Άννας - Μαρίας - Καικιλίας - Σοφίας Καλογεροπούλου, με καταγωγή από το Νιοχώρι Οιχαλίας.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Χθες, κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” Γιώργος Ηλιόπουλος και το μέλος Σοφία-Ειρήνη Γιαννοπούλου, μίλησαν για το σύλλογό τους, τον παλαιότερο μη κερδοσκοπικό σύλλογο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της μεγάλης σοπράνο, την επικείμενη έκθεση και τις πολλές πολιτιστικές δράσεις και  συνεργασίες του συλλόγου, που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας. Επίσης, στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Πανάγος Φουρναράκης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος, η “Unesco” και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έχουν αφιερώσει το έτος στην θρυλική σοπράνο Μαρία Κάλλας για τα 100 χρόνια από την γέννησή της -ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης -που είναι ελεύθερη για το κοινό- θα υλοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα. 

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 7 επιστολές από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Κάλλας -οι οποίες εκτίθενται από το 2016 σε εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που φέρει το όνομά της και αποτελεί τον πρώτο οργανωμένο χώρο στην Ελλάδα αφιερωμένο στη σοπράνο. Επίσης, θα εκτεθούν ένα ζευγάρι γάντια, σειρά περιοδικών (Τime, Εικόνες, Le Point κ.ά.) και, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί μέρος της δωρεάς του σπουδαίου αρχείου των Andrew Visnevski και Colin Deane στο σύλλογο. Η εν λόγω δωρεά περιλαμβάνει φωτογραφίες από την προσωπική ζωή της Μαρίας Κάλλας και την λαμπρή σταδιοδρομία της, αυτόγραφο της Μ. Κάλλας του Τζ. Βίκερς, σειρά από προγράμματα εμφανίσεών της (Covent Garden, Edinburgh Festival κ.α.), καθώς και σειρά από άρθρα και κριτικές.  

Επιπρόσθετα, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας συμμετέχει με σειρά ελληνικών εφημερίδων, προγραμμάτων από την Επίδαυρο, αλλά και με το σπάνιο ορειχάλκινο μετάλλιο του γλύπτη Ν. Περαντινού, που φέρει τη Μαρία Κάλλας. Το εν λόγω μετάλλιο υπήρξε επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονων Μεταλλίων της Ρώμης το 1961, όπου και βραβεύτηκε. 

 

ΜΕ ΑΚΟΥΣΜΑ ΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το βασικό στοιχείο του ήχου κι αυτό του ακόμη πιο βασικού στοιχείου της φωνής. Έτσι, σε ειδικά booth θα μπορεί ο επισκέπτης να ακούσει σειρά από άριες με την αξεπέραστη φωνή της Μαρίας Κάλλας. Οι θάλαμοι αυτοί θα βρίσκονται τόσο στο χώρο της Πινακοθήκης όσο και στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, που διαθέτει μουσική βιβλιοθήκη.  

Η αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και είναι συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τη δική τους συμβολή είχαν: Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, ο Δήμος Οιχαλίας και η Κοινότητα Καλαμάτας. 

Στην έκθεση συμμετέχουν: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας - Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής  Τέχνης, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.