Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 08:25

"Μάνα κουράγιο" αύριο στο Πνευματικό Καλαμάτας

"Μάνα κουράγιο" αύριο στο Πνευματικό Καλαμάτας

Αφιερωμένες στον ερασιτέχνη ηθοποιό Λέανδρο Μιμίκο που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή θα είναι οι παραστάσεις του "Μάνα κουράγιο" από το θεατρικό σχήμα "Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος", το οποίο κάνει πρεμιέρα αύριο Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9 μ.μ. 

Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 9 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και στις 8 μ.μ. κάθε Σάββατο και Κυριακή. Ο σκηνοθέτης Κώστας Κατσουλάκης ξεκίνησε χτες στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως πρόκειται για το πιο γνωστό έργο του Μπρεχτ και για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκοσμίου θεάτρου. "Η κεντρική ηρωίδα είναι ένα πρόσωπο πρόστυχο, όπως είχε πει ο Μπρεχτ, μια αντιηρωίδα. Οταν ο συγγραφέας είδε το πρώτο ανέβασμά του, απαίτησε να κατέβει η παράσταση, γιατί η πρωταγωνίστρια έδινε το ρόλο με μια προσέγγιση  συμπόνιας, λύπησης. Οταν τη δεκαετία του '60 η Παξινού θέλησε να παίξει το έργο στο Μπροντγουέι, η σύζυγος του Μπρεχτ απαγόρευσε το ανέβασμα, γιατί όντας η Κατίνα Παξινού μια μεγάλη τραγωδός, πίστευε ότι ανάλογη θα είναι και η ερμηνεία της. Τελικά η Παξινού έπαιξε το "Μάνα κουράγιο" αργότερα στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Ο συγγραφέας θέλει με το κείμενο αυτό να δείξει τα κακά του πολέμου, αλλά και τις πράξεις των ανθρώπων που τον συντηρούν" είπε. Στη συνέχεια η Ολγα Θεοδώρου σημείωσε πως το έργο που διάλεξε η ομάδα είναι ένα αντιπολεμικό έργο, γεγονός που το κάνει επίκαιρο, αν σκεφτεί κανείς τους κύκλους που κάνει η ιστορία. Η ίδια αναφέρθηκε και στο ιδρυτικό μέλος του "Συν Ενα" Λέανδρο Μιμίκο, ο οποίος προσέφερε σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο για 20 χρόνια στην πόλη. Τέλος εξέφρασε τη χαρά όλων για το ότι η ομάδα έχει πλέον τη δική της στέγη, στην περιοχή του Κορδία, ύστερα από παρέμβαση του δημάρχου Π. Νίκα και των αρμόδιων αντιδημάρχων. "Στόχος μας είναι ο χώρος να γίνει ένα ανοικτό πολιτιστικό κέντρο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι κάτοικοι μας έχουν ήδη αγκαλιάσει" πρόσθεσε. 

Σε αυτή την παράσταση λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά αρκετά νέα μέλη, όπως τόνισε η Ειρήνη Χειλά. 

Η «Μάνα κουράγιο» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και μουσική Πάουλ Ντεσσάου. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ολγα Θεοδώρου. Προσαρμογή τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιχάλης Καραγιάννης. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ηλίας Γιαννόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Τάκης Κρόμπας, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Βάλια Κυριακουλάκου, Εφη Λεάκου, Κώστας Μακρής, Βάσω Μαραβά, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Βασίλης Μητσέας, Εφη Μπετιχαβά, Σοφία Μποτσέα, Λευτέρης Πουλέτης, Αλέκα Σταυριανέα, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Τάκης Τσαπόγας, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη, Ειρήνη Χειλά. 

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο "Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της" το 1936 με 1939. Γράφει το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα στο διάστημα του Μεσοπολέμου, εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αννα Φήρλινγκ, γνωστή με το όνομα Μάνα Κουράγιο, κεντρικός χαρακτήρας του έργου, δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα. Πρόκειται για μια γυρολόγισσα που με τον αραμπά της, μαζί και τα τρία παιδιά της, περιφέρεται στα πεδία των μαχών της ρημαγμένης Ευρώπης, στην περίοδο του 30ετούς πολέμου (1618-1648). Πουλάει τρόφιμα, ποτά και βασικές προμήθειες στα αντίπαλα στρατόπεδα, για να επιβιώσει και να προστατεύσει τα παιδιά της. Αυτή η πλευρά της προκαλεί τη συμπάθειά μας. Ο συγγραφέας όμως δεν θέλει να αγνοήσουμε την άλλη της πλευρά. Η Μάνα Κουράγιο μιλά για τον πόλεμο σαν να είναι ευλογία και επιβιώνει σαν επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο. Με το δικό της τρόπο κάνει δηλαδή εκείνο που κάνουν οι στρατοί: επιβιώνουν σε βάρος των άλλων. 

Εισιτήρια θα προπωλούνται από τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας καθημερινά 6 - 9 μ.μ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και 8 το μειωμένο για ανέργους, ηλικιωμένους, μέλη συλλόγων και παιδιά. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ως τις 24 Φεβρουαρίου. 

Γ. Σαρ.