Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 08:27

Γιώργος Μπίζος: "Οταν με ρωτούν τι θα γίνει με την Ελλάδα, τους απαντώ ότι θα παραμείνει ελληνική" (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

“Οταν με ρωτούν τι θα γίνει με την Ελλάδα, τους απαντώ ότι θα παραμείνει ελληνική” ήταν η τελευταία φράση της ομιλίας του Γιώργου Μπίζου στην εκδήλωση μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα, που διοργάνωσε την Τετάρτη (19/3) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο. Τίτλος της εκδήλωσης «Αγώνας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εθνική συμφιλίωση» και ο καταγόμενος από το Βασιλίτσι δικηγόρος και στενός φίλος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Ο Γιώργος Μπίζος καθήλωσε το πολυάριθμο κοινό της εκδήλωσης με τις αναφορές του στην γνωριμία του με τον Μαντέλα, τους κοινούς τους αγώνες για την κατάργηση του απαρτχάιντ, την εδραίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ αρκετές φορές η ομιλία του διακοπτόταν από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δημήτρη Μανιατάκη εκ μέρους του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης. Για το Γιώργο Μπίζο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ο Ελληνας που πολέμησε στο πλευρό του Μαντέλα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα. Είναι ο Ελληνας που συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του αφρικανικού λαού, είναι ο δικηγόρος που πολέμησε και νίκησε το απαρτχάιντ.

Κατόπιν ο πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ο οποίος είχε διατελέσει επί πενταετία  (1987 - 1992) διευθυντής του κέντρου του ΟΗΕ εναντίον του απαρτχάιντ και παρασημοφορήθηκε για την δράση του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Νέλσονα Μαντέλα. «Ηταν ο άνθρωπος που νίκησε το στίγμα του ρατσισμού έχοντας ως ύψιστο σκοπό μια Νότιο Αφρική ενιαία και δημοκρατική» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ μιλώντας για τον Γιώργο Μπίζο τόνισε: «Είναι ο άνθρωπος που έσωσε την τιμή του Ελληνα στη Νότιο Αφρική, που μετέφερε την αυθεντική φωνή του Μαντέλα κατά τη διάρκεια των χρόνων που εκείνος ήταν στη φυλακή»

«Φωτεινό σύμβολο αντίστασης και αγώνων πανανθρώπινης εμβέλειας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τον χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου. Σημείωσε πως ο Μαντέλα είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα και θαύμαζε τον πολιτισμό και την δημοκρατία της. Αναφερόμενος στον Γιώργο Μπίζο είπε μεταξύ άλλων ότι είναι μεγάλη τιμή για τους Ελληνες, που ένας Ελληνας στάθηκε τόσο κοντά στους αγώνες του μεγάλου ηγέτη και ολόκληρου του λαού του. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στην δύσκολη περίοδο που βρίσκεται  η Ελλάδα λέγοντας ότι η προσωπικότητα του Μαντέλα που δεν κάμφθηκε σε καμιά από τις δυσκολίες που έζησε, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. «Μοιάζει πάντα αδύνατον… μέχρι να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά αναπαράγοντας τη φράση του ίδιου του Μαντέλα. Τέλος, αναφερόμενος στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκδηλώνονται στην Ελλάδα, είπε ότι η μόνη απάντηση η παιδεία.

«Για τους Νοτιοαφρικανούς ο Γιώργος Μπίζος είναι ο "θείος Γιώργος". Ετσι τον αποκαλούν δείχνοντας την βαθιά τους αγάπη στο πρόσωπό του» είπε στη συνέχεια ο S.R. Makgetla, πρεσβευτής της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα. «Εμείς οι Νοτιοαφρικανοί οφείλουμε πολλά σε ηγέτες όπως ο Μαντέλα και υπερασπιστές του δικαίου όπως ο Μπίζος» πρόσθεσε. Μάλιστα μετά τον χαιρετισμό του κ. Makgetla προβλήθηκαν αποσπάσματα από ένα ντοκιμαντέρ του ίδιου (καθώς στο παρελθόν υπήρξε κινηματογραφιστής) που γυρίστηκε στα 75α γενέθλια του Μαντέλα, καθώς και από ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμέρη για τη ζωή του Γιώργου Μπίζου.

Με χιούμορ ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Μπίζος, όταν απαντώντας στον Δημήτρη Μανιατάκη που νωρίτερα είχε αναφερθεί στην κοινή τους καταγωγή από την Κορώνη, είπε: «Δεν είμαι από την Κορώνη, είμαι από το Βασιλίτσι. Είναι μικρότερο χωριό βέβαια από την Κορώνη και διανύουμε τα 7 χιλιόμετρα ως εκεί για τους γιατρούς, τα φάρμακα και τα ψώνια, αλλά θεωρούμε δεδομένη την ανεξαρτησία μας από την Κορώνη».

