Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 08:30

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Νησιώτικο Καρναβάλι (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Μεσσήνη για το 154ο Καρναβάλι της πόλης, με το εργαστήρι κατασκευής των αρμάτων για την καρναβαλική παρέλαση να κρατά τα... σκήπτρα της προετοιμασίας! Φέτος την Καθαρή Δευτέρα στους δρόμους της Μεσσήνης θα παρελάσουν 13 άρματα, που θα σατιρίζουν θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Την... τιμητική τους θα έχουν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Λιάπης και η τρόικα, όπως μας αποκάλυψαν οι τεχνίτες των αρμάτων. 

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν αυτή την Κυριακή με μουσικά και χορευτικά δρώμενα στην πλατεία της Μεσσήνης, και με το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου να κάνει θεαματική εμφάνιση - ενώ την Τσικνοπέμπτη βγαίνει στους δρόμους το άρμα του Μπεκρή. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς το καρναβάλι και φέτος έχει ως σημείο αναφοράς του την παράδοση, όπως τονίζει στην "Ε" και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας: "την παράδοση που θέλουμε να αναδείξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές", όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Βέβαια σε κάθε καρναβάλι η κορύφωση έρχεται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση - και εκεί κυριαρχούν τα άρματα. Κι αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα είναι ο πρωτομάστορας στο εργαστήρι των αρμάτων, Θωμάς Αλοιμένος. Οπως παραδέχεται "χρειάζεται πολλή δουλειά, πρέπει να υπάρχει αγάπη και μεράκι γι' αυτό που κάνουμε, θέλει τρέλα και φαντασία". Θέλει πραγματικά... τρέλα και μεράκι να φτιάξεις από φελιζόλ, υαλόπανο και πολυεστέρα ό,τι φανταστεί το μυαλό σου. Ακόμη κι αν αυτό που κατασκευάζεις βασίζεται πάνω σε παλιότερα άρματα, που με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνονται και εξοικονομούνται υλικά και χρήματα. Ενώ άλλες φορές, κάποια παλιά άρματα δανείζονται σε καρναβαλιστές από άλλους δήμους για τις παρελάσεις, και μετά επιστρέφονται. Για αυτά που φτιάχνονται από την αρχή, "για μια απλή κατασκευή χρειάζονται 3 - 4 ημέρες, ενώ για μια πιο σύνθετη μια εβδομάδα με 8 ημέρες", λέει ο κ. Αλοιμένος. Διευκρινίζει μάλιστα ότι "δεν ασχολούμαστε όλοι με ένα άρμα, αλλά γίνονται παράλληλες κατασκευές". Κάθε χρόνο λοιπόν, "προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, και φέτος προσπαθούμε κάτι καλύτερο από πέρυσι, για να φανούμε αντάξιοι του κόσμου που περιμένει από εμάς να γελάσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα". 

Αξίζει να πούμε ότι η κατασκευή των αρμάτων έχει ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα και είναι τελειωμένα σχεδόν όλα, αλλά θέλουν μοντάρισμα - ενώ τρία μένουν ακόμη να τελειώσουν. Ωστόσο, όπως είναι αυτονόητο οι τεχνίτες τα κράτησαν καλά κρυμμένα από το φακό της φωτογραφικής μηχανής!

Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, καρναβαλιστής από... κούνια. Οπως λέει: "Φέτος το καρναβάλι θα είναι καλύτερο από πέρυσι - ετοιμάζουμε εκπλήξεις για τον κόσμο της Μεσσήνης και περιμένουμε όλους τους Μεσσήνιους να έρθουν και να περάσουν ωραία στο καρναβάλι μας". Σκοπός τους είναι "να διώξει ο κόσμος τις στενοχώριες και να ξεφύγει από τις σκοτούρες". Ως καρναβαλιστής σημειώνει ότι ο κόσμος της Μεσσήνης τη ζει την προετοιμασία του καρναβαλιού, "είναι στην ιστορία της Μεσσήνης κι ο κόσμος το υποστηρίζει· τον ευχαριστεί τον Νησιώτη, γιατί ξεφεύγει".

Ο Πέτρος Αυγερινός από την άλλη μετακόμισε πρόσφατα στη Μεσσήνη και αυτή είναι η πρώτη του επαφή με το Νησιώτικο Καρναβάλι. Ο ίδιος λέει ότι έχει έρθει να βοηθήσει για πρώτη χρονιά - "έχω την εμπειρία και από το καρναβάλι της Κέρκυρας, αν και αυτή είναι η πρώτη εμπειρία για μένα με το καρναβάλι της Μεσσήνης". 

Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι νεοφώτιστος στα καρναβαλικά πράγματα της Μεσσήνης. "Πρώτη χρονιά και για μένα, και προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα με τα ξυλουργικά. Δεν έχω την εμπειρία, αλλά προσπαθώ από μεράκι να βοηθήσω", μας λέει. Η προσπάθειά του, πάντως, του έχει αφήσει "καταπληκτικές πρώτες εντυπώσεις", οπότε "και του χρόνου θα δηλώσω ξανά παρών. Τα παιδιά προσπαθούν και κάνουν καλή δουλειά". 

Ο Μιχάλης Χούλιαρης είναι από τους παλιούς στην κατασκευή των αρμάτων, και όπως λέει "κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να βγει ένα καλό καρναβάλι - φέτος θα αφήσει εποχή". 

 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλλας ονόμασε το εργαστήρι "χώρο παραγωγής καρναβαλικής τέχνης", ενώ τόνισε τη διαχρονική αξία του Καρναβαλιού της Μεσσήνης, το οποίο "πατάει κυρίαρχα στην παράδοση και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει - είναι στην κουλτούρα της Μεσσήνης και φέτος κάνουμε προσπάθεια κάθε άρμα να έχει την ονομασία μιας Δημοτικής Ενότητας". Σκοπός τους, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, είναι να υπάρχει κλίμα συνεργασίας και ενότητας, όχι μόνο με όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μεσσήνης, αλλά και με το Δήμο Καλαμάτας: "Θέλουμε και επιδιώκουμε το κλίμα συνεργασίας μέσα από κοινές εκδηλώσεις, και επιθυμούμε να γίνει σεβαστή η ιστορική πρωτοκαθεδρία του Καρναβαλιού της Μεσσήνης".