Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 20:38

Τίμησαν τον καθηγητή Θεόδωρο Δεληγιάννη

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση προς τιμή του Γαργαλιανιώτη καθηγητή της Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Θεόδωρου Λ. Δεληγιάννη πραγματοποίησε ο Δήμος Γαργαλιάνων την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στον οποίο πρόσφερε τιμητική πλακέτα αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην γενέτειρά του αλλά και στην επιστήμη γενικότερα.
Στο βιογραφικό τού κ. Δεληγιάννη αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής Δημήτριος Καρδαράς τονίζοντας ότι γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο και στην συνέχεια εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Τεχνικό Σώμα. Από το 1962 ως το 1970 έζησε στην Αγγλία όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, λαμβάνοντας το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εργαζόμενος ως λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του West Ham College of Technology στο Λονδίνο. Εκεί παντρέυτηκε την Μύριαμ Αλίστε με την οποία απέκτησε 3 παιδιά και η οποία του συμπαραστάθηκε σε όλη του την σταδιοδρομία.
Το Μάιο του 1970 εξελέγη παμψηφεί έκτακτος και μετά από 3 χρόνια τακτικός καθηγητής της έδρας της Ηλεκτρονικής στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εργάσθηκε προσφέροντας καινοτόμο έργο μέχρι τον Αύγουστο του 2003 που και συνταξιοδοτήθηκε.
Το επιστημονικό, ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο και καθοριστικό για την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής στην Ελλάδα και αναγνωρίσιμο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το έργο αυτό το οποίο συνεχίζει ως σήμερα αμισθί στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμπληρώνεται και με κοινωνική προσφορά, διότι ο κ. Δεληγιάννης έχει κατασκευάσει ηλεκτρονικές συσκευές που βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ετσι το επιστημονικό του έργο αποκτά και ανθρωπιστική διάσταση.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δεληγιάννης ο οποίος με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε το θέμα «Κοινωνικές επιπτώσεις των εξελίξεων της Ηλεκτρονικής». Αναφέρθηκε στις προόδους της Ηλεκτρονικής ειδικά στους τομείς των επικοινωνιών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πώς αυτές έχουν επηρεάσει την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.