Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 20:00

Εσπερίδα για τη Μεσογειακή διατροφή το Σάββατο στην Κορώνη

Εσπερίδα για τη Μεσογειακή διατροφή το Σάββατο στην Κορώνη

Εσπερίδα με θέμα “Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής - από τη θεωρία στην πράξη” θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 8 το απόγευμα.

Η Κορώνη αποτελεί την ελληνική εμβληματική κοινότητα της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας - Messinia Forum και την υποστήριξη του Μανιατακείου Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος και τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, η εσπερίδα θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία “Από τη θεωρία στην πράξη”, συνδυάζοντας έναν εργασιακό διάλογο για τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών με την εκτέλεση συνταγών από τον διακεκριμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

Σημαντική είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έχει δημιουργήσει τράπεζα σπόρων για την υποστήριξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραπέζι διαλόγου με τη συμμετοχή ομιλητών - εκπροσώπων από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης, τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου και δημοσιογράφους της γαστρονομίας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Ιστορική και πολιτισμική αξία των παραδοσιακών ποικιλιών. Δημιουργία και υιοθέτηση συνταγών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην εστίαση. Διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή τοπικών προϊόντων. Στρατηγικές προώθησης της περιοχής μέσω της μεσογειακής διατροφής.

Ακόμα, προβλέπονται:
Ζωντανή επίδειξη μαγειρικής: Ο διακεκριμένος σεφ Λ. Λαζάρου θα προσφέρει μια ζωντανή επίδειξη μαγειρικής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και άλλα τοπικά προϊόντα.
Συμμετοχή Επαγγελματιών Εστίασης Δ.Ε. Κορώνης: Παρουσίαση και ανάδειξη συνταγών με παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.
Συμμετοχή Μεσσήνιων οινοποιών: Παρουσίαση και ανάδειξη ποικιλιών του Μεσσηνιακού Αμπελώνα.
Η εσπερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών εστίασης και του κοινού για τα οφέλη της καλλιέργειας και χρησιμοποίησης παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.