Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 07:54

Πρεμιέρα για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πρεμιέρα για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

Αυλαία ανοίγει σήμερα το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με επίσημους προσκεκλημένους, ξεχωρίζοντας η εξαιρετική βραβευμένη ταινία της Valerie Kontakos “Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης”,  παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Στις 6 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης comics “Sketching Ennio”, παρουσία του επιμελητή Γιάννη Αντωνόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα προς τιμή του συνθέτη Ennio Morricone, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος. Αφιερωμένο στην μουσική, το φετινό, 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων, σεμιναρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεων, εκθέσεων και ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα έως και τις 5 Νοεμβρίου, στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου: Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Γύθειο, Δημητσάνα, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη, και Φιλιατρά. Η είσοδος στις προβολές θα είναι ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης.  Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

-"Le Mali 70", Σκηνοθέτης: Μάρκους Κ.Μ. Σμιντ, 93 Λεπτά, 5 μ.μ.

Διάσημη μουσική έχει τις ρίζες της στη δυτική Αφρική και συγκεκριμένα το Μάλι. Στο Βερολίνο, ένα μουσικό σύνολο ανακαλύπτει παλιά βινύλια από την εποχή των μουσικών συνόλων του Μάλι. Αυτή η μουσική ενσάρκωνε την ελπίδα για την ανεξαρτησία του Μάλι πριν το πραξικόπημα βάλει ένα τέλος στη σκηνή των Bigbands. Αντλώντας έμπνευση από αυτά τα τραγούδια οι Βερολινέζοι μουσικοί ταξιδεύουν στο Μάλι για να συναντήσουν τους ήρωές τους. Εκεί διερευνούν τις ρίζες των τραγουδιών, εντυπωσιάζονται από το παλιό αρχειακό υλικό, τζαμάρουν με ξεχασμένους σταρ του Μάλι, πράγμα που τους οδηγεί συχνά σε διαφωνίες για το ρυθμό και ηχογραφούν ένα άλμπουμ σε στούντιο του Μπαμακό.

-"Τι έγινε στη Λάρισα; Μια μουσική ιστορία για τον Nat Birchall", Σκηνοθέτες:  Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κολαξίζης, 93 Λεπτά, Παρουσία Σκηνοθετών, 7 μ.μ.

Ο Νατ Μπέρτσαλ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής τζαζ σκηνής. Ο Κώστας Βουλτσίδης είναι ο εμπνευστής του Duende Jazz Bar στη Λάρισα το 2009. Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις διαδρομές τους και επικεντρώνεται στη δημιουργία του δίσκου ορόσημου "Nat Birchall Quintet: Live in Larissa", ο οποίος έτυχε παγκόσμιας αποδοχής το 2014 από κοινό και κριτικούς.

-"Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης", Σκηνοθέτης: Βαλέρια Κοντάκου, 78 Λεπτά, Παρουσία Σκηνοθέτη, 9 μ.μ.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, στη διαβόητη περιοχή της Times Square, γνωστή ως Deuce, η εκκεντρική, ελληνικής καταγωγής Τσέλι Γουίλσον έχτισε τη φήμη της αλλά και την αυτοκρατορία της από σινεμά με πορνό. Το «Queen of the Deuce» είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της πολιτιστικής ιστορίας, μέσα από την δυνατή ιστορία επιβίωσης της Τσέλι Γουίλσον.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προγραμματίζει προβολές επιλεγμένων εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, με ελεύθερη είσοδο, για σχολικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Οι προβολές των ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν, από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 (εκτός Τρίτης 1/11), ώρες 10 π.μ.- 2 μ.μ., στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των Μουσείων, μετά από επιλογή των σχολείων. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας η κάθε προβολή θα αφορά τμήματα με ανώτατο όριο τους 30 μαθητές. Για δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προσυνεννόηση με τα Μουσεία και στη συνέχεια η συμπλήρωση και αποστολή γραπτής αίτησης προς το ΠΙΟΠ μέσω email, στο piop@piraeusbank.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στο τηλέφωνο 27310 89315 και με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο τηλέφωνο 27470 22296.