Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 08:55

Εκδήλωση στο Μελιγαλά: Οι προοπτικές ανάπτυξης μέσω πράσινης μετάβασης

Εκδήλωση στο Μελιγαλά: Οι προοπτικές ανάπτυξης μέσω πράσινης μετάβασης

 

Αρκετά είναι τα έργα που μπορεί να υλοποιηθούν και οι προοπτικές που ανοίγονται και για τον Δήμο Οιχαλίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Bauhaus.

Για το πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης ξεχωριστών δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν σε μια πιο ποιοτική εμπειρία για τους πολίτες και τις κοινότητες, διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο “Μαρία Κάλλας” στον Μελιγαλά, ενημερωτική εκδήλωση παρουσία στελεχών του Πράσινου Ταμείου. Το πρόγραμμα αυτό φέρνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καθημερινή ζωή, δίνοντας λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην ένταξη των τοπικών κοινωνιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

“Ο Δήμος Οιχαλίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα της ανάπτυξης, καταβάλλοντας προσπάθειες να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στις τοπικές μας κοινότητες και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους, ακολουθώντας τον δρόμο της εξωστρέφειας και της διεκδίκησης”, ανέφερε η δήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου, στον χαιρετισμό της. Σημείωσε ότι “ήδη έχουμε καταφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση να εξασφαλίσουμε κίνητρα στους δημότες μέσω της δυνατότητας που τους παρέχεται για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την απολιγνιτοποίηση”, στάθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ως τώρα με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου και τόνισε πως αυτό αποτελεί τη βάση για μια αντίστοιχη συνέχεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.

Ο γ.γ. του δήμου Σοφιανός Γυπατίδης ενημέρωσε τους επιστήμονες που παραβρέθηκαν, τους εκπροσώπους τους Πράσινου Ταμείου και το κοινό για τα δεδομένα που καταγράφονται στον διευρυμένο Δήμο Οιχαλίας σε όλα τα επίπεδα. Παρατήρησε ότι “το μεγάλο ερώτημα είναι: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε τον Δήμο Οιχαλίας; Όπως ανέφερε και η δήμαρχος, στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής ήταν και είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με απώτερο σκοπό την παραμονή των νέων στον τόπο τους και την μεταστροφή της τάσης της μείωσης του πληθυσμού. Αυτό, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ξεκίνησε την προηγούμενη θητεία με δήμαρχο την κ. Γεωργακοπούλου και σε αυτή τη θητεία, συνεχίζουμε με ζητούμενο να γίνουν παρεμβάσεις σημαντικές για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αίσθηση, σύμφωνα με τον δήμο, προκάλεσαν όσα σημειώθηκαν για τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον. Σκοπός του Πράσινου Ταμείου άλλωστε, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αειφορικού Σχεδιασμού Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Μάρω Σίνου στάθηκε σε 4 βασικούς άξονες. Αυτοί αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων χώρων με προτάσεις αειφορικών βιώσιμων αναπλάσεων, στις πράσινες σχολικές αυλές, τους περιπάτους και τις διαδρομές φυσικής - πολιτιστικής κληρονομιάς και τον συμμετοχικό σχεδιασμό, δίνοντας παραδείγματα για δράσεις και έργα.

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος του Πράσινου Ταμείου Δημήτρης Μπανούσης, προσέγγισε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bauhaus μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Life, σημειώνοντας πως μεγάλο ζητούμενο είναι να καταστεί η ζωή του αύριο πιο προσβάσιμη και πιο προσιτή οικονομικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αστικό περιβάλλον και τα έργα που θα ενταχθούν φέτος είναι αρκετά, με τους βασικούς άξονες, 3, βάσει όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, είναι η ολιστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νέων κτηρίων, η τόνωση των αστικών οικονομιών με παράλληλη αστική και κυκλική ανάπτυξη και η διατήρηση και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Πελοποννήσου Τάσος Αδαμόπουλος, ο οποίος εστίασε στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ειδικά του νέου Bauhaus, που έρχονται ως απάντηση, όπως είπε, στις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.