Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 19:35

Αθλητικός τουρισμός: Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στο "Elite"

Αθλητικός τουρισμός: Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στο "Elite"

Ημερίδα με θέμα "Αθλητικός τουρισμός - Τουριστικός αθλητισμός" θα διοργανώσουν την Κυριακή στην Καλαμάτα τα Τμήματα αθλητισμού και τουρισμού της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Η εκδήλωση θα γίνει  στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου "Εlite" από τις 10.30 π.μ. έως τις 2-2.30 μ.μ.

Ομιλητές θα είναι η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ουρανία Βρόντου, ο Λεωνίδας Γαϊτανάκης, επίσης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Αρης Τόλιος από το Τμήμα τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής και ο διευθυντής του οργανισμού "Island Games" Ρόδου Τάκης Μιχαηλίδης. 

Χθες το μεσημέρι τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν στην ημερίδα της Κυριακής. 

Ο Σπύρος Μωρακέας τόνισε πως η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με στόχο να δοθούν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού και να ενισχυθεί ο τομέας του τουρισμού σε σχέση με το αθλητικό του σκέλος.

Ο Γιώργος Ψυχογιάννης από την πλευρά του, κατ' αρχήν εξήγησε την διαφορά μεταξύ αθλητικού τουρισμού και τουριστικού αθλητισμού. "Αθλητικός τουρισμός είναι όταν έχουμε μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν αθλητές, επαγγελματίες παράγοντες, μάνατζερ, διαφημιστές, θεατές κ.λπ. Τουριστικός αθλητισμός είναι όταν πηγαίνουμε κάπου για διακοπές και εκεί τυχαίνει να υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες". 

Η χρηματοδότηση των υποδομών

Ο κ. Ψυχογιάννης συνέχισε εξηγώντας το στόχο του προγράμματος: "Θέλουμε μέσα από προγράμματα να κάνουμε τις αθλητικές υποδομές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές που θα χρηματοδοτούνται από τα κέρδη που θα παράγουν". Στην περίπτωση αυτή βέβαια το ζητούμενο είναι ποιος θα κάνει την αρχική χρηματοδότηση των υποδομών. Ο κ. Ψυχογιάννης λοιπόν απάντησε στην σχετική ερώτηση λέγοντας πως η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από το ΕΣΠΑ και από το σύμφωνο εταιρικής σχέσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. "Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν στην ημερίδα και να έχουμε ανταλλαγή απόψεων", κατέληξε ο κ. Ψυχογιάννης ενώ το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε και ο Μιχάλης Κουτίβας, ο οποίος συμπλήρωνε το πάνελ των διοργανωτών της ημερίδας. 

Το πρόγραμμα  της ημερίδας

Α' ΜΕΡΟΣ

Εισηγήσεις:

- Τζούλιο Συναδινός, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (συντονιστής Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). "Ο αθλητικός τουρισμός στο ενιαίο δημοκρατικό και κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό".

- Αρης Τόλιος Τμήμα τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ. "Για έναν τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ".

- Λεωνίδας Γαϊτανάκης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. "Η περιπλοκότητα στη διαδικασία ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα".

- Τάκης Μιχαηλίδης, διευθυντής Ροδιακού Οργανισμού Αγώνων Νήσων. "Εναλλακτικός αθλητικός τουρισμός σε νησιώτικο περιβάλλον- το παράδειγμα της Ρόδου".

- Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (ιστιοπλόος) "Ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού, ιστιοπλοϊκού, προβλήματα και προοπτική".

Ερωτήσεις - απαντήσεις.

12. 15 -12. 30 μ.μ.  Διάλειμμα

Β' ΜΕΡΟΣ

Εναρξη 12:30 μ.μ. - Παρεμβάσεις αθλητικών και παραγωγικών φορέων, αυτοδιοικητικών στελεχών, πολιτών. 

14:00 Συμπεράσματα - λήξη εργασιών.    

 

Η σύγκριση με το εξωτερικό

Μια γρήγορα ματιά στα επίσημα στοιχεία δείχνει πως η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει τον τουρισμό από την αθλητική πλευρά του όσο οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στοιχεία του ΙΟΒΕ 2010 αναφέρουν ότι ο αθλητισμός προσφέρει στο τουριστικό ΑΕΠ το 3,8, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά το 25% και φτάνει το 32%. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελούν το 10% περίπου του παγκόσμιου εγχώριου προϊόντος. Σε πολλές χώρες μέχρι και το 25% των εσόδων του τουριστικού κλάδου προέρχεται από τον αθλητικό τουρισμό, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και του τουριστικού αθλητισμού είναι πολύ μεγάλα, για αυτό και το θέμα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα τους.