Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 13:12

Εκθεση ζωγραφικών έργων του Βασίλη Φωτόπουλου

Γράφτηκε από την

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» εγκαινιάζουν τη Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», τα 40 άγνωστα ζωγραφικά έργα του Μεσσήνιου Βασίλη Φωτόπουλου, βραβευμένου με Οσκαρ για τη σκηνογραφική δουλειά του στην ταινία «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου. 

 

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στο εικαστικό έργο του Β. Φωτόπουλου, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα του. «Η πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής του Βασίλη Φωτόπουλου είναι μια επιθυμία πολλών φιλότεχνων και μια ευκαιρία οι σχέσεις κοινού, καλλιτεχνών και θεωρητικών να ζωντανέψουν. Στην Πινακοθήκη μας θα παρουσιαστεί μια ενότητα 40 άγνωστων εικαστικών έργων του, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη. Παράλληλα θα εκδοθεί και ένας ιδιαίτερα σημαντικός κατάλογος», είπε συγκεκριμένα. 

Ο πρόεδρος της «Φάρις» Νίκος Μπασακίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των σχολών της «Φάρις» στη διαμόρφωση εικαστικής παιδείας, μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Και τόνισε πως «το έργο της "Φάρις" δεν θα σταματήσει με τίποτα».

Βιογραφικό 

O Βασίλης Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική είχε αρχίσει με μαθητεία στον Καλαματιανό ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο, ενώ ως έφηβος είχε μυηθεί στη βυζαντινή αγιογραφία. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν με το θίασο του «Ακροπόλ» στο θέατρο «Μπουρνέλλη». Το 1958, ο Κωστής Μπαστιάς, τότε διευθυντής της Λυρικής, του αναθέτει τη σκηνογραφία και το σχεδιασμό των κοστουμιών για την όπερα του Τζ. Μπ. Περγκολέζι «Η υπηρέτρια κυρά». Η δικαίωση και διεθνής καταξίωση ήρθε με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Β. Φωτόπουλος, στα 30 του μόλις χρόνια, κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι για τη σκηνογραφική του δουλειά.

Από το 1964 έως και το 1967 μοίρασε τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, ενώ από το 1967 έως τη μεταπολίτευση έμεινε στις ΗΠΑ με μεγάλες συνεργασίες. Από το 1980 αφιερώνεται στο χρωστήρα. Εργα του υπάρχουν σε διάφορα μουσεία και σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές.

Ν.Κ.