Ο Γιώργος Μπίζος μίλησε χωρίς να χρησιμοποιήσει σημειώσεις και μάλιστα ανέφερε ακόμα ένα αστείο γεγονός σχετικά με τη συνήθειά του να μιλάει χωρίς να έχει προσχεδιάσει τι θα πει.

«Οταν τελείωσε το απαρτχάιντ άρχισαν κάποιοι από τους αστυνομικούς να ‘εξομολογούνται’ για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Αλλοι ομολόγησαν ότι είχαν κάνει εγκλήματα, άλλοι βασάνισαν κλπ. Ενας απ’ αυτούς είπε ότι είχαν στήσει σύστημα και μαγνητοφωνούσαν το γραφείο μου για το τι θα πω με τους πελάτες μου που υπεράσπιζα σε πολιτικές υποθέσεις. Εκαναν μάλιστα πρόβες μετά για το πώς θα με αντικρούσουν στο δικαστήριο. Ποτέ όμως δεν τους φάνηκε χρήσιμη αυτή η μαγνητοφώνηση γιατί ποτέ στο δικαστήριο δεν έκανα τις ερωτήσεις που εκείνοι είχαν ακούσει».

Συμβουλεύτηκε ωστόσο τα χαρτιά του στην ομιλία του, μόνο για να διαβάσει επακριβώς μερικά άρθρα του Συντάγματος που είχαν αναφορά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το κράτος δικαίου, την ισοτιμία, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών. Στη σύνταξη του Συντάγματος, ο Γιώργος Μπίζος ήταν ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής μετά από επιθυμία του ίδιου του Μαντέλα.

«Μεταξύ των άρθρων του Συντάγματος αναφέρεται ότι η Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής έχει 11 επίσημες γλώσσες οι οποίες αναγνωρίζονται και παρέχεται η δυνατότητα να διδάσκονται και οι γλώσσες διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων. Μεταξύ αυτών των 11 γλωσσών είναι και η ελληνική. Το ίδιο συμβαίνει και με τις θρησκείες που είναι ελεύθερες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει αυτές τις απόλυτες ελευθερίες του κάθε ατόμου. Γι’ αυτό λένε ότι ιδρύσαμε μια ουτοπία στην Νότιο Αφρική. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε σκληρά γι’ αυτό»  είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Μπίζος ακόμα και σήμερα που είναι 86 ετών, δεν σταμάτησε να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μέλος μιας ομάδας 40 δικηγόρων που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στους περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Νότιο Αφρική από γειτονικές χώρες. «Είμαστε όλοι άνθρωποι με δικαιώματα. Κανείς δεν φεύγει από τη χώρα του για πλάκα, φεύγει γιατί έχει κίνδυνο η ζωή του» είπε και θυμήθηκε πως όταν εκείνος έφτασε στην Νότιο Αφρική, γίνονταν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης γιατί μαζεύει «τη σαβούρα της Ευρώπης» όπως αποκαλούσαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον.

«Να σταματήσουμε να κάνουμε ρατσιστικές γενικεύσεις, οι Αλβανοί, οι Αρμένηδες, οι μαύροι είναι έτσι ή αλλιώς. Είμαστε όλοι άνθρωποι μέλη του κόσμου με τα ίδια δικαιώματα. Μια φορά στην Καλαμάτα μια καταστηματάρχης έβρισε ‘κλέφτρα’ μια τσιγγάνα όταν εκείνη πλησίασε τα ρούχα που πωλούνταν έξω από το κατάστημα. Ντρέπομαι ως Ελληνας όταν γίνονται αυτά στην Καλαμάτα, όσο και όταν γίνονται στη Νότιο Αφρική» τόνισε συγκινημένος ο Γιώργος Μπίζος.

Τέλος αναφερόμενος στην κρίση που περνάει η Ελλάδα είπε ότι και οι Ελληνες εκτός Ελλάδας πονάνε όχι μόνο γιατί έχουν συγγενείς εδώ, αλλά και γιατί θίγεται η εθνική τους υπερηφάνεια. «Εχουμε περάσει και χειρότερα ως χώρα, δεν βοηθάει να σταυρώσουμε τα χέρια, πρέπει να προσπαθήσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Κανείς δεν κατηγορήθηκε όταν προσπάθησε, ακόμη κι αν απέτυχε. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει ελληνική» κατέληξε την ομιλία του ο Γιώργος Μπίζος